Έρχονται οι πρώτοι οικίσκοι για τους σεισμόπληκτους – Εκατοντάδες τα μη κατοικήσιμα σπίτια

Στο “κόκκινο” η αγωνία για τους σεισμόπληκτους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Αρκαλοχωρίου, που παρέμειναν χθες για τρίτη συνεχόμενη βραδιά σε σκηνές, αυτοκίνητα και σπίτια συγγενών, την ώρα που, οι αλλεπάλληλοι μετασεισμοί καταπονούν περισσότερο τα ήδη “τραυματισμένα” κτίσματα και προκαλούν νέες καταρρεύσεις.

Η νύχτα ήταν δύσκολη για τους ανθρώπους που φιλοξενούνται στις σκηνές που έχουν στηθεί τόσο στο εκθεσιακό κέντρο Αρκαλοχωρίου όσο και στους οικισμούς της ευρύτερης περιοχής, καθώς είχαν να αντιμετωπίσουν από τη μια το συνεχές τρέμουλο της γης και από την άλλη το κρύο, το οποίο τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ενταθεί, με βοριάδες και πτώση της θερμοκρασίας και πιθανές βροχές.

Τα τριακόσια πτυσσόμενα κρεβάτια, που μοιράστηκαν στους σεισμοπαθείς βελτίωσαν λίγο τις συνθήκες, όμως, όλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη άμεσης μεταφοράς των σεισμόπληκτων από τις σκηνές σε στεγασμένους χώρους.

Προς αυτή την κατεύθυνση καταβάλλεται προσπάθεια για να πειστούν οι σεισμόπληκτοι να μεταφερθούν στα 65 σπίτια, που έχουν μισθωθεί από το πρόγραμμα “Εστία” στο Ηράκλειο και εκτιμάται, ότι μπορούν να φιλοξενήσουν συνολικά 400 άτομα, 6 σε κάθε διαμέρισμα. Η διαδικασία καταγραφής των ατόμων, που επιθυμούν να μεταφερθούν σε στεγασμένους χώρους (διαμερίσματα “Εστίας” ή ξενοδοχεία), έστω και σε απόσταση από τις πληγείσες περιοχές και εκείνων, που αρνούνται να απομακρυνθούν από τον τόπο τους, μη θέλοντας να αφήσουν τα σπίτια και τις δουλειές τους, ξεκίνησε σήμερα. Είναι ενδεικτικό ότι από το πρωί μόλις 4 κάτοικοι έχουν δηλώσει την επιθυμία τους να στεγαστούν στα διαμερίσματα της “Εστίας”.

Στο μεταξύ, αύριο αναμένεται να φτάσουν και οι πρώτοι 30 οικίσκοι, οι οποίοι, όπως έχει δηλώσει στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Μανόλης Φραγκάκης, θα διατεθούν για την στέγαση των άστεγων, που βρίσκονται σε καταυλισμούς σε μικρότερους οικισμούς του δήμου. Η δημοτική αρχή ζητά ο αριθμός των οικίσκων, που θα διατεθούν να ανέλθουν στους 400, δεδομένης της άρνησης πολλών κατοίκων του Αρκαλοχωρίου να απομακρυνθούν από τον τόπο τους.

Εκατοντάδες τα μη κατοικήσιμα σπίτια

Στο μεταξύ, οι τραγικές επιπτώσεις των σεισμικών δονήσεων στα κτίρια της ευρύτερης περιοχής του Αρκαλοχωρίοιυ αποτυπώνονται στις αυτοψίες, που διενεργούν τα κλιμάκια των μηχανικών. Έως το τέλος της χθεσινής ημέρας είχαν διεξαχθεί αυτοψίες σε 1.199 κτίρια. Από αυτές 995 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 772 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες. Επίσης, έχουν ελεγχθεί 45 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 36. Όσον αφορά στους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτήρια, “κίτρινα” έχουν χαρακτηριστεί τα 46 από τις 85 αυτοψίες, ενώ σε 74 άλλα κτήρια (αποθήκες, στάβλους) τα 71 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα. Ακόμη, έχουν γίνει έλεγχοι σε 18 σχολικές μονάδες, εκ των οποίων 12 κρίθηκαν κατάλληλες προς χρήση και 6 ακατάλληλες. Αυτοψία έγινε και στο Κέντρο Υγείας στο Οροπέδιο Λασιθίου, το οποίο κρίθηκε κατάλληλο προς χρήση.

Οι αυτοψίες συνεχίζονται και σήμερα από τα κλιμάκια μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών. Συγκεκριμένα, σήμερα θα γίνουν αυτοψίες στο Αρκαλοχώρι, στο Χουμέρι, στη Ζήντα, στη Μουσούτα, στο Καλό Χωριό, στις Άνω και Κάτω Πουλιές, στο Μοναστηράκι, στη Μαχαιρά, στο Γαλατά και στο Θραψανό. Από το δήμο Μινώα Πεδιάδος καλούνται οι κάτοικοι των περιοχών αυτών να βρίσκονται σε ασφαλείς χώρους κοντά στα σπίτια τους προκειμένου αυτά να ελεγχθούν από τα κλιμάκια μηχανικών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος