Εκσυγχρονίζεται η ΔΕΗ – Διασφαλίζεται η βιωσιμότητά της (video)

Ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη επισήμανε μεταξύ άλλων, πως με το εν λόγω νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ, απελευθερώνεται περαιτέρω η αγορά ενέργειας, προχωρά η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και ενισχύονται οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Δέκα μέτρα που αφορούν στην απεξάρτηση της ΔΕΗ από το σφιχτό εναγκαλισμό του δημοσίου θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που εγκρίθηκε σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο και αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση την ερχόμενη Τρίτη.

Με το νομοσχέδιο καταργείται η μονιμότητα των νεοπροσλαμβανόμενων στη ΔΕΗ όπως και η μονιμότητα των διευθυντών και γενικών διευθυντών σε ότι αφορά τα καθήκοντά τους. Προβλέπεται πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, όπως και κίνητρα για την προσέλκυση στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα. Το πρόγραμμα εθελουσίας θα προχωρήσει παράλληλα με τη διαδικασία απολιγνιτοποίησης της παραγωγής της ΔΕΗ και θα γίνει με βάση το μοντέλο της εθελούσιας που ακολούθησε ο ΟΤΕ την περίοδο 2012-2014.

Παράλληλα διευκολύνεται η εσωτερική κινητικότητα των εργαζομένων μεταξύ της ΔΕΗ, του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ενώ θα προβλέπεται η μεταφορά εργαζομένων στις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης προς το δημόσιο τομέα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τον τρόπο που θα γίνει ο διαχωρισμός της ΔΕΠΑ ώστε η ιδιωτικοποίησή της να προωθηθεί στις αρχές του επόμενου έτους καθώς και το πρώτο πακέτο μέτρων για τη διευκόλυνση των μεγάλων επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, θα συναντηθεί αύριο Παρασκευή στις 12:30 με το προεδρείο της Γενικής Ομοσπονδίας Προσωπικού της ΔΕΗ (ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ).

Για το θέμα της ΔΕΗ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου επισήμανε: «Η μεγάλη πρόκληση είναι να αποδείξουμε ότι μπορούμε να εξυγιάνουμε και να εκσυγχρονίσουμε μια μεγάλη επιχείρηση που απαξίωσε η προηγούμενη κυβέρνηση».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος