Ουκρανία: 90 μέρες από τη ρωσική εισβολή – Ο τραγικός απολογισμός ενός πολέμου του οποίου το τέλος δεν είναι ορατό

Η ρωσική πολεμική μηχανή εξαπολύει νέες σκληρότερες επιθέσεις και ισοπεδώνει το Σεβεροντονέτσκ μετατρέποντάς το σε νέα Μαριούπολη.

Η ουκρανική ηγεσία προετοιμάζεται για δύσκολες εβδομάδες και κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη μάχη σε ευρωπαϊκό έδαφος από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. H πτώση της πόλης θα δώσει στη Ρωσία τον πλήρη έλεγχο του Λουγκάνσκ.

O πόλεμος νεύρων για τους αμάχους σε όλο το Ντονμπάς συνεχίζεται. Οι ουκρανικές αρχές λένε ότι ο χρόνος για εκκένωση των πόλεων τελείωσε, ενώ οι Ρώσοι εν μέσω του σφυροκοπήματος ισχυρίζονται ότι κάνουν κατάπαυση του πυρός για χάρη των αμάχων δικαιολογώντας την αργή προέλαση μέχρι τώρα.

Περικυκλωμένες από τρεις πλευρές, οι ουκρανικές δυνάμεις αντεπιτίθενται αλλά οι απώλειες αυξάνονται καθημερινά και το ηθικό τους κλονίζεται.

Στους 3 μήνες πολέμου και μετά από χιλιάδες θανάτους, η ρωσική κατοχή έχει επεκταθεί στο 20% της ουκρανικής επικράτειας και έχοντας πλέον ενώσει εδάφη από την Κριμαία μέχρι το Ντονμπάς υπάρχει φόβος ότι δεν πρόκειται να τα διαπραγματευτεί.

Τη Μαριούπολη, που αντιστάθηκε μέχρι την περασμένη εβδομάδα, ετοιμάζονται να την κάνουν αδελφή πόλη με την Αγία Πετρούπολη, ενώ στις κατεχόμενες περιοχές της Χερσώνας και της Ζαπορίζια χρησιμοποιούν ήδη το ρούβλι.

Δεν άρχισε τον πόλεμο με αυτόν τον στόχο ο Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά αναγκάστηκε να περιοριστεί στα νότια και ανατολικά. Λόγω της ουκρανικής αντίστασης και των τεράστιων προβλημάτων του ρωσικού στρατού οι στρατηγοί του πήγαν στα μέτωπα, όπου σκοτώθηκαν.

Δεν κατάφερε να προελάσει προς την Οδησσό χάρη στην αντίσταση στο Μικολάιβ. Πολύ γρήγορα εγκατέλειψε την προσπάθεια κατάληψης του Κιέβου και αργότερα του Χαρκόβου, για να επικεντρωθεί στο Ντονμπάς.

Με την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων αποκαλύφθηκαν οι θηριωδίες τους με τους μαζικούς τάφους και τις εκτελέσεις.

Καθώς η Ουκρανία μπαίνει στον τέταρτο μήνα του πολέμου, στο Χάρκοβο ξανανοίγει το μετρό, που μέχρι τώρα χρησίμευε ως καταφύγιο, ενώ στους ρυθμούς του επανέρχεται και το Κίεβο, όπως περιγράφει η απεσταλμένη της ΕΡΤ, Κάτια Αντωνιάδη.

Eνδεικτική είναι η ουρά εκατοντάδων κατοίκων έξω από το Ταχυδρομείο του Κιέβου. Περιμένουν να αγοράσουν το συλλεκτικό γραμματόσημο για τη βύθιση της ρωσικής ναυαρχίδας Μόσκβα, το οποίο παρουσίασε ο Πρόεδρος Ζελένσκι.

ρεπορτάζ: Παντελής Γκόνος
επιμέλεια: Λήδα Παπαδοπούλου

Ζελένσκι: Άγριος πόλεμος που δεν έχει συμβεί στην Ευρώπη εδώ και 77 χρόνια

Ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται σήμερα στον τέταρτο μήνα του, με τα ρωσικά στρατεύματα να επικεντρώνουν την επίθεσή τους στον τελευταίο θύλακα αντίστασης στα ανατολικά.

Στην Μιχαήλοβνα Πλοσιαντ μπροστά στον καθεδρικό του Αγίου Μιχάηλ, ο ουκρανικός στρατός εκθέτει απομεινάρια ρωσικών τεθωρακισμένων, καμένα μετά τις μάχες.

Για έναν πολύ άγριο πόλεμο, που δεν έχει συμβεί στην Ευρώπη εδώ και 77 χρόνια έκανε λόγο ο Ζελένσκι στο χθεσινοβραδινό του μήνυμα.

Συνολικά, από τις 24 Φεβρουαρίου, ο ρωσικός στρατός έχει εξαπολύσει 1.474 πυραυλικές επιθέσεις στην Ουκρανία, χρησιμοποιώντας 2.275 διαφορετικούς πυραύλους. Σε λιγότερο από τρεις μήνες, έχουν σημειωθεί περισσότερες από 3.000 αεροπορικές επιδρομές.

Η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας, Iryna Venediktova, δήλωσε ότι μέχρι τη Δευτέρα διερευνώνται περίπου 13.000 υποθέσεις ρωσικών φερόμενων εγκλημάτων πολέμου. Άλλοι 48 Ρώσοι στρατιώτες επρόκειτο να αντιμετωπίσουν δίκες για εγκλήματα πολέμου, είπε, και οι Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν μια λίστα με περίπου 600 υπόπτους που πιστεύεται ότι έχουν εμπλακεί σε εγκλήματα πολέμου.

Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου δημοσίευσε την τελευταία ενημέρωση για την κρίση στην Ουκρανία: Η ενημέρωση αναφέρει ότι στους τρεις μήνες της «ειδικής στρατιωτικής της επιχείρησης», η Ρωσία πιθανότατα υπέστη παρόμοιο αριθμό νεκρών με αυτόν που είχε η Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια του εννεάχρονου πολέμου της στο Αφγανιστάν.

αποστολή Κίεβο: Κάτια Αντωνιάδη – Κάμερα: Κάρλος Ρούβιο-Μαρνιεράκης – Ήχος: Αντώνης Κυπραίος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος