Διώρυγα Σουέζ: Σε 15 ημέρες η πλήρης αποκατάσταση της κυκλοφορίας (video)

Με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι μετά την αποκόλληση του γιγάντιου κοντέινερ, θα χρειαστούν σχεδόν 15 ημέρες για να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς η κυκλοφορία στη μεγαλύτερη διώρυγα του κόσμου στο Σουέζ, μήκους 168 χλμ, εκατοντάδες πλοία, άλλα φορτωμένα με εμπορευματοκιβώτια και άλλα με πετρέλαιο ή υγροποιημένο φυσικό αέριο, περιμένουν το πράσινο φως για να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Έλληνες πλοίαρχοι που βρίσκονται στο σημείο μίλησαν ΕΡΤ.

Ο πλοίαρχος Συμεών Ντόλας, αναφέρει ότι: “Πρώτα θα περάσουν τα κοντέινερ που είναι πιο γρήγορα πλοία και θα επακολουθήσουν τα δεξαμενόπλοια, εμείς παίρνουμε πιλότο σε κάνα δίωρο περίπου”.

Η διέλευση πλοίων ξανάρχισε το απόγευμα της Δευτέρας, μετά την αποκόλληση του κοντέινερ-μαμούθ, μήκους 400 μέτρων «Ever Given». Σύμφωνα με τις Αιγυπτιακές αρχές 140 πλοία αναμένεται να διέλθουν την Τρίτη 30/3 από τη «ζωτικής σημασίας αρτηρία”.

Ο πλοίαρχος Κωνσταντίνος Αρλετής, ανέφερε πως: “εμείς είμαστε αγκυροβολημένοι έξω από το κανάλι του Σουέζ κοντά στην είσοδο του καναλιού. Ακόμα δεν ξέρουμε, μπορεί να περάσουμε και αύριο. Ελληνικά είμαστε 16 καράβια”.

Διώρυγα Σουέζ: Σε 15 ημέρες η πλήρης αποκατάσταση της κυκλοφορίας (video)
EPA/NIC BOTHMA

Ο πλοίαρχος Ιωσήφ Κοντορίνης μιλά για τις ιδιαιτερότητες του περάσματος, τα παράλληλα κανάλια, τα κομβόι των πλοίων με βάση το μέγεθος, τα σκάφη που βοηθούν στο πέρασμα, τις λίμνες και τα χωριά: “Υπάρχει πολύ μεγάλος έλεγχος στο κανάλι από τις αρχές. Παίρνουμε πιλότο μπαίνοντας στο κανάλι από το Πορτσαιντ ή το Σουέζ από τα χωριά αυτά. Μεταξύ του διάπλου παρεμβάλλεται το λιμάνι Πόρτσαιντ και το Πόρτ Φουάτ από το ξεκίνημα από εδώ, στη Μεσόγειο. Υπάρχουν πολλά σημεία, έχουν φτιάξει τώρα τελευταία και δεύτερο κανάλι. Υπάρχει ωραίο τοπίο, εμένα μου αρέσει αυτό το ανέβασμα και κατέβασμα”.

Ρεύματα δεν υπάρχουν στο κανάλι τονίζουν οι Έλληνες ναυτικοί, τις προηγούμενες ημέρες όμως σημειώθηκαν ισχυροί πλευρικοί άνεμοι.

Όπως δήλωσε ο πλοίαρχος Συμεών Ντόλας: “επικρατούσαν άνεμοι έντασης 6-7 μποφόρ και ανεμοθύελλα και ήταν επικίνδυνα. Το συγκεκριμένο πλοίο είχε και μεγάλα έξαλα. Υπήρξε ξαφνική ανεμοθύελλα, ξαφνικός άνεμος την ώρα που περνούσε. Είναι μεγάλο πλοίο, τα έξαλα του ήταν μεγάλα και το πέταξε διαγώνια στη διώρυγα”.

Από τη διώρυγα του Σουέζ διακινείται το 10% των δια θαλάσσης μεταφερόμενων εμπορευμάτων παγκοσμίως. Αυτό που προβληματίζει τώρα τους ναυτικούς που καθυστέρησαν το ταξίδι τους, είναι ο κατάπλους και ο συνωστισμός μεγάλου αριθμού πλοίων στα λιμάνια προορισμού τους, που θα επιφέρει νέα ταλαιπωρία και καθυστερήσεις.

Ρεπορτάζ: Σόνια Φίλη

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος