Έρευνα: Ο κορονοϊός μολύνει και τα κύτταρα του στόματος – Ο ρόλος του σάλιου στη μετάδοση της Covid-19

«Το στόμα, μέσω των μολυσμένων (με κορονοϊό) κυττάρων του, παίζει μεγαλύτερο ρόλο στη λοίμωξη Covid-19 από ό,τι είχε θεωρηθεί έως τώρα». Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε διεθνής ομάδα επιστημόνων έπειτα από σχετική μελέτη, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό “Nature Medicine”.

Παρότι -όπως είναι γνωστό- η λοίμωξη Covid-19 προσβάλει κυρίως το αναπνευστικό μας σύστημα, άλλα μέρη του σώματος (όπως τα αιμοφόρα αγγεία, τα νεφρά, το πεπτικό σύστημα και το στόμα) είναι δυνατόν να μολυνθούν επίσης από τον SARS-CoV-2. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη μόλυνση του στόματος, πέρα από τα συμπτώματα της αγευσίας (απώλειας της γεύσης) της ξηροστομίας και των αφθών που παρουσιάζουν μερικοί ασθενείς, φαίνεται πως το σάλιο –όταν περιέχει μεγάλο ιικό φορτίο μολυσμένων κυττάρων- παίζει ρόλο στη μετάδοση του ιού. Βεβαίως, αυτό δεν ήταν άγνωστο στους επιστήμονες. Από έρευνες έχει φανεί, άλλωστε, ότι το τεστ σάλιου είναι σχεδόν εξίσου αξιόπιστο με το ρινοφαρυγγικό για τη διάγνωση της Covid-19.

Το ερώτημα, στο οποίο δεν ήταν σε θέση να απαντήσουν με βεβαιότητα ως τώρα οι ειδικοί, αφορά στο από πού προέρχεται ο κορονοϊός του σάλιου. Στους ασθενείς με SARS-CoV-2 που παρουσιάζουν αναπνευστικά συμπτώματα, ο ιός στο σάλιο προέρχεται πιθανόν (τουλάχιστον εν μέρει) από τα εκκρίματα της μύτης και των πνευμόνων. Ωστόσο, στις περιπτώσεις ασθενών χωρίς αναπνευστικά συμπτώματα δεν είναι δυνατόν να ισχύει η ίδια εξήγηση. Το συμπέρασμα που προκύπτει από τη νέα μελέτη είναι ότι -τουλάχιστον ένα μέρος του ιού- προέρχεται από μολυσμένους ιστούς του ίδιου του στόματος.

Οι ερευνητές,  με επικεφαλής επιστήμονες των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, έπειτα από πειράματα στο εργαστήριο συμπέραναν ότι κάποια μέρη του στόματος είναι περισσότερο ευάλωτα στον κορονοϊό. Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ειδικοί ανέλυσαν δείγματα από ασθενείς οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της Covid-19. Επιπλέον, από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι ακόμη και σε περιπτώσεις ανθρώπων με ήπια ή καθόλου συμπτώματα της νόσου που προκαλεί ο SARS-CoV-2  υπάρχουν ενδείξεις μόλυνσης των ιστών του στόματος τους από τον κορονοϊό.

Μέσω εργαστηριακών δοκιμών, οι ειδικοί έδειξαν επίσης ότι το σάλιο των ασυμπτωματικών ανθρώπων, που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό, μπορεί να μολύνει τα κύτταρα υγιών ανθρώπων.

Όπως ανέφερε ο Kevin Byrd, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας. «Όταν το μολυσμένο σάλιο καταπίνεται ή μικροσκοπικά σωματίδια του εισπνέονται, πιστεύουμε ότι μπορεί να μεταδώσει τον ιό SARS-CoV-2 βαθύτερα στον λαιμό, στους πνεύμονες ή ακόμη και στο έντερό μας».

Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι θα χρειαστούν περεταίρω μελέτες (σε μεγαλύτερο δείγμα ανθρώπων) για την επιβεβαίωση των ευρημάτων τους. Επίσης θα χρειαστεί να προσδιοριστεί ακριβέστερα η εμπλοκή του στόματος στη λοίμωξη από τον SARS-CoV-2.


Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ nature.com

Φωτογραφία: Associated Press

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος