Γ. Χουλιάρας για Αρκαλοχώρι: Οι ισχυρές δονήσεις θα είναι καθημερινές – Τι είπε για τη Θήβα (video)

Ψυχραιμία συνέστησε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας, Διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών με αφορμή και τη νέα σεισμική δόνηση εντάσεως 5,3 Ρίχτερ με το ίδιο πάντα επίκεντρο 21 Χλμ. ΔΒΔ της Άρβης, στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου.

Λίγα μπορούμε να προσφέρουμε πέρα από την ανακοίνωση των σεισμών αυτή τη στιγμή και προέτρεψε τους πάντες να είναι πολύ προσεκτικοί και να μην πλησιάζουν κτήρια και κατοικίες. Θα έχουμε κι άλλους σεισμούς, είπε και ανέφερε πως το πρώτο δεκάωρο σημειώθηκαν 10 ισχυρές δονήσεις πάνω από 4 Ρίχτερ, που έγιναν αισθητές. Πρόσθεσε πως θα είναι καθημερινό φαινόμενο στη μετασεισμική ακολουθία και σιγά σιγά θα αραιώνουν, όμως όπως διευκρίνισε, αυτό θέλει πάρα πολύ χρόνο.

«Τα κτήρια στην περιοχή ήταν ήδη καταπονημένα από τη σεισμική δραστηριότητα που είχε ξεκινήσει από τον Ιούνιο με μικρά μεγέθη, με κλιμάκωση στο 4,8 τέλη Ιουλίου. Είναι σπάνιο στην επιστήμη να έχουμε προσεισμικές ακολουθίες» είπε στην εκπομπή “Από τις 6” ο κ. Χουλιάρας.

Τότε ήταν που οι δήμοι ζήτησαν προσεισμικούς ελέγχους για ευάλωτα κτήρια, είπε και πρόσθεσε πως η συγκεκριμένη περιοχή δεν είχε δώσει ξανά στο παρελθόν ισχυρό σεισμό. Η Κρήτη συνήθως δίνει μεγάλους σεισμούς νότια, στην υποθαλάσσια περιοχή εκεί που βυθίζεται η αφρικανική πλάκα, σημείωσε.

Δείτε τη μετασεισμική δραστηριότητα τις τελευταίες ώρες.

Στο Γεωδυναμικό παρακολουθούσαμε εδώ και μήνες την περιοχή και είχαν ξεκινήσει διαδικασίες. Είναι η δεύτερη φορά στην καριέρα μου που πάμε σε περιοχή πριν γίνει μεγάλος σεισμός. Είχε συμβεί ξανά το 2008 στην Ανδραβίδα που είχε πολλά σήματα η ομάδα ΒΑΝ. Η σεισμολογία δεν μπορεί να δώσει με ακρίβεια στοιχεία για επιχειρησιακό κομμάτι, αλλά μπορεί να δώσει ενδείξεις και πρέπει να βρεθεί ο τρόπος να αξιοποιούνται, τόνισε.

Διαφορετική περίπτωση η Θήβα

Για την περίπτωση της Θήβας είπε πως αποτελεί κάτι εντελώς διαφορετικό.

«Έχει υψηλή σεισμικότητα αλλά τα μεγέθη της είναι πιο χαμηλά από του Αρκαλοχωρίου, 1,5 με 2 Ρίχτερ. Ακούνε τη βοή οι κάτοικοι και ανησυχούν, αλλά υπάρχει διαφορά στη συχνότητα και στα μεγέθη. Η παράμετρος b που χρησιμοποιούν οι σεισμολόγοι για ξεχωρίζουν τις επικίνδυνες περιπτώσεις – δηλαδή αν πρόκεται για προσεισμική ακολουθία ή για απλή «σμηνοσειρά», και είναι αντιστρόφως ανάλογη του πεδίου τάσεων – στη Θήβα ήταν κανονική στο 1 ενώ στο Αρκαλοχώρι πολύ χαμηλή στο 0,6» είπε και διευκρίνισε πως αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει κάποια ανησυχία. «Οι μετρήσεις δείχνουν ότι τα πιο πιθανό είναι αυτή η ακολουθία να σβήσει χωρίς μεγάλο σεισμό , ωστόσο έχουμε ζητήσει προσεισμικούς ελέγχους και ελπίζουμε να γίνονται», τόνισε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος