Ανελέητοι βομβαρδισμοί στην Ουκρανία – Αγώνας για κατάπαυση του πυρός

O πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και βρίσκει τη χώρα να βάλλεται ολοκληρωτικά, με τις διπλωματικές μάχες να μην αποδίδουν καρπούς έως τώρα. Κι ενώ Κίεβο και Μόσχα έχουν περάσει σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων, οι μάχες δεν σταματούν. Στο Κίεβο σημειώνονται αδιάκοποι βομβαρδισμοί ενώ υπάρχει νέα απαγόρευση κυκλοφορίας, καθώς οι επόμενες ώρες θεωρούνται επικίνδυνες για την πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων βρέθηκε εμπορικό κέντρο με νεκρούς και τραυματίες.

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το βρετανικό δίκτυο Sky News, σήμερα το βράδυ ρωσική εφημερίδα που πρόσκειται στο Κρεμλίνο, έκανε ανάρτηση στο σάιτ της όπου ανέφερε ότι ο αριθμός των Ρώσων στρατιωτών που έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ουκρανία είναι 9.861. Στη συνέχεια η συγκεκριμένη ανάρτηση αποσύρθηκε.

Σχετική αναφορά έκανε στο Τwitter ο Γιάροσλαβ Τροφίμοφ, δημοσιογράφος της Wall Street Journal.

Για πρώτη φορά, οι ρωσικές δυνάμεις χτύπησαν σήμερα  κτίρια και στα περίχωρα της Οδησσού, όπου εδώ και μέρες βρίσκεται υπό πολιορκία.

Με την Ουκρανία να απορρίπτει το τελεσίγραφο Πούτιν για παράδοση της Μαριούπολης, η καταστροφή της πόλης είναι ολοσχερής, με σκληρές συγκρούσεις και οδομαχίες που δεν αφήνουν τους αμάχους να διαφύγουν. Στο γειτονικό λιμάνι του υπό κατάληψη Μπερντιάνσκ έφτασε ρωσικό πλοίο με στρατιωτικό εξοπλισμό, προς ενίσχυση των δυνάμεων της Μόσχας. Ωστόσο ακόμα και ο αυτοαποκαλούμενος ηγέτης του Ντονέτσκ πιστεύει ότι θα χρειαστεί πάνω από βδομάδα για την κατάληψη της Μαριούπολης. Με τις ρωσικές χερσαίες δυνάμεις να μην έχουν καταφέρει μεγάλη πρόοδο γύρω από την πρωτεύουσα ο δήμαρχος Κλίτσκο εκτιμά ότι θα κλιμακωθούν οι βομβαρδισμοί από αέρος.

Η αντίσταση των Ουκρανών συνεχίζεται στις κατοχικές δυνάμεις της Χερσώνας και οι Ρώσοι στρατιώτες έχασαν κάθε έλεγχο και άνοιξαν πυρ στο πλήθος. Σε πόλη φάντασμα έχει μετατραπεί πλέον και το Χάρκοβο. Νέο βίντεο δείχνει τη στιγμή που ρουκέτα χτυπά πολίτες σε ουρά για το σούπερ μάρκετ.

Στο Κίεβο, οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον βομβαρδισμό εμπορικού κέντρου. Η Ρωσία ανέφερε ότι χρησιμοποίησε υψηλής ακριβείας πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξει το εμπορικό κέντρο, το οποίο – όπως υποστηρίζει – είχε μετατραπεί από τον ουκρανικό στρατό σε αποθήκη πυρομαχικώνΠύραυλοι έπληξαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη βορειοδυτική πόλη Ρίβνε.

Το Κρεμλίνο πιστεύει ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου δεν έχουν ακόμη επιφέρει την επιθυμητή πρόοδο και κάλεσε τις χώρες που μπορούν να ασκήσουν επιρροή στο Κίεβο να το πράξουν ώστε η στάση της Ουκρανίας να γίνει πιο εποικοδομητική στις διαπραγματεύσεις.

Αναφερόμενη στους λόγους της σημερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας στο Κίεβο, η απεσταλμένη της ΕΡΤ, Ευτυχία Πενταράκη, αναφέρθηκε εκτός από την προστασία των πολιτών και στην αποτροπή σχεδίων σαμποτέρ, οι οποίοι, όπως είπε, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του Κιέβου, σχεδιάζουν να κάνουν χτυπήματα εκ των έσω. Δέκα λεπτά πριν ξεκινήσει η απαγόρευση της κυκλοφορίας ήχησαν και πάλι στην πόλη σειρήνες.

Ανελέητοι βομβαρδισμοί στην Ουκρανία – Αγώνας για κατάπαυση του πυρός
(AP Photo/Vadim Ghirda)

Σχέδιο για νέες κυρώσεις από την ΕΕ – Εγκλήματα πολέμου από τη Ρωσία, λέει ο Μπορέλ

Οι ρωσικές δυνάμεις εντείνουν ολοένα την επιθετικότητά τους βομβαρδίζοντας αμάχους και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ετοιμάζουν νέο, σκληρότερο πακέτο κυρώσεων, αποδυναμώνοντας ακόμα περισσότερο τη ρωσική οικονομία, με τον Ζοζέπ Μπορέλ να κάνει λόγο για εγκλήματα πολέμου στη Μαριούπολη.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε το τελειωτικό μπλοκάρισμα του ρωσικού εμπορίου στη Δύση. Eπίσης ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι οποιοσδήποτε συμβιβασμός συμφωνηθεί με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους Ουκρανούς σε δημοψήφισμαΗ οριακή ρήξη των ΗΠΑ με τη Ρωσία αποτυπώνεται και στο διάβημα διαμαρτυρίας στον Αμερικανό πρέσβη στη Μόσχα.

Στις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας εξετάζουν πιθανή επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο παρά τις γερμανικές και ολλανδικές αντιρρήσεις.

«Η Ρωσία διαπράττει πολλά εγκλήματα πολέμου. Αυτή είναι λέξη πρέπει να το λέμε. Ό,τι συμβαίνει στη Μαριούπολη, είναι τεράστιο έγκλημα πολέμου, καταστρέφονται τα πάντα όλοι σκοτώνονται αδιακρίτως» τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει το μέλλον της ελληνικής κοινότητας» στη Μαριούπολη.

Kάποιες χώρες πάντως έχουν ήδη δρομολογήσει την απεξάρτηση από τη Ρωσία.

«Η διασύνδεση με το πολωνικό αέριο, η υποθαλάσσια ενεργειακή σύνδεση με την Σουηδία, ο συντονισμός του δικτύου ηλεκτροδότησης με την ηπειρωτική Ευρώπη, όλα αυτά αποδεικνύουν ότι η Λιθουανία προετοιμάζεται να ζήσει απολύτως χωρίς ρωσικές ενεργειακούς πόρους» ανέφερε ο πρόεδρος της Λιθουανίας, Γκιτάνας Ναουσέντα.

Από την πλευρά του ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε σημείωσε: «Η απόλυτη εγγύηση ότι θα υπάρχει επάρκεια αερίου και πετρελαίου στο σύστημα της χώρας είναι επίσης κρίσιμης σημασίας για την Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Γαλλία καθώς και για τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Έτσι ναι, συμφωνούμε να το κάνουμε το συντομότερο δυνατό, δεν μπορούμε όμως να το κάνουμε αύριο».

Το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα βλάψει καίρια την Ευρώπη υποστηρίζει η Μόσχα ενώ δεν θα επηρεάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες που πρωτοστατούν στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Οι σχέσεις των δύο χωρών απειλούνται με οριστική ρήξη προειδοποιεί το Κρεμλίνο από τη ρητορική του προέδρου Μπάιντεν που αποκάλεσε το Ρώσο ομόλογό του «εγκληματία Πολέμου» και προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Αμερικανό πρεσβευτή στη Μόσχα.

Οδησσός: Καταιγιστικά πυρά από θαλάσσης – Η ΕΡΤ στα σπίτια που έγιναν στόχοι 

Από τα ρωσικά πλοία που «εμφανίζονται χτυπούν και εξαφανίζονται» όπως λένε οι κάτοικοι της Οδησσού, καταστράφηκαν σπίτια μέχρι και στην τέταρτη σειρά πίσω από τον παραλιακό δρόμο της πόλης, όπως καταγράφει η κάμερα της ΕΡΤ.

«’Ολα τα σπίτια της παραλίας δέχτηκαν καταιγισμό πυρών ενώ οι κάτοικοι της Οδησσού έπιναν καφέ ή δεν είχαν ακόμη ξυπνήσει», μετέδωσε ο Κώστας Καντούρης και πρόσθεσε ότι χτυπήθηκε και πολυκατοικία σε απόσταση 50 μέτρων από το σημείο του ρεπορτάζ.

«Γάζωναν ολόκληρη την περιοχή», είπε σοκαρισμένη μια κάτοικος.

Το συνεργείο της ΕΡΤ κλήθηκε να απομακρυνθεί καθώς ό,τι απέμεινε από τη στέγη του σπιτιού αιωρείται. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ δεν έχουν για την ώρα ανακοινωθεί θύματα.

Ρεπορτάζ: Mαρία Αλεξάκη, Χριστίνα Ποπορού, Αποστολή στην Οδησσό: Κώστας Καντούρης- Κάμερα:Τέλης Τσαπανίτης- Ήχος: Δημήτρης Ιωακείμογλου, Αποστολή στο Κίεβο: Ευτυχία Πενταράκη- Κάμερα: Γιάννης Κολιγλιάτης, 

Σχετικό Άρθρο: Με σειρήνες ξύπνησαν και σήμερα οι κάτοικοι στην Οδησσό – Τι μεταδίδει ο απεσταλμένος της ΕΡΤ (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος