Ουκρανία: Οι Ρώσοι βομβάρδισαν δεξαμενή νιτρικού οξέος στο Σεβεροντονέτσκ – Ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης

Μια δεξαμενή νιτρικού οξέος χτυπήθηκε από ρωσικό αεροπορικό βομβαρδισμό στη πόλη Σεβεροντονέτσκ, πάνω στη γραμμή του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Λουχάνσκ Σέρχι Γκαϊντάι.

Σε ανάρτησή του στην εφαρμογή Telegram ο Γκαϊντάι κάλεσε τους κατοίκους να μην βγουν από τα καταφύγια ώστε να μην διατρέξουν κίνδυνο από τα τοξικά αέρια που ενδεχομένως να εκλυθούν από τη δεξαμενή.

Ο Γκαϊντάι ανάρτησε μια φωτογραφία στην οποία διακρίνεται ένα μεγάλο, ροζ νέφος στον ουρανό της πόλης. Δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις για τυχόν θύματα.

Το μεγαλύτερο μέρος του Σεβεροντονέτσκ ελέγχεται από τον ρωσικό στρατό – Αδύνατη η απομάκρυνση των αμάχων

«Το μεγαλύτερο μέρος» του Σεβεροντονέτσκ, μιας πόλης-κλειδί στην ανατολική Ουκρανία, είναι πλέον υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Λουχάνσκ, ο Σέρχι Γκαϊντάι.

«Δυστυχώς, σήμερα, οι Ρώσοι στρατιώτες ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης», όμως δεν την έχουν περικυκλώσει, εξήγησε ο Γκαϊντάι. Το 90% του Σεβεροντονέτσκ έχει καταστραφεί, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι λόγω των βομβαρδισμών ήταν αδύνατον να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια ή να απομακρυνθούν οι άμαχοι. «Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να φύγουν από το Σεβεροντονέτσκ» επειδή η εκκένωση είναι πολύ επικίνδυνη, λόγω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων.

«Όλες οι κρίσιμες υποδομές έχουν καταστραφεί πλήρως» ενώ «το 60% των κατοικιών είναι αδύνατον να αποκατασταθεί», εκτίμησε, επαναλαμβάνοντας ότι η πόλη δεν έχει πλέον ούτε νερό, ούτε ηλεκτρικό, ούτε φυσικό αέριο.

«Μάχες διεξάγονται στην καρδιά της πόλης»,συνέχισε.

Μολονότι η κατάσταση περιπλέκεται ολοένα και περισσότερο για τους Ουκρανούς στρατιώτες «δεν θα περικυκλωθούν», συνέχισε εξηγώντας ότι «αμύνονται αλλά κρατούν τις θέσεις τους».

Ο Γκαϊντάι έκανε έκκληση στους κατοίκους να μην βγουν από τα καταφύγια και να έχουν έτοιμες τις αντιασφυξιογόνες μάσκες, επειδή μια δεξαμενή που περιείχε νιτρικό οξύ χτυπήθηκε από ρωσικό βομβαρδισμό. Η χημική αυτή ουσία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στους πνεύμονες, τύφλωση ή ακόμη και τον θάνατο.

Από την πλευρά τους, οι φιλορώσοι αυτονομιστές υποστήριξαν ότι η δεξαμενή αυτή «εξερράγη» στο χημικό εργοστάσιο Αζότ. «Η περιοχή του εργοστασίου ελέγχεται ακόμη από μονάδες του ουκρανικού καθεστώτος» ανέφερε στο Telegram ο Ραντιόν Μιρόσνικ, ένας εκπρόσωπος της αυτονομιστικής επαρχίας του Λουχάνσκ στη Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος