CDC-ΗΠΑ: Σύγχυση από την οδηγία για τις μάσκες – Πώς έφτασαν σε αυτή την απόφαση

Την περασμένη εβδομάδα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) ανακοίνωσαν ότι οι εμβολιασμένοι κατά της Covid-19 μπορούν να σταματήσουν να φορούν μάσκα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, εκτός εάν βρίσκονται σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης, σε μέσα μαζικής μεταφοράς ή σε συγκεκριμένες περιοχές όπου η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική. Ωστόσο, η οδηγία αυτή δεν είναι δεσμευτική.

Η νέα οδηγία προκάλεσε πολλά ερωτήματα σε μια χώρα που για καιρό αποτέλεσε επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού και όπου η διαμάχη για τις μάσκες είχε αποτελέσει πριν από ένα χρόνο, όταν είχε γενικευτεί η σύσταση για τη χρήση τους, πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ο ιατρικός ανταποκριτής του CNN, Δρ Σάντζεϊ Γκούπτα, είπε ότι τα CDC «έκαναν ένα κρίσιμο σφάλμα, εκπλήσσοντας όλους μας με μια πολύ σημαντική αλλαγή». Πρόσθεσε ότι λίγες μέρες πριν από την ανακοίνωση, είχε μιλήσει με ανώτερους αξιωματούχους των CDC, οι οποίοι του είπαν ότι η χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους είναι πιθανότατα το τελευταίο μέτρο που θα πρέπει να αρθεί, επειδή «είναι τόσο αποτελεσματικό».

Ένα άλλο θέμα που έχει προκύψει μετά την ανακοίνωση της νέας οδηγίας, είναι η έλλειψη καθοδήγησης σχετικά με τον καλύτερο τρόπο εφαρμογής αυτών των νέων κατευθυντήριων γραμμών. Επιπλέον, πολλοί αναρωτιούνται εάν οι χαλαροί περιορισμοί θα μπορούσαν ενδεχομένως να αυξήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης σε εκείνους που δεν μπορούν ακόμη να εμβολιαστούν ή που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς.

Η ανακοίνωση προκάλεσε αναστάτωση και στον επιχειρηματικό κόσμο με πολλές εταιρείες να ανακοινώνουν ότι θα άρουν τους κανόνες σχετικά με τη χρήση της μάσκας για τους εμβολιασμένους πελάτες τους.

Η διευθύντρια των CDC, Δρ Ρασελ Βαλένσκι, δήλωσε την Κυριακή στο CNN ότι ο οργανισμός ζητά από τις επιχειρήσεις να βοηθήσουν τους εργαζομένους να εμβολιαστούν.

«Αυτό που λέμε σε αυτούς τους εργαζόμενους πρώτης γραμμής είναι ότι εάν εμβολιαστούν, θα είναι ασφαλείς», είπε. «Ζητάμε πραγματικά από τις επιχειρήσεις να συνεργαστούν με τους εργαζομένους τους για να βεβαιωθούν ότι έχουν άδεια για να εμβολιαστούν».

Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της χώρας δεν έχει εμβολιαστεί πλήρως. Και καθώς περισσότερες επιχειρήσεις άρουν τον κανονισμό περί χρήσης της μάσκας, είναι αδύνατο να γνωρίζουμε ποιοι είναι πραγματικά εμβολιασμένοι.

Έτσι, ενώ η νέα οδηγία των CDC είναι επιστημονικά ορθή, τα μηνύματα είναι μπερδεμένα, είπε στο CNN ο πρώην Γενικός Χειρουργός των ΗΠΑ Τζερόμ Άνταμς.

Τον Απρίλιο, τα CDC είχαν ανακοινώσει ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν να μην φορούν μάσκα σε μικρές υπαίθριες συγκεντρώσεις και όταν γευματίζουν έξω με φίλους από πολλά νοικοκυριά.

Τώρα, λέει η γιατρός μονάδας εντατικής θεραπείας Δρ. Λιάνα Γουέν, η νέα οδηγία θα μπορούσε ουσιαστικά να επιτρέψει σε όλους να πάνε χωρίς μάσκα σε εσωτερικούς χώρους χωρίς να έχουν απόδειξη εμβολιασμού. Και αυτό το είδος συστήματος μπορεί να θέσει σε κίνδυνο άλλους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών κάτω των 12 ετών που δεν μπορούν ακόμη να εμβολιαστούν και των ενηλίκων που ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από ό, τι νομίζουν.

Διαφορετικοί κανόνες σε πολλές πολιτείες

Η νέα οδηγία των CDC ανάγκασε κρατικούς και τοπικούς αξιωματούχους να επανεξετάσουν τα περιοριστικά μέτρα που είχαν εφαρμόσει, κατά της πανδημίας. Ενώ ορισμένοι έχουν υιοθετήσει το σύνολο ή μέρος της οδηγίας, άλλοι λένε ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούν και ζητούν να εμβολιαστεί ένα μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων. Σύμφωνα με στοιχεία των CDC, έως τη Δευτέρα 17 Μαΐου, είχε εμβολιαστεί πλήρως περίπου το 37% των Αμερικανών.

Η οδηγία «δεν λειτουργεί», δήλωσε ο δήμαρχος του Κάνσας, Κουίντον Λούκας στο CNN. Ο δήμαρχος είπε επίσης ότι το CDC θα πρέπει να συνεχίσει να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να εμβολιαστούν αντί να πανηγυρίζουν, επειδή το σύστημα αυτό δεν λειτουργεί ούτε εδώ ούτε και σε άλλα μέρη της χώρας.

Η δήμαρχος της Ουάσιγκτον, DC, Μίριελ Μπάουζερ είπε ότι γενικά οι πλήρως εμβολιασμένοι άνθρωποι δεν θα αντιμετωπίσουν περιορισμούς στο θέμα της μάσκας. Η πολιτεία ωστόσο, εξακολουθεί να απαιτεί από τους κατοίκους να φορούν μάσκα σε σχολεία, εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, μέσα μαζικής μεταφοράς, καταφύγια αστέγων και φυλακές.

Ο Κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο ανακοίνωσε ότι η πολιτεία θα υιοθετήσει τις κατευθυντήριες γραμμές των CDC από την Τετάρτη 19 Μαΐου. Είπε επίσης ότι τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να εξακολουθούν να φορούν μάσκες. Υποχρεωτική παραμένει η χρήση της μάσκας στα ΜΜΜ, στα σχολεία και σε ορισμένους κλειστούς χώρους.

Το Νιου Τζέρσεϋ προχώρησε σε άρση της καραντίνας για εκείνους που επισκέφτονται την πολιτεία, αλλά θα συνεχίσει να απαιτεί την χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους.

Η πολιτεία της Καλιφόρνιας σκοπεύει να διατηρήσει υποχρεωτική την χρήση της μάσκας στους εσωτερικές χώρους για έναν ακόμη μήνα.

CDC-ΗΠΑ: Σύγχυση από την οδηγία για τις μάσκες – Πώς έφτασαν σε αυτή την απόφαση
(AP Photo/John Locher, File)

Πώς έφτασαν σε αυτήν την απόφαση τα CDC;

Μια νέα παρτίδα δεδομένων από μεγάλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στις ΗΠΑ, συνέβαλε στην απόφαση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, δήλωσε η διευθύντρια των CDC Δρ. Ροσέλ Βαλένσκι.

Η μελέτη έδειξε ότι τα εμβόλια Moderna και Pfizer παρέχουν 94% προστασία στους εργαζομένους της πρώτης γραμμής που εμβολιάστηκαν στην αρχή της διάθεσης του εμβολίου, ενώ μια μόνο δόση παρείχε 82% προστασία, σύμφωνα με τα CDC.

Συγκεκριμένα, τον περασμένο Μάρτιο, ένα δίκτυο ερευνητών δημοσίευσε μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 4.000 εργαζόμενοι από τον τομέα της υγείας, από τους οποίους, περίπου το 63% αυτών είχαν εμβολιαστεί και μόνο το 11% ήταν ασυμπτωματικοί.

Μια παρόμοια μελέτη από το Ισραήλ, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Medicine», διαπίστωσε ότι τα εμβολιασμένα άτομα που μολύνθηκαν, είχαν χαμηλότερο ιικό φορτίο – τέσσερις φορές χαμηλότερο από αυτό των μη εμβολιασμένων ατόμων.

Αυτή η μελέτη, που προστέθηκε σε προηγούμενες, ήταν καθοριστικής σημασίας για τα CDC.

Τα δεδομένα πραγματικού κόσμου δείχνουν μικρό κίνδυνο λοίμωξης

«Οι ρυθμοί μετάδοσης μειώνονται πολύ», δήλωσε στο CNN ο Πίτερ Χοτέζ, ειδικός εμβολίων και πρύτανης της σχολής τροπικής ιατρικής στο Baylor College of Medicine στο Χιούστον.

Θεωρητικά, εάν μόνο οι πλήρως εμβολιασμένοι άνθρωποι δεν φορούσαν μάσκα, τότε ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού θα ήταν μικρός. Ωστόσο, ορισμένοι επικριτές κατηγορούν τα CDC ότι δεν πρόβλεψαν τους αρνητές της μάσκας που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δε σκοπεύουν να το κάνουν.

«Συνοπτικά, η χαλάρωση ορισμένων μέτρων πρόληψης για τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα μπορεί να είναι ένα ισχυρό κίνητρο για τον εμβολιασμό και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να είναι ένας σημαντικός στόχος του προγράμματος εμβολιασμού των Η.Π.Α», αναφέρει ο οργανισμός στην ιστοσελίδα του.

ΠΗΓΗ: CNN, ΑΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος