Καταστροφή καλαμποκιών απο την πρόσφατη κακοκαιρία στο Δασοχώρι Σερρών

Διαδοχικά είναι τα πλήγματα για τους αγρότες των Σερρών. Μεγάλες ζημίες προκλήθηκαν στις καλλιέργειες το τελευταίο διάστημα από την κακοκαιρία, που έριξε τα καλαμπόκια κατά την περίοδο της συγκομιδής.

Πρώτα ήρθαν τα αγριογούρουνα προκαλώντας καταστροφές περίπου στο 50% των καλλιεργειών και το περασμένο Σάββατο άνοιξαν οι ουρανοί και η το κακό ολοκληρώθηκε σε περίπου 2.000 – 3.000 στρέμματα, τουλάχιστον στο Δασοχώρι.

Ο Στέλιος Καλαξίζης, παραγωγός από τον Δήμο Ηράκλειας αναφέρει πως η κακοκαιρία ήρθε ταυτόχρονα με την συγκομιδή. Έως τώρα μόνο το 10% της παραγωγής έχει συλλεχθεί, όπως επισημαίνουν οι παραγωγοί, ενώ θα μπορούσαν να συλλέξουν τουλάχιστον όσα έχουν πέσει και δεν έχουν καταστραφεί. Εν τούτοις αδυνατούν, προκειμένου να εναρμονιστούν με τους κανονισμούς του ΕΛΓΑ,  περιμένοντας την επιτόπια αξιολόγηση. Ωστόσο, αυτή καθυστερεί και τα καλαμπόκια θα σαπίσουν τελικά στα χωράφια.

Όπως εξηγεί ο παραγωγός Νερατζής Σωτηριάδης, όσα σπασμένα καλαμπόκια ακουμπούν στην γη παίρνουν την υγρασία του εδάφους και δεν θα αντέξουν πάνω από πέντε – έξι ημέρες.

«Πρέπει να φύγουν άμεσα από το χωράφι, αλλά ο ΕΛΓΑ ζητά να μείνουν κάποιες έξι με οκτώ σειρές, που ουσιαστικά αφορούν σχεδόν το σύνολο της παραγωγής». Ενδεικτικά, ο κ. Σωτηριάδης αναφέρει ότι ένα αγρόκτημα τριών στρεμμάτων έχει δέκα σπαρμένες σειρές, οπότε εάν μείνουν άθικτες οι οκτώ σειρές, ως αποδεικτικό για τον ΕΛΓΑ δεν υπάρχει προοπτική συλλογής. Όπως εξηγούν στον δημοσιογράφο Βασίλη Αναστασιάδη όλα είναι θέμα χρόνου, και ζητούν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, προκειμένου να διασώσουν ότι μπορούν από την συγκομιδή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος