Κομοτηνή- Στ. Στούρος: Η μη τακτική φοίτηση των μαθητών Ρομά είναι το μεγάλο μας πρόβλημα (ηχητικό)

Διευθυντής στο 12ο Δημοτικό Σχολείο της Κομοτηνής ο Στέργιος Στούρος. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου είναι Ρομά. Όλα τα παιδιά έχουν ως τόπο κατοικίας τους την Οδό Αδριανουπόλεως. «Έχουμε από την αρχή της εκπαιδευτικής χρονιάς, επάρκεια εκπαιδευτικών- δασκάλων στο σχολείο μας: πληροφορικής, γυμναστικής, εικαστικών,γερμανικών,αγγλικών, μουσικής. Και τα τελευταία χρόνια κοινωνική λειτουργό, απαραίτητη για τη λειτουργία στο σχολείο, καθώς είναι συνδετικός κρίκος μαθητών-δασκάλων και γονέων» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (17-6-2021).

Η μη τακτική και σποραδική φοίτηση των μαθητών είναι από την αρχή που ανέλαβε τα καθήκοντά του ως διευθυντής στο σχολείο το βασικό πρόβλημα. «Πρώτο μας μέλημα η ενημέρωση των γονέων για τη σπουδαιότητα της τακτικής φοίτησης των παιδιών».

Κομοτηνή- Στ. Στούρος: Η μη τακτική φοίτηση των μαθητών Ρομά είναι το μεγάλο μας πρόβλημα (ηχητικό)
Ο κος Στέργιος Στούρος, διευθυντής του Σχολείου

Όπως τόνισε ο κος Στούρος «αυτό το καταφέραμε ως ένα βαθμό κάνοντας επισκέψεις στον οικισμό της οδού Αδριανουπόλεως. Δυστυχώς όμως η Πανδημία του κορονοϊού μας οδήγησε στη μοναδική μέθοδο διδασκαλίας μέσω τηλεκπαίδευσης. Δεν εφαρμόστηκε σε μεγάλο βαθμό εξ αιτίας ότι δεν υπήρχε Ηλεκτρονικός εξοπλισμός από την πλευρά των μαθητών, ούτε και η πρόσβαση στο διαδίκτυο. Έτσι, σκεφτήκαμε όταν με το καλό γυρίσουμε στο σχολείο να βρούμε τρόπους προσέλκυσης των μαθητών και ενδυνάμωσης της μαθητείας τους στο σχολείο μας».

Κομοτηνή- Στ. Στούρος: Η μη τακτική φοίτηση των μαθητών Ρομά είναι το μεγάλο μας πρόβλημα (ηχητικό)
Το 12ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής

145 παιδιά τα εγγεγραμμένα, μαθήτευσαν τα μισά και κάθε χρόνο τελειώνουν 14 με 15. «Τα υπόλοιπα», όπως σημείωσε ο κος Στούρος, «εγκαταλείπουν στην πορεία της σχολικής χρονιάς. Η κύρια αιτία είναι η αδιαφορία των γονέων. Πηγαίνουμε στον οικισμό με την κοινωνική λειτουργό και βλέπουμε τα παιδιά να παίζουν έξω και να μην τα στέλνουν σχολείο». Όπως παρατηρεί ο διευθυντής «Η μη επάρκεια των παιδιών σε ρούχα, σε παπούτσια» είναι επίσης ένα πρόβλημα. «Τις βροχερές μέρες δεν έρχονται τα παιδιά και αν πάτε και δείτε την κατάσταση στην οποία ζουν θα το καταλάβετε μέσα στα νερά και στη λάσπη. Πώς θα έρθουν στο σχολείο;».

Όπως υποστήριξε ο κος Στούρος: «Πιο τακτικά θα πρέπει όχι μόνο εμείς, αλλά και άλλες υπηρεσίες του Δήμου, της Πρόνοιας να δώσουν καταλάβουν οι γονείς κυρίως πως πρέπει να στείλουν τα παιδιά τους σχολείο. Αυτό είναι το κύριο πρόβλημα: Η μη τακτική φοίτηση των παιδιών».

Τέλος, δεν παρέλειψε να μοιραστεί μαζί μας ένα στιγμιότυπο αλησμόνητο: «Συγκινήθηκα πάρα πολύ όταν πριν δύο χρόνια συμμετείχαμε στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, δυσκολευτήκαμε, βρήκαμε χορηγούς και αγοράσαμε ρούχα για να πάρουν μέρος. Και ένα παιδί μου είπε: «Κύριε, είναι η πρώτη φορά που χειροκροτούν εμάς,αντί να τους χειροκροτούμε εμείς». Αυτό με πείσμωσε και είπαμε ότι όσα χρόνια θα είμαι εδώ θα κάνει παρέλαση το 12ο ΔΣ. Έτσι θα νιώθουν τα παιδιά το χειροκρότημα. Καθοριστική η βοήθεια του στρατού ανέλαβε την πλύση των πουλόβερ και τους ευχαριστώ πολύ».

Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου

Ακούστε εδώ:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος