Κορονοϊός: Ένα δύσκολο δεκαήμερο για την εξέλιξη της πανδημίας (video)

Όμηροι του κορονοϊού είναι τα νοσοκομεία αναφοράς: Οι εισαγωγές αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, ενώ, αντίθετα, εξαντλούνται ταχύτατα τα διαθέσιμα κρεβάτια στις ΜΕΘ Covid. Οι επιδημιολόγοι θεωρούν ότι θα περάσει τουλάχιστον ένα δεκαήμερο για να αρχίσει να αποδίδει καρπούς το παρατεταμένο λοκντάουν,  εφόσον βεβαίως τηρούνται τα μέτρα και δεν υπάρχουν συγχρωτισμοί σε κλειστούς χώρους, όπως συνέβη την Τσικνοπέμπτη.

Ακόμα μια μέρα δοκιμάζεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας καθώς κάθε μία ώρα διασωληνώνεται και ένας ασθενής με κορονοϊό στη χώρα.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος αναφέρει: “Η κατάσταση είναι πολεμική, τείνει να γίνει αντίστοιχη με την κατάσταση που αντιμετωπίσαμε τον Νοέμβριο, τότε ο ρυθμός της αύξησης ήταν πιο ραγδαίος, τώρα πιο αργός και αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν περιοριστικά μέτρα”.

Μόνο το τελευταίο 24ωρο στα νοσοκομεία της Αττικής έγιναν 210 διακομιδές υπόπτων και επιβεβαιωμένων περιστατικών με κορονοϊό και 145 εισαγωγές με την πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ να ξεπερνά το 92%.

Τις τελευταίες 24 ώρες διασωληνώθηκαν 24 συνάνθρωποι μας, ανεβάζοντας τον αριθμό στους 545, καταγράφηκαν 52 νέοι θάνατοι, ενώ τα νέα κρούσματα κορονοϊού, έφτασαν τα 2. 512, τα 1180 από αυτά στην Αττική.

Ο Νίκος Θωμαΐδης, Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ τονίζει πως: Δεν φαίνεται κάποια ορατή ύφεση από τα λύματα. Μάλλον βρισκόμαστε στην κορύφωση θα συνεχιστεί την ερχόμενη εβδομάδα. Χρειάστηκε 40 ήμερες για να φτάσουμε στην κορύφωση θα χρειαστούν άλλες τόσες για μείωση κρουσμάτων”.

H Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος Ελένη Γιαμαρέλου, επισημαίνει: “Έχουμε το βρετανικό στέλεχος που με τις 23 μεταλλάξεις του είναι πιο μεταδοτικό κατά 70% και έτσι είναι επόμενο να αυξάνει τα κρούσματα”.

Οι μεταλλάξεις και η μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα οδήγησαν άλλωστε την κυβέρνηση στην απόφαση για οριζόντιο κλείσιμο των σχολείων για δύο εβδομάδες.

Η Ζέτα Μακρή, Υφυπουργός Παιδείας, τονίζει: “Δεν αποδείχθηκε ότι είναι χώροι υπερμετάδοσης αλλά και τα παιδιά συμμετέχουν στην πανδημία”.

Οι επόμενες μέρες θα είναι οι πλέον κρίσιμες και θα κρίνουν και τις εξελίξεις.

H κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας στο MEGA, δήλωσε: “Φαίνεται ότι έχουμε 10 μέρες δύσκολες μπροστά μας, δέκα μέρες με δύο εβδομάδες. Περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις ελπίζοντας ότι οδεύουμε προς το τέλος αυτής της

Η Ματίνα Παγώνη πρόεδρος της  ΕΙΝΑΠ επισημαίνει: “3.000 κρούσματα δεν θα δούμε, θα υπάρξει σταθεροποίηση την άλλη εβδομάδα”.

Στα Ιωάννινα ένα νεογέννητο 11 ημερών νοσηλεύεται για προληπτικούς λόγους χωρίς να έχει διασωληνωθεί στη ΜΕΘ της παιδιατρικής κλινικής, ενώ θετική στον ιό βρέθηκε όλη η οικογένεια.

Σε βαθύ κόκκινο μπήκαν ο δήμος Ιωαννίνων, τα Ιωάννινα και το Μέτσοβο.

Η Τσιάρα Σταυρούλα πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων, τονίζει: “Είμαστε σε οριακή κατάσταση και στις απλές κλίνες και στις ΜΕΘ αισθανόμαστε πίεση”.

Στη μεγαλειώδη συμβολή των ανθρώπων του ΕΣΥ κάθε ειδικότητας αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας τονίζοντας παράλληλα ότι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

“Τα ευρήματα μίας ακόμη έρευνας κοινής γνώμης σε σχέση με την πανδημία καταδεικνύουν ότι το ΕΣΥ συνιστά πυλώνα στήριξης της κοινωνίας και θεσμό τον οποίο εμπιστεύονται δύο στους τρεις πολίτες”, επισημαίνει μιλώντας στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

“Είναι δυστύχημα για την κοινωνία και για τη χώρα το ότι αυτή την πολυεπίπεδη κρίση τη διαχειρίζεται μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, η οποία δεν πιστεύει στο ισχυρό δημόσιο σύστημα Υγείας”, αναφέρει μιλώντας στην ΑΥΓΗ ο Ανδρέας Ξανθός, τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα όπως ανακοινώθηκε εκτάκτως, σε σκληρό λοκ ντάουν μπαίνει από την Κυριακή 14/3 και μέχρι τις 22 Μαρτίου η τοπική κοινότητα Μετοχίου Ευβοίας.

Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου, Σωτήρης Αργύρης

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος