Βουλή: Παρέμβαση Κυρ. Μητσοτάκη για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό – Πρόταση να ανοίξει η 3η δόση στους 4 μήνες

Για επιλογή επίκαιρη και στοχευμένη, την οποία διαπερνά και η δικαιοσύνη αλλά και η αναλογικότητα, αλλά και «η αποφασιστικότητα ως κορύφωση μιας πολύμηνης προσπάθειας πειθούς» έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε νέα παρέμβασή για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε άτομα άνω των 60 ετών, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της σχετικής τροπολογίας. Ανέφερε ότι έχει ζητήσει να εξεταστεί η μείωση του διαστήματος από την 2η στην 3η δόση του εμβολίου, προτείνοντας να ανοίξει η 3η δόση ακόμα και στους 4 μήνες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε αναγκαίο τον εμβολιασμό των άνω των 60 ετών, επισημαίνοντας ότι είναι ισχυρότερος όρος από το «υποχρεωτικός» γιατί «αφορά την προστασία των πιο ευάλωτων στην κοινωνία αλλά και γιατί αποτρέπει τον κίνδυνο που μπορεί αυτή να προκαλέσουν στους γύρω τους». Αποτελεί, όπως είπε, υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας.

«Η πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης δεν εκδηλώνεται σε ουδέτερο χρόνο με κάποια οριζόντια εφαρμογή αλλά έρχεται ενόψει και της ιδιαίτερα ανησυχητικής μετάλλαξης Όμικρον και με επίκεντρο πάντα τη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία. Αυτή που έρχεται πρώτη σε θύματα Covid αλλά δυστυχώς τελευταία στην προθυμία να εμβολιαστεί» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Σημείωσε ότι από την πρώτη στιγμή τον απασχόλησε πολύ η συγκεκριμένη απόφαση και πρόσθεσε: «Θα έλεγα ότι με βασάνισε προσωπικά ως βαθιά φιλελεύθερο πολιτικό», καταλήγοντας ότι «φτάνουμε σε αυτό το βήμα γιατί εξαντλήσαμε όλα τα ενδιάμεσα στάδια».

«Οποιαδήποτε έννοια υποχρεωτικότητας μου είναι δυσκολοχώνευτη» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως υπογράμμισε ότι νιώθει βαρύτερη την ευθύνη για το κοινό καλό και πως προτιμά να φανεί πρόσκαιρα αυστηρός, αλλά τελικά να αποδειχθεί υγειονομικά σωστός.

Όπως ανέφερε, εννέα στους 10 Έλληνες που πεθαίνουν από κορονοϊό είναι άνω των 60 ετών. Σημείωσε πως τώρα η απειλή είναι μεγαλύτερη και ότι δεν γνωρίζουμε ακόμα τις συνέπειες τις μετάλλαξης Όμικρον.

Για το πρόστιμο των 100 ευρώ που θα επιβάλλεται στους ανεμβολίαστους άνω των 60, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «δεν αποτελεί παρά ένα αντίτιμο υγείας για τα νοσοκομεία». Είναι πολύ εύκολο να μην καταβάλει κάποιος το πρόστιμο, αρκεί να εμβολιαστεί, είπε, ενώ σχολίασε ότι το πρόστιμο είναι πολύ μικρό συγκριτικά με τα πρόστιμα σε Αυστρία και Ιταλία, όπου αν δεν φοράει κάποιος μάσκα πληρώνει 1.000 ευρώ.

O Πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν έχει εμβολιαστεί ακόμα το 17% των ηλικιωμένων, το οποίο χαρακτήρισε μεγάλο ποσοστό. Τόνισε ότι πρέπει να πάμε σε υψηλότερα ποσοστά ανοσίας για να αντιμετωπίσουμε τις μεταλλάξεις.

Παράλληλα, σημείωσε ότι το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού δεν είναι αντισυνταγματικό, επισημαίνοντας ότι το λένε και έγκριτοι συνταγματολόγοι που δεν πρόσκεινται στη ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για κίνητρα στους πολίτες άνω των 60. «Ο κ. Τσίπρας χαρακτήριζε εξευτελιστική τη σύνδεση του εμβολίου με τα 150 ευρώ στους νέους. Τώρα ζητήσατε οικονομικά κίνητρα για να εμβολιαστούν οι μεγαλύτεροι. Λίγη σοβαρότητα δεν θα έβλαπτε» είπε ο Πρωθυπουργός.

«Τώρα δεν υπάρχουν lockdown για να οργανώσετε εκδηλώσεις αντίστασης, δεν υπάρχουν κλειστά σχολεία να ζητάτε να ανοίξουν και να κλείσουν μετά. Υπάρχουν εμβόλια για να σώσουμε ζωές. Όλα αυτά τα ψέματα ακούστηκαν. Ας βάλουμε τίτλους τέλους επιτέλους σε αυτή την πρακτική να αντιπολιτεύεστε μέσα από την παγκόσμια υγειονομική κρίση. Σήμερα η Ελλάδα έχει ανάγκη παρά ποτέ από υπεύθυνο λόγο» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απευθυνόμενος σε όλα τα κόμματα, ο Πρωθυπουργός τόνισε: «Ναι ή όχι στην προτροπή των μεγαλυτέρων ώστε να πάρουν και αυτοί τη θέση τους στο τείχος ανοσίας; Μπορούμε επιτέλους να χτίσουμε ένα εθνικό υγειονομικό μέτωπο ή θα το γκρεμίζουμε σε κάθε ευκαιρία χάριν του μικροκομματικού συμφέροντος; Εγώ κάνω το καθήκον μου, έχω ήσυχη τη συνείδηση μου. Σας ζητώ όλοι να κάνετε το ίδιο. Αναμένω και με ενδιαφέρον την τελική τοποθέτηση του ΚΙΝΑΛ. Ζυγίστε την κατάσταση, ύστερα μιλήστε και ύστερα ψηφίστε. Θα ήταν ευχής έργο αν μπορούσαμε σήμερα να στείλουμε ένα μήνυμα ότι αυτό το οποίο εισηγούμαστε μπορεί να είναι αποτελεσματικό μέτρο προτροπής. Μακάρι να μην χρειαστεί να επιβληθεί ούτε ένα πρόστιμο των 100 ευρώ».

Απάντηση Κυρ. Μητσοτάκη στον Αλ. Τσίπρα

«Μας κάνατε πολλές εκκλήσεις κ. Τσίπρα αλλά δεν άκουσα καμία πρόταση, και κυρίως πρόταση για το ουσιαστικό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε που είναι η αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμένων στις πιο ευάλωτες κατηγορίες» σημείωσε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, απαντώντας στην ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα.

Χαρακτήρισε επιστημονικά απολύτως εσφαλμένο αυτό που είπε πως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι ακόμα και αν ήμασταν στα ποσοστά εμβολιασμού της Πορτογαλίας ή της Δανίας δεν θα λύναμε το πρόβλημά μας για δύο μήνες.

Μα το πρόβλημά μας, που είναι και γερμανικό, και αυστριακό, είπε ο κ. Μητσοτάκης, «δεν είναι να δημιουργούμε περισσότερες ΜΕΘ από αυτές που έχουμε τη δυνατότητα να φτιάξουμε αλλά να μην φτάνουν οι άνθρωποι στο νοσοκομείο, άρα να εμβολιάζονται περισσότεροι»

«Μιλήσατε 25 λεπτά, τελικά θα μας πείτε αν θα καταψηφίσετε τελικά και τί προτείνετε για να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού; Η μόνη πρόταση που άκουσα είναι να πάμε παρέα να πείσουμε τους καχύποπτους που δεν θέλουν να εμβολιαστούν» σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Ρυθμίσεις για τους οροθετικούς

Κατά την έναρξη της παρέμβασής του, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι «σήμερα παγκόσμια ημέρα AIDS εξετάζουμε προβλέψεις που κατοχυρώνουν δικαιώματα ασθενών» και «καλούμαστε να ψηφίσουμε μια κρίσιμη ρύθμιση στη μάχη κατά του κορονοϊού».

Επισήμανε τις τρεις βασικές διατάξεις που εισάγει το νομοσχέδιο και προβλέπουν:

  • επέκταση της άυλης συνταγογράφησης στις αντιρετροϊκές θεραπείες, που θα βελτιώσει ουσιαστικά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των οροθετικών πολιτών
  • καθιέρωση δωρεάν αυτοδιαγνωστικών ελέγχων, την οποία χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική
  • αναγνώριση της δυνατότητας τεκνοθεσίας από οροθετικούς γονείς εφόσον λαμβάνουν κανονικά τη θεραπεία τους.

Πρόκειται, όπως είπε, «για ενέργειες που εναρμονίζουν τη χώρα μας με όσα ισχύουν στην Ευρώπη, λύνοντας προβλήματα δεκαετιών αλλά και αίροντας απαράδεκτες διακρίσεις και ταυτόχρονα πολεμώντας ξεπερασμένες προκαταλήψεις».

«Τιμούμε στην πράξη και όχι στα λόγια την παγκόσμια ημέρα AIDS» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Η συζήτηση για την Υγεία στην Ολομέλεια διεξάγεται επί του σχεδίου νόμου: «Σύσταση και οργάνωση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας, στρατηγική κεντρικών προμηθειών προϊόντων και υπηρεσιών υγείας», παρουσία του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος