Πολύτιμο κειμήλιο 100 ετών- Χώμα από την Προύσα

Ότι πολυτιμότερο είχε πάρει μαζί του ο Μιχάλης Ελευθερίου, κατά την υποχώρηση του ελληνικού στρατού από την Μικρά Ασία. Χώμα από την Προύσα.

Μια συγκινητική ιστορία αφηγείται ο Μιχάλης Κόκκινος, επιχειρηματίας από την Νέα Αλικαρνασσό στην Κρήτη. Μετά τον θάνατο της γιαγιάς του, προ δυο εβδομάδων, τακτοποιώντας τα πράγματα της θανούσης στο πατρικό τους σπίτι μεταξύ άλλων ανακάλυψαν φυλαγμένο στο εικονοστάσι ένα σακουλάκι με χώμα. Σε αυτό υπήρχε και ένα σημείωμα, που αναφερόταν στον παππού του από την πλευρά της μητέρας του και ο οποίος είχε επιζήσει ως στρατιώτης και επιστρέψει μετά την μικρασιατική καταστροφή στην Ελλάδα.

Πρόκειται για ένα μικρό θησαυρό για τα εγγόνια του 100 χρόνια μετά τον ξεριζωμό. Ως θησαυρό το είχε φυλαγμένο ο παππούς και η γιαγιά του. Για εκείνους τους ανθρώπους δεν μετρούσαν τα χρήματα, αλλά η γη που συμβόλιζε την πατρίδα, την οποία εγκατέλειψαν βίαια. Άλλωστε, όσοι έχουν ακουστικές μνήμες εκείνης της περιόδου γνωρίζουν ότι το πολυτιμότερο που μετέφεραν οι μικρασιάτες φεύγοντας από τις εστίες τους ήταν τα οστά των νεκρών προγόνων τους.

Ο παππούς ουδέποτε επέστρεψε στην Προύσα. Όπως αναφέρει ο κ. Κόκκινος πολλοί μικρασιάτες που ζούν στην Νέα Αλικαρνασσό έχουν φυλαγμένα ανάλογα ενθύμια και μάλλον όλα αυτά θα δοθούν σε ένα μουσείο που σκοπεύουν να δημιουργήσουν αφιερωμένο σε εκείνη την περίοδο.

Το σημείωμα του στρατιώτη με τα όσα γράμματα γνώριζε είναι μια ολόκληρη ιστορία:

«ΧΩΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΥΣΑ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ ΟΠΟΥ ΥΠΕΡΕΤΟΥΣΕ ΣΤΡΑΤΙΟΤΗΣ ‘Ο ΓΕΡΟΣ ΜΙΧ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΔΙΟΓΜΟ ΤΟΥ 1922 ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος