Φλώρινα: Ερώτηση δημοτικών συμβούλων για την αποκατάσταση του ορυχείου Βεύης

Ερώτηση προς τον δήμαρχο Φλώρινας, Βασίλη Γιαννάκη, για την αποκατάσταση του εγκαταλελειμμένου ορυχείου Βεύης κατέθεσαν οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής παράταξης “Ενότητα – Συνεργασία”, Χρήστος Μπαρδακας και Νίκος Καρυπίδης.

Στην ερώτησή τους σημειώνουν ότι “το ζήτημα της αποκατάστασης των εγκαταλελειμμένων ορυχείων στις περιοχές όπου επί δεκαετίες εξορύχτηκε λιγνίτης για να χρησιμοποιηθεί στην ηλεκτρική παραγωγή της χώρας, έχει κριθεί ως μείζονος σημασίας και αποτελεί προτεραιότητα του σχέδιου δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης για τις λιγνιτικές περιοχές. Τα οφέλη είναι πολλαπλά, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Πέρα από την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, κατά την διάρκεια των εργασιών θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας ενώ μετά το πέρας τους οι εκτάσεις μπορούν να αξιοποιηθούν ποικιλοτρόπως κυρίως όμως να αποδοθούν για χρήση στον πρωτογενή τομέα.

Η χρηματοδότηση από την πολιτεία των σχεδίων αποκατάστασης και αξιοποίησης των εδαφών των πρώην ορυχείων στην σημερινή συγκυρία πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Η προετοιμασία του εγχειρήματος αποκατάστασης, συμπεριλαμβανομένου του χωροταξικού σχεδιασμού και των έργων αποκατάστασης, είναι χρονοβόρα και βασική προϋπόθεση αποτελεί η εκπόνηση των σχετικών μελετών”.

Επισημαίνουν ακόμα πως “επειδή στην εδαφική περιφέρεια του Δήμου Φλώρινας υφίσταται εγκαταλελειμμένο ορυχείο στην περιοχή της Βεύης, επειδή σε Δήμους με τα ίδια χαρακτηριστικά έχουν παρουσιαστεί ήδη σχετικές μελέτες και κυρίως επειδή τα έργα αποκατάστασης θα επιφέρουν πολυεπίπεδα οφέλη στις πληγείσες περιοχές”.

Ρωτούν τον Δήμαρχο Φλώρινας “αν ο Δήμος έχει προχωρήσει στην παραγγελία μελέτης αποκατάστασης του δημοσίου ορυχείου Βεύης, αν βρίσκεται σε συνεργασία με κάποιον άλλον φορέα που έχει αναλάβει την υποχρέωση εκπόνηση της σχετικής μελέτης, αν έχετε ενημερώσει και διαβουλευτεί με τις τοπικές κοινότητες στα όρια των οποίων επεκτείνεται το ορυχείο, σχετικά με την διαδικασία αποκατάστασης και αξιοποίησης των εδαφών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος