Τι ισχύει με την άδεια εργαζομένων στο Δημόσιο λόγω νόσησης των τέκνων τους με Covid

Διαφορετική φόρμουλα από τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα ισχύει για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο που παίρνουν άδεια λόγω νόσησης των τέκτων τους με Covid. Ναι μεν οι εργαζόμενοι γονείς μπορούν και αυτοί να λάβουν άδεια για 5 ημέρες ή όσο χρειαστεί ή να εργάζονται με τηλεργασία ή με μειωμένο ωράριο ή είτε να λαμβάνουν άδεια ειδικού σκοπού, για χρονικό διάστημα έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών, εκ των οποίων έως τρεις (3) ημέρες απουσίας καταγράφονται από την υπηρεσία ως δικαιολογημένη απουσία λόγω νόσησης τέκνου με κορονοϊό COVID-19 και έως δύο (2) ημέρες απουσίας αποτελούν κανονική άδεια.

Ενώ η τροπολογία περιλαμβάνει ειδική διαδικασία χορήγησης της εν λόγω άδειας για τις κατηγορίες υπαλλήλων (εκπαιδευτικούς, προσωπικό των υπουργείων Υγείας, Μετανάστευσης και Ασύλου, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και των καταστημάτων κράτησης).

Να σημειωθεί ότι τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα είτε να παρέχουν την εργασία τους μέσω τηλεργασίας είτε να αιτούνται ειδική άδεια 5 ημερών. Το σχήμα της ειδικής άδειας αποτελείται από 4 ημέρες της ειδικής άδειας ενώ τη πέμπτη ημέρα ο εργαζόμενος θα πρέπει να κάνει χρήση της κανονικής του άδειας. Οι εργαζόμενοι γονείς λαμβάνουν, κατά τη διάρκεια της ανωτέρω ειδικής άδειας, το 50% των αποδοχών τους, το οποίο κατά τις τρεις (3) πρώτες ημέρες καταβάλλεται από τον εργοδότη και την τέταρτη (4η) ημέρα από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ).Το ειδικό πλαίσιο έχει ισχύ έως και τις 15 Απριλίου του 2022.

Την άδεια αυτή θα μπορούν να λαμβάνουν εργαζόμενοι με παιδιά σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, σε σχολικές μονάδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης & σε σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής ανεξαρτήτως ηλικίας. Η χρήση της ειδικής άδειας μπορεί να γίνει μόνο από τον ένα γονέα κατά τη διάρκεια της νόσησης του τέκνου ενώ οι εργοδότες υποχρεούνται να δηλώνουν στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων όσους εργαζομένους τους κάνουν χρήση της άδειας της αυτής.

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος