Ν. Τζανάκης: Οι εμβολιασμένοι και οι νέοι σώζουν το ΕΣΥ, παρά τη μεγάλη αύξηση κρουσμάτων

Οι εμβολιασμένοι και οι νέοι «σώζουν την παρτίδα» σε αυτό το 4ο κύμα της πανδημίας. Παρά τα καθημερινά αρνητικά ρεκόρ των νέων ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού, που χθες ξεπέρασαν τα 8.500 και αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο, το ΕΣΥ δέχεται τεράστιες πιέσεις, αλλά ακόμη αντέχει, δεδομένου ότι το 60% των νέων μολύνσεων που ανήκει σε αυτές τις δύο κατηγορίες, δεν νοσεί βαριά και δεν χρειάζεται νοσηλεία.

Ν. Τζανάκης: Οι εμβολιασμένοι και οι νέοι σώζουν το ΕΣΥ, παρά τη μεγάλη αύξηση κρουσμάτωνΑυτό το «δίπoλο» κάνει τη διαφορά σε αυτήν την πανδημική φάση, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Νίκο Τζανάκη. Μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου, εξήγησε ότι αν και έχουμε πολλά κρούσματα, τα περισσότερα δεν χρειάζονται νοσηλεία. Από τα ημερήσια νέα κρούσματα κορονοϊού, 25% είναι εμβολιασμένοι και κατά κανόνα δεν θα νοσήσουν βαριά για να χρειαστούν νοσηλεία. Το ίδιο ισχύει και για ΄το 35% των νέων μολύνσεων που είναι νέοι κάτω των 30 ετών, κατά τα 2/3 έως 18 ετών,
Απομένει ένα 40% που είναι ανεμβολίαστοι άνω των 40, δηλαδή 3.000– 3.500 από τα χθεσινά κρούσματα. «Αυτοί δίνουν τις πολλές νοσηλείες, διασωληνώσεις και θανάτους. Αυτοί δηλαδή επιβαρύνουν το ΕΣΥ και αυτοί θα συνεχίσουν να το κάνουν μέχρι το πανδημικό κύμα να αφήσει ανοσία στα άτομα που θα επιζήσουν. Γι’ αυτό λέμε «εμβολιαστείτε». Αυτοί οι άνθρωποι παίζουν με τη ζωή τους. Δεν είναι δυνατό να θέτουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας σε τόσο μεγάλο κίνδυνο. Είναι ανεπίτρεπτο» τόνισε ο κ. Τζανάκης.
Χαρακτήρισε δε τραγικό το γεγονός πως κάποιοι κάνουν το εμβόλιο λόγω των τελευταίων μέτρων. «Κάνουν το εμβόλιο, ξεπερνούν τον φόβο τους υπό την απειλή του να μη μπορούν να κινούνται ελεύθερα και όχι γιατί θα σώσουν τη ζωή τους. Αυτό δε μπορώ να το κατανοήσω, να το διαχειριστώ σαν σκέψη» πρόσθεσε.

Κομβικής σημασίας η τρέχουσα περίοδος

Όπως εκτίμησε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, παρά τη μεγάλη καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων, η επίπτωση στο ΕΣΥ δεν έχει ακόμη φανεί, καθώς αυτή ακολουθεί με χρονοκαθυστέρηση. «Είναι κομβικής σημασίας η τρέχουσα περίοδος, αφού ακόμη δεν έχουμε δει στις νοσηλείες την τρομακτική αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφηκε στα τέλη Οκτωβρίου. Αυτή αρχίζει τώρα να παρατηρείται και θα τη δούμε σε 2-3 εβδομάδες σε επίπεδο διασωληνώσεων και θανάτων» ανέφερε.
Μάλιστα, η βραχυπρόθεσμη εκτίμηση με βάση τα υπολογιστικά μοντέλα που χρησιμοποιεί η ομάδα του, είναι ότι μέχρι τις 20 Νοεμβρίου θα έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα σε σχέση με το πού πάμε. «Ως τις 25 Νοεμβρίου, ως τα τέλη του μήνα, θα έχουμε φτάσει τις 600 νοσηλείες σε κλίνες ΜΕΘ, μεταξύ 9.000 -11.000 νέων ημερήσιων κρουσμάτων και στις 500 εισαγωγές την ημέρα. Αυτό, αν έχει διάρκεια, θα πιέσει το σύστημα αρκετά και θα ζήσουμε ημέρες του περασμένου Απριλίου» διευκρίνισε.

Μεγάλη διασπορά και στην Κρήτη

Μεγάλη αύξηση των νέων ημερήσιων κρουσμάτων παρατηρείται και στην Κρήτη, όπου καταγράφηκε διπλασιασμός τους μέσα σε λίγες ημέρες, φτάνοντας χθες τα 275. Ήδη καταγράφεται μικρή αύξηση στις νοσηλείες στα νοσοκομεία του νησιού, ωστόσο, όπως επεσήμανε ο κ. Τζανάκης, η πίεση στα νοσηλευτικά ιδρύματα θα παγιωθεί το επόμενο διάστημα. «Αναμένουμε τις επόμενες 10-15 ημέρες να δούμε και εδώ τι θα γίνει. Μέχρι στιγμής πάμε σχετικά καλά στις νοσηλείες και στις διασωληνώσεις, δεν σας κρύβω όμως ότι φοβάμαι αρκετά, γιατί υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, φτάνουμε εδώ στην Κρήτη σε επίπεδα καλοκαιριού. Έχω την αίσθηση ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε πρόβλημα και εδώ και καλώ τον κόσμο να είναι πάρα πολύ προσεκτικός» τόνισε ο ίδιος.

«Η Εκκλησία της Κρήτης δίνει τις δικές της εξετάσεις»

Δεν παρέλειψε να καυτηριάσει εκ νέου την στάση ορισμένων ιερέων και κάλεσε την αυτοκέφαλη Εκκλησία της Κρήτης να δράσει όπως η Ιερά Σύνοδος της Ελλαδικής Εκκλησίας. «Είναι η ώρα της να δώσει τις δικές της εξετάσεις» τόνισε και διευκρίνισε: «Περιμένω να ελέγξει τους ιερείς, που φτάνουν το 25% κατά τα δικά τους λεγόμενα, που παραμένουν ανεμβολίαστοι και εκείνους τους ιερείς που συστηματικά κάνουν αντιεμβολιαστικό αγώνα». Μάλιστα, έκανε αναφορά στις κατηγορίες που και ο ίδιος δέχεται με αισχρό, όπως είπε, τρόπο από ορισμένους ιερείς, σημειώνοντας ότι από σεβασμό στην Εκκλησία της Κρήτης δεν έχει προβεί σε ενέργειες. «Θα πρέπει και η Εκκλησία της Κρήτης να βάλει τα πράγματα στη θέση τους» πρόσθεσε και κατέληξε: « Θα πρέπει να διασφαλιστεί η συνεχής απρόσκοπτη λειτουργία των ναών και να μην αναγκαστούμε να τους κλείσουμε. Εμείς οι πιστοί δεν θέλουμε κλειστούς τους ναούς».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος