Το Κίεβο μαζεύει τα κομμάτια του – Μάχες του ρωσικού στρατού για τον πλήρη έλεγχο του Σεβεροντονέτσκ

Οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία εστιάζουν στον πλήρη έλεγχο του Σεβεροντονέτσκ, όπου χτυπήθηκε μια δεξαμενή νιτρικού οξέος από ρωσικό αεροπορικό βομβαρδισμό. Όπως μετέδωσε η απεσταλμένη της ΕΡΤ Κάτια Αντωνιάδη, στην κατεύθυνση του Ντονέτσκ, οι ρωσικές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από πυρά πυροβολικού και όλμους, εξαπολύουν επιθέσεις στις κατευθύνσεις Σεβεροντονέτσκ και Μπαχμούτ, όπου οι μάχες συνεχίζονται.

Ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να θέσει υπό πλήρη έλεγχο το Σεβεροντονέτσκ και να περικυκλώσει τις μονάδες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων που επιχειρούν προς αυτή την κατεύθυνση. Ετοιμάζεται για επίθεση προς την κατεύθυνση του Seversk και του Raigorodok.

Εν τω μεταξύ, τις σορούς 152 Ουκρανών μαχητών στο χαλυβουργείο Αζοφστάλ στη Μαριούπολη ανακάλυψε ο ρωσικός στρατός και είναι έτοιμος να τις παραδώσει στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας την Τρίτη.

Περισσότεροι από 600 Ρώσοι είναι ύποπτοι για εγκλήματα πολέμου και έχει ξεκινήσει η δίωξη περίπου 80 εξ αυτών, δήλωσε η ανώτατη εισαγγελέας του Κιέβου. Ο κατάλογος περιλαμβάνει «κορυφαίους στρατιωτικούς, πολιτικούς και πράκτορες προπαγάνδας της Ρωσίας», είπε η Ιρίνα Βενεντίκτοβα.

Η πρόεδρος της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα μίλησε στη Verkhovna Rada, σημειώνοντας: «Η Σλοβακία υποστηρίζει την έγκαιρη ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, Θα προμηθεύσει οπλικά συστήματα την Ουκρανία και θα φροντίσει γυναίκες και παιδιά από την Ουκρανία που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους».

Παράλληλα, η Verkhovna Rada απηύθυνε έκκληση προς την UNESCO να αποκλείσει τη Ρωσία.

Προσπαθούν να στήσουν και πάλι τη ζωή στο Κίεβο

Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια κατάληψής του, το Κίεβο επιχειρεί να μαζέψει τα κομμάτια του.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Βιτάλι Κλίτσκο, περισσότερα από 19 εκ. ευρώ θα διατεθούν για την επισκευή κατοικιών και υποδομών.

Στην οδό Lobanovsky, οι κάτοικοι της εμβληματικής πολυκατοικίας η οποία δέχτηκε επίθεση με ρουκέτα στις 26 Φεβρουαρίου, σε μια εικόνα που έκανε το γύρο του κόσμου, αποφάσισαν να επιταχύνουν τη διαδικασία και να την ξαναχτίσουν μόνοι τους.
Είκοσι επτά όροφοι, 120 διαμερίσματα, από τον 17ο όροφο και πάνω μη κατοικήσιμα. Και οι κάτοικοι τώρα προσπαθούν να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους πριν μπει ο χειμώνας.

«Ξεκινήσαμε να συγκεντρώσουμε μεταξύ μας χρήματα, να τοποθετήσουμε πρόσθετες δοκούς στήριξης, πέρα από εκείνες που έβαλαν οι αρχές, καθαρίσαμε όλα τα μπάζα γιατί υπήρχε μεγάλος όγκος που έδινε επιπρόσθετο βάρος στο σκελετό του κτηρίου» δήλωσε ο Γιούρι, κάτοικος της πολυκατοικίας.

Με δικά τους έξοδα, όπως μας λέει ο Γιούρι, ο οποίος μας ξεναγεί στο κάποτε σπίτι του, στον 19ο όροφο, που καταστράφηκε ολοσχερώς από τη ρουκέτα, οι ένοικοι προχωρούν την αποκατάσταση, ενώ δημιούργησαν ένα φιλανθρωπικό ταμείο για δωρεές.

Ο Γιούρι μας ξεναγεί σε αυτό που κάποτε ήταν η κουζίνα του, το γραφείο του, το μπαλκόνι όπου φρόντιζε τα φυτά του. Νερό και ηλεκτρικό υπάρχουν στους ορόφους που έχουν κριθεί κατοικήσιμοι.

«Εκείνη τη στιγμή (σ.σ. που έπεσε η ρουκέτα) ξεκουραζόμασταν. Αλλά όλα συνέβησαν πολύ γρήγορα. Όλη η οικογένεια έφυγε από το διαμέρισμα, υπήρχε παρά πολλή σκόνη… Όλοι ήμασταν σε πανικό, δεν είχαμε καταλάβει τι συνέβη, μόνο όταν βγήκαμε έξω στο δρόμο καταλάβαμε τι καταστροφή έγινε» διηγήθηκε ο Γιούρι.

Περισσότερα από 390 κτήρια πρέπει να αποκατασταθούν, στην πλειονότητά τους κατοικίες. 170 είναι ιδρύματα, γραφεία, κυβερνητικές εγκαταστάσεις.

Αποστολή της ΕΡΤ: Κάτια Αντωνιάδη / κάμερα: Κάρλος Ρούβιο – Μαρνιεράκης, ήχος: Αντώνης Κυπραίος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος