Οινόπνευμα και αντισηπτικά θα γίνουν 30.000 τόνοι κρασιού

Σε απόσταξη κρίσης θα οδηγηθούν 30.000 τόνοι κρασιού απ’ όλη την Ελλάδα, προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι δεξαμενές των οινοποιών από το κρασί που δεν βγήκε στις αγορές, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης του νέου κορονοϊού.

Αυτό έγινε γνωστό μετά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, με τον πρόεδρο και αντιπροσωπεία της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης στην Αθήνα.

Η εντολή έχει δοθεί στις υπηρεσίες του υπουργείου, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες, προκειμένου οι 30.000 τόνοι κρασιού από όλη την Ελλάδα να μετατραπούν σε οινόπνευμα και αντισηπτικά, αλλά να πάνε και για φαρμακευτική χρήση.
Το όφελος- σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομάδας Πρίαμο Ιερωνυμάκη- εκτιμάται ότι θα είναι διπλό, διότι τα χρήματα θα μείνουν στη χώρα, αφού το κράτος δεν θα πληρώσει για να εισάγει αυτά τα προϊόντα από το εξωτερικό, ενώ ταυτόχρονα θα στηριχθούν και οι αμπελουργοί.
Το ποσό που θα δοθεί θα ξεκινά από 50 έως 60 λεπτά το λίτρο, ανάλογα και την ποιότητα του οίνου, εάν δηλαδή είναι ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης), ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) ή επιτραπέζιο

Στην ίδια συνάντηση τέθηκε επί τάπητος το θέμα της μεγαλύτερης στήριξης των παραγωγών, ούτως ώστε οι τελευταίοι να κρατήσουν ζωντανό το επάγγελμά τους. Δηλαδή, να υπάρξει μία επιδότηση στις αγορές ζωοτροφών για τους κτηνοτρόφους, και φυτοφαρμάκων ή λιπασμάτων για τους αμπελουργούς και τους ελαιοπαραγωγούς.

Ακόμη συμφωνήθηκε να γίνει πράσινος τρυγητός, με ένα ποσό της τάξεως των 3 εκατομμυρίων ευρώ, σε κάποιες ποικιλίες.
«Αυτό σημαίνει ότι ρίχνεις άγουρο το σταφύλι κάτω, πριν πάρει ζάχαρο», εξηγεί ο κ. Ιερωνυμάκης, επισημαίνοντας ότι η εξέλιξη αυτή, «θα δώσει μία ανακούφιση στις άλλες καλλιέργειες – είτε αφορά την επιτραπέζια χρήση, είτε αφορά τη σταφίδα».
Αρχές Ιουνίου αναμένεται να κατατεθεί ο φάκελος στην Ευρώπη για την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών και στα μέσα του ίδιου μήνα ίσως γίνει μία σύσκεψη στο Υπουργείο, όπου και θα τεθούν επί τάπητος όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της Κρήτη, παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος