Β. Παπαευαγγέλου: Γιατί δεν βλέπουμε αποκλιμάκωση στην Αττική – Ο δείκτης αυξήθηκε στο 6%

Σχετική σταθεροποίηση κρουσμάτων παρατηρείται στην Αττική, την Πελοπόννησο, την Ήπειρο και το Ιόνιο, αλλά παράλληλα είναι μεγάλη η πίεση στο ΕΣΥ , όχι μόνο στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, αλλά και στην Αχαΐα ενώ αυξητικά δέχονται πιέσεις οι ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης και της Κρήτης, τόνισε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου ξεκινώντας τη σημερινή ενημέρωση.

“Ακόμη κι αν τώρα με ένα μαγικό τρόπο ελεγχόταν η διασπορά, η πίεση στα νοσοκομεία θα συνεχιζόταν για 4 εβδομάδες και δεν θα βλέπαμε βελτίωση πριν από ένα 20 ήμερο”, ανέφερε.

Ας μην επιτρέψουμε στον ιό να μας ξεγελάσει κατά την Εθνική μας Επέτειο, κάλεσε η κυρία Παπαευαγγέλου επισημαίνοντας: “Τώρα πλέον πρέπει να σκεφτούμε τους ενήλικες και τα παιδιά, που πρέπει να επιστρέψουν στην κανονικότητα.

Παράλληλα τα κρούσματα παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις στη Δ. Μακεδονία, τη θεσσαλία και την Κρήτη.

Αναφερόμενη στο νοσοκομείο “Αττικόν”, όπου εργάζεται, η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε ότι “κανένας όσων νοσηλεύονται δεν έχει εμβολιαστεί”. Επέμεινε στη σημασία του εμβολιασμού και ενδεικτικά ανέφερε ότι “ήδη βλέπουμε μείωση κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα άνω των 75”.

Γιατί δεν βλέπουμε αποκλιμάκωση στην Αττική

Η Αττική διαφέρει από άλλες περιοχές όπου μέσα σε 1-2 εβδομάδες σκληρών μέτρων το επιδημιολογικό φορτίο μειώνεται, ανέφερε η καθηγήτρια, εξηγώντας:

Δεν πιστεύουμε ότι στην Αττική ο κόσμος τηρεί λιγότερο τα μέτρα, αλλά είναι περιβάλλον όπου έχουν επικρατήσει μεταλλαγμένα στελέχη κι αυτό “εξηγεί γιατί επιμένει η πανδημία στην πυκνοκατοικημένη περιοχή με 5 εκατ. πληθυσμό όπου είναι αυξημένη η κινητικότητα.”

«Μιλήσαμε εκτενώς στην Επιτροπή για το θέμα αυτό, αλλά στην παρούσα φάση δεν μπορούμε να μιλήσουμε για άνοιγμα δραστηριοτήτων», είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε:

«Είναι πολύ πιθανό να συναντήσουμε ασυμπτωματικό φορέα σε κάθε δραστηριότητά μας. Να αποφεύγουμε συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους με άτομα έξω από τη «φούσκα» μας. Δεν υπάρχουν ούτε μαγικές συνταγές αλλά ούτε και μαγικές λύσεις. Μόνο με την τήρηση των μέτρων, θα καταφέρουμε να ελέγξουμε την πανδημία».

Συνοψίζοντας η καθηγήτρια ανέφερε ότι το σύστημα υγείας συνεχίζει να πιέζεται και όπως είπε χαρακτηριστικά ο κυλιόμενος μέσος όρος εισαγωγών το 7ημερο ήταν 450 και ο μ.ό. των κρουσμάτων 2.250. Ο δείκτης θετικότητας έφτασε στο 6%, τα ενεργά κρούσματα παραμένουν σταθερά στα 20.000 στην επικράτεια. Στην επικράτεια σε απλές κλίνες covid νοσηλεύονται 4.600 ασθενείς εκ των οποίων 2.500 στην Αττική.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος