Αυγενάκης: «Προσπάθεια υπονόμευσης της κυβερνητικής πρωτοβουλίας να μπει τάξη στον αθλητισμό»

Επίθεση στις διοικήσεις μεγάλων ομοσπονδιών (ΣΕΓΑΣ, ΕΠΟ, ΕΟΚ) εξαπέλυσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, στη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε σήμερα για την παρουσίαση των στοιχείων από την ως τώρα λειτουργία του Μητρώου Αθλητικών Σωματείων. Ο κ. Αυγενάκης υπογράμμισε ότι η έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας συνοδεύτηκε από αρνήσεις, απαξιωτικές δηλώσεις, βαριές ανακοινώσεις και «… γενικότερα, μια προσπάθεια υπονόμευσης της κυβερνητικής πρωτοβουλίας να μπει τάξη και να υπάρξει διαφάνεια στον ερασιτεχνικό αθλητισμό της χώρας μας».

Επισήμανε επίσης ότι «παρά την επίσημη ενημέρωση της ΓΓΑ, στις 13 Απριλίου, προς όλες τις Ομοσπονδίες, Ολυμπιακές και μη, για αποστολή επικαιροποιημένων στοιχείων των σωματείων μελών τους, υπήρχαν αρκετές Ομοσπονδίες που για εβδομάδες δεν ανταποκρίθηκαν. Κώφευαν ή χρησιμοποιούσαν αστείες δικαιολογίες, για να μην αποστείλουν στοιχεία, να μην γνωστοποιήσουν την κατάσταση. Και, κυρίως, αρνούνταν οι περισσότερες από τις «μεγάλες», όπως η ΕΠΟ, η ΕΟΚ, ο ΣΕΓΑΣ, η ΚΟΕ και η ΕΙΟ».

Ειδικά για την περίπτωση της ιστιοπλοΐας, ο κ. Αυγενάκης στάθηκε στις καταγγελίες νυν και πρώην Ολυμπιονικών και πρωταθλητών κατά της διοίκησης της ΕΙΟ, για τις οποίες έχει διαταχθεί δικαστική έρευνα από τον αθλητικό εισαγγελέα, υπογραμμίζοντας ότι «… θα συνδράμουμε το έργο της Δικαιοσύνης, με όποιο τρόπο μας ζητηθεί».

Εν συνεχεία, ο υφυπουργός Αθλητισμού έκανε ειδικότερη αναφορά στις αντιδράσεις που υπήρξαν. Για τον ΣΕΓΑΣ, παρέθεσε τα εξής στοιχεία:
-Έγγραφο Παναγόπουλου-Σεβαστή στις 15/04/2020, με το οποίο αρνούνται να στείλουν στοιχεία.
– Στις 4 Ιουνίου ανακοίνωση ΔΣ ΣΕΓΑΣ
– Στις 14 Ιουνίου ο Σεβαστής «υβρίζει» σε επιστολή του προς σωματεία
– Στις 29 Ιουνίου το ίδιο στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΓΑΣ

«Ωστόσο, αίφνης έκαναν στροφή 180 μοιρών, είδαν «το φως το αληθινό» και στις 8 Οκτωβρίου ανακοίνωσαν «Διαδικτυακό Σεμινάριο για τη διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο», τάχα μου για να βοηθήσουν πλέον τα σωματεία τους, τα οποία τους έχουν γυρίσει πλέον την πλάτη!» υπογράμμισε ο κ. Αυγενάκης και συνέχισε: «Βλέπετε, διαπίστωσαν από τις εβδομαδιαίες ενημερώσεις του Μητρώου ότι μόνο 166 σωματεία έχουν ολοκληρώσει την προεγγραφή τους. Και πλησιάζει η ώρα που θα δοθεί η οικονομική ενίσχυση. Και, σύμφωνα με τους νόμους που ψηφίσαμε, μόνο τα εγγεγραμμένα σωματεία στο Μητρώο θα μπορούν πλέον να κάνουν χρήση τόσο των εγκαταστάσεων της ΓΓΑ όσο και των δημοτικών εγκαταστάσεων, σε 6 μήνες. Και, φυσικά, μόνο τα εγγεγραμμένα, ελεγμένα και νόμιμα σωματεία στο Μητρώο θα πάρουν μέρος στις εκλογές!

Εκείνοι, σύμφωνα με τη λίστα των ενεργών σωματείων που απέστειλαν σχετικά στη ΓΓΑ, δηλώνουν 368 εκλέκτορες. Δηλαδή, κατ’ αυτούς, είναι 368 τα ενεργά και νόμιμα Σωματεία. Να το πω όσο πιο απλά γίνεται. Αν δεν υπήρχε το Μητρώο, θα συνεχιζόταν η τακτική με τους κατά δήλωση κάθε Ομοσπονδίας εκλογικούς καταλόγους. Χωρίς διασταύρωση, χωρίς έλεγχο! Για τον ΣΕΓΑΣ π.χ. θα είχαν δικαίωμα ψήφου 368 σωματεία. Ή θα μοιράζονταν τα χρήματα που δίνει η Κυβέρνηση, μετά από 12 χρόνια 368 Σωματεία, ασχέτως αν είναι ενεργά και νόμιμα! Έναντι άλλων, πολύ λιγότερων, που λειτουργούν νόμιμα και πραγματικά τα δικαιούνται.

Έως και σήμερα, έχουν προεγγραφεί 166 εξ αυτών, τα οποία και ελέγχουμε. Και τον πήχη των μίνιμουμ κριτηρίων νομιμότητας, που θέτουν οι αθλητικοί νόμοι, τον περνάνε ελάχιστα σωματεία».

Και ο υφυπουργός Αθλητισμού κατέληξε με πολύ αιχμηρό τρόπο:
«Αυτές οι σχεδόν ισόβιες διοικητικές διάνοιες, ήξεραν την πραγματικότητα και την απέκρυπταν ή την αγνοούσαν; Πάντως, ό,τι κι αν ισχύει από τα δύο, τους καθιστά υπεύθυνους για το χάος, την αταξία και την έλλειψη νομιμότητας στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Φέρουν ακέραια την ευθύνη!».
Περνώντας στην ΕΠΟ, ο Λευτέρης Αυγενάκης ήταν εξίσου αιχμηρός, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Σε ερωτήσεις μου την περίοδο της καραντίνας, σε επαναλαμβανόμενες τηλεδιασκέψεις για τη διαχείριση της πανδημίας, άκουγα ότι συνολικά υπάρχουν 10-11 χιλιάδες ερασιτεχνικά σωματεία στη χώρα μας. Εκ των οποίων, το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο είχε από 4,5 – 5,5 χιλιάδες ενεργά ποδοσφαιρικά σωματεία. Και αυτό ακουγόταν από τα στόματα υψηλόβαθμων διοικητικών στελεχών της ΕΠΟ!

Ωστόσο, την ίδια ημέρα που ξεκίνησε να λειτουργεί το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, στις 19 Μαΐου, η ΕΠΟ που έως τότε δεν ανταποκρινόταν, μας απέστειλε εσπευσμένα επιστολή, με την οποία μας πληροφορούσε ότι τα ενεργά σωματεία της δύναμής της (ανά ΕΠΣ) είναι συνολικά 2.599! Αργότερα, όμως, στις 10 Σεπτεμβρίου, με άλλο επίσημο έγγραφο της ΕΠΟ προς το Υφυπουργείο, προς τη Διεύθυνση Αγωνιστικού Αθλητισμού, έστειλαν τη δύναμη των ΕΠΣ προκειμένου να προχωρήσει η διασταύρωση των σωματείων που είχαν προεγγραφεί στο Μητρώο με εκείνα που κάθε Ομοσπονδία αναγνωρίζει ως ενεργά. Και τι αναφέρει, λοιπόν, η ΕΠΟ με διαφορά μόλις 4 μηνών; Ότι το σύνολο των σωματείων της είναι 3.892! Εξ αυτών είναι ενεργά 2.882! Κι απ’ αυτά έχουν Ειδική Αθλητική Αναγνώριση τα 2.295! Και από αυτά, έχουν ολοκληρώσει σήμερα την αίτηση προεγγραφής στο Μητρώο μόλις 724 ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία!».

«Τα υπόλοιπα, τι έγιναν; Τι ισχύει τελικά για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο; Ποιοι έχουν την ευθύνη για αυτό το μπάχαλο; Μήπως κάποιοι από αυτούς που έβγαζαν πύρινες ανακοινώσεις εναντίον της Κυβέρνησης, διεκδικώντας λίγα λεπτά δημοσιότητας; Ή κάποιοι κοντυλοφόροι που με περισσή ευκολία «πυροβολούσαν» τον Υφυπουργό Αθλητισμού και την Κυβέρνηση; Άραγε, οι υπόλοιπες χιλιάδες ερασιτεχνικών σωματείων που δήλωναν, δεν χρειάζονται οικονομική στήριξη; Μήπως, τα στηρίζουν οικονομικά οι κατά τόπους ΕΠΣ; Δεν νομίζω! Ή γνωρίζουν ότι λειτουργούν εντελώς έξω από τις προϋποθέσεις των αθλητικών νόμων και δεν προεγγράφονται;» αναρωτήθηκε ο υφυπουργός Αθλητισμού και κατέληξε: «Μήπως, η αλήθεια είναι ότι πολλά από αυτά που δήλωναν δεν υπάρχουν καν; Είναι, δηλαδή, σωματεία σφραγίδες!».

Ανάλογα στοιχεία παρουσίασε ο υφυπουργός και για την ΕΟΚ, λέγοντας: «Η Ομοσπονδία μπάσκετ στις 4 Ιουνίου με ανακοίνωσή της κάνει λόγο για 1.200 και πλέον σωματεία της. Ωστόσο, στη λίστα που απέστειλε στη ΓΓΑ για τη διασταύρωση των ενεργών με το Μητρώο, δήλωσε 1.019 και προεγγραφή έχουν ολοκληρώσει μόλις 265! Η διαφορά είναι χαώδης! Αν δεν υπήρχε το Μητρώο, θα είχαμε 1.019 (μπορεί και περισσότερους), έναντι των 265 (δυνητικά) ψήφων».

Και ο Λευτέρης Αυγενάκης κατέληξε, υπενθυμίζοντας ότι «… ήταν απαίτηση όλων των ομοσπονδιαρχών, η Κυβέρνηση να τους δώσει τα χρήματα που είχαμε εξασφαλίσει για τα ερασιτεχνικά σωματεία, μετά από 12 χρόνια, για να τα μοιράσουν εκείνοι! Που ξέρουν, όπως μας έλεγαν χαρακτηριστικά! Έλεγαν ότι ξέρουν καλά το ερασιτεχνικό τοπίο της Ομοσπονδίας τους. Τι ήξεραν αλήθεια; Κι αν ήξεραν την αλήθεια, γιατί την έκρυβαν τόσα χρόνια; Μήπως την καλλιεργούσαν οι ίδιοι;

Αναμένω με πολύ ενδιαφέρον, φαντάζομαι και όλη η αθλητική οικογένεια, τις απαντήσεις τους! Αν υπάρχουν απαντήσεις κι αν έχουν κάτι να πουν, μετά τη σημερινή εικόνα, τη δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων! Τι έχουν, αλήθεια, να απαντήσουν οι σχεδόν ισόβιες διοικήσεις;».

Παράλληλα, ο υφυπουργός Αθλητισμού αναφέρθηκε και σε οφειλές ομοσπονδιών και σωματείων σε Εθνικά Αθλητικά Κέντρα, που ξεπερνούν τα 4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 3,5 εκατ. οφείλονται στο ΟΑΚΑ.

ΠΗΓΗ: SPORTS.ERT.GR

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος