«ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ | 14 προσωπογραφίες» – Το νέο βιβλίο του Jimmy Jamar – Εκδόσεις ΜΕΛΑΝΙ

Array

Η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Βέλγου φιλέλληνα και συγγραφέα Jimmy Jamar έγινε την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου. Το βιβλίο με τίλτο «Φιλέλληνες, 14 προσωπογραφίες» ο συγγραφέας παρουσιάζει μέσα από ένα ταξίδι 2000 ετών, 14 Φιλέλληνες, 14 προσωπικότητες που αγάπησαν την Ελλάδα και ανταπέδωσαν την αγάπη αυτή η κάθε μία με τρόπο ιδιαίτερο και ξεχωριστό.

Ο ίδιος ο συγγραφέας, εν προκειμένω ο 15ος φιλέλληνας, ανάμεσα και δίπλα σε όλους όσους αναφέρει στο βιβλίο του, στην τοποθέτησή σου ξεδίπλωσε το σκεπτικό βάσει του οποίου προχώρησε στη συγγραφή.

Το πάνελ της παρουσίασης αποτελούσαν η Μαρία Πατακιά (πρώην πρόεδρος του Ελληνικού Κύκλου Βρυξελλών και ποιήτρια), η υπεύθυνη της μετάφρασης του βιβλίου από τα γαλλικά Χριστιάνα Μπουρλογιάννη-Βράιλα και ο Μιχάλης Πολίτης καθηγητής στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας, Ιονίου Πανεπιστημίου.

Στο βιβλίο ο Βέλγος φιλέλληνας μας επανασυστήνει τις προσωπικότητες και σκιαγραφεί το λόγο τους, με τον οποίο τιμούν τη χώρα μας και την ιστορία της.

«ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ | 14 προσωπογραφίες» – Το νέο βιβλίο του Jimmy Jamar – Εκδόσεις ΜΕΛΑΝΙ

Για το βιβλίο

Τις τελευταίες δεκαετίες εκατομμύρια τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα. Στην πραγματικότητα αυτή η παράδοση έρχεται από πολύ παλιά: τον 19ο αιώνα οι περισσότεροι Ευρωπαίοι συγγραφείς ήταν μέρος του κινήματος φιλελληνισμού που σάρωνε την Ευρώπη κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ανεξαρτησίας των Ελλήνων κατά των Οθωμανών, και αμέσως μετά.

Τι το τόσο ελκυστικό έχει αυτή η μικρή χώρα της νοτιοανατολικής Ευρώπης, σε σημείο που πολλοί διανοούμενοι δεν έπιασαν μόνο την πένα, αλλά κάποιες φορές ακόμα και τα όπλα, προκειμένου να την υπερασπιστούν;

Μια λέξη αντίστοιχη του «φιλέλληνα», είναι αλήθεια, δεν έχει δημιουργηθεί στα γαλλικά για κανέναν άλλο λαό. Γιατί λοιπόν; Αυτό το ερώτημα απαντά ο Jimmy Jamar, ξεκινώντας από την προσωπική του εμπειρία, δίνοντας τον λόγο σε 14 προσωπικότητες που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της ιστορίας, ξεκινώντας από τον αυτοκράτορα Αδριανό. Ανάμεσά τους συναντάμε τη Ζακλίν ντε Ρομιγί, τη Μαργκερίτ Γιουρσενάρ, τον Ζακ Λακαριέρ, αλλά και τον Βύρωνα, τον Λόρενς Ντάρελ, τον Χένρι Μίλερ, τον Ζυλ Ντασέν και τον Λέοναρντ Κοέν. Η έρευνα αυτή κινείται πάνω σε δύο άξονες: γιατί η Ελλάδα; (ποιο ήταν το στοιχείο αυτό που προκαλεί τη σύνδεσή τους μαζί της);

Και, τι ακριβώς έκαναν ώστε να τους αξίζει ο τίτλος του «Φιλέλληνα»;

Ο συγγραφέας

Ο Jimmy Jamar είναι πρώην υψηλόβαθμος υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από το καλοκαίρι του 2019, είναι διευθυντής του γραφείου των Βρυξελλών της Europa Nostra, ενός οργανισμού που προωθεί και υπερασπίζεται την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης. Έχει γράψει, μεταξύ άλλων, τα βιβλία Lettres à Byron, (2014, La Boite à Pandore) και Une année interminable. Chroniques européennes 2020 (2021, Marque belge).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Jimmy Jamar, ως εμπνευστής των «12 ωρών για την Ελλάδα» τιμήθηκε το 2014 με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής από τον τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

  • Επιμέλεια έκδοσης: Πόπη Γκανά
  • Διορθώσεις: Δημήτρης Αλεξάκης

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μελάνι

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος