Καταδικάστηκαν 9 Καταλανοί αυτονομιστές- Καλούν σε διαμαρτυρίες (video)

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας καταδίκασε εννέα αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας σε ποινές κάθειρξης από 9 έως 13 χρόνια για στάση σχετικά με τον ρόλο τους στην αποτυχημένη προσπάθεια της περιφέρειας, το 2017, να αποκτήσει την ανεξαρτησία της. Οι εν λόγω εννέα υποστηρικτές της ανεξαρτησίας είναι προφυλακισμένοι, ορισμένοι εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια.

Η καταδίκη των Καταλανών πολιτικών, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου στην Ισπανία για την αναμέτρηση της 10ης Νοεμβρίου, είναι αναμενόμενο να πυροδοτήσει μεγάλες κινητοποιήσεις στην Καταλονία, οι οποίες ήδη έχουν ανακοινωθεί και προετοιμασθεί όλη την προηγούμενη εβδομάδα εν αναμονή της έκδοσης της απόφασης και οι οποίες θα κορυφωθούν στην γενική απεργία που έχει προκηρυχθεί για την Παρασκευή. ‘Hδη τόσο στη Βαρκελώνη όσο και σε άλλες πόλεις της περιοχής έχουν αρχίσει αυθόρμητες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της δικαστικής απόφασης.

«Θα επανέλθουμε ακόμη ισχυρότεροι», λέει ο αυτονομιστής πρώην αντιπρόεδρος της Καταλονίας Οριόλ Ζουνκέρας, στον οποίο επιβλήθηκε η μεγαλύτερη ποινή, 13 χρόνια κάθειρξης.

Ο πρώην ηγέτης της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας Κάρλος Πουτζντεμόν χαρακτήρισε «αγριότητα» την επιβολή αυτών των ποινών. «Είναι ώρα να αντιδράσουμε για το μέλλον των γιών και των θυγατέρων μας. Για τη δημοκρατία. Για την Ευρώπη. Για την Καταλονία», έγραψε στο Twitter.

Οκτώ άλλοι αυτονομιστές καταδικάσθηκαν σε ποινές κάθειρξης από 9 έως 12 έτη για στάση και ορισμένοι και για κατάχρηση δημόσιων κεφαλαίων. Τρία άλλα πρώην μέλη της καταλανικής κυβέρνησης, τα οποία ήταν ελεύθερα υπό όρους, καταδικάσθηκαν σε πρόστιμα για ανυπακοή.

Οι ποινές είναι σαφώς μικρότερες εκείνων που είχε ζητήσει η εισαγγελία, η οποία είχε προτείνει να επιβληθούν στον Ζουνκέρας μέχρι 25 χρόνια κάθειρξης.

Οι δικαστές συμφώνησαν να καταδικάσουν για το έγκλημα της στάσης, σε συνδυασμό με αυτό της διασπάθισης δημοσίου χρήματος, τον πρώην αναπληρωτή πρόεδρο της καταλανικής Τζενεραλιτάτ (προεδρία) Οριόλ Τζουνκέρας, και τους πρώην συμβούλους (υπουργούς) Τζόρδι Τουρούλ, Τζουζέπ Ρουλ, Ραούλ Ρομέβα και Ντολόρς Μπάσα.

Για τους επικεφαλής των αυτονομομιστικών πολιτικών οργανώσεων ANC και Ómnia Τζόρδι Σάντσεθ και Τζόρδι Κισάρτ, καθώς και για την πρώην πρόεδρο του Καταλανικού Κοινοβουλίου Κάρμε Φορκαδέλ, το δικαστήριο θα εκδώσει καταδικαστική ποινή, αλλά όχι σε συνδυασμό με τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος, καθώς κρίθηκε πως αυτοί δεν είχαν ευθύνες για τη διαχείριση κονδυλίων που χρησιμοποιήθηκαν για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου 2017, το οποίο είχε κριθεί παράνομο.

Μαδρίτη-Ανταπόκριση:Δώρα Μακρή
Πηγή:EFE , El Publico, El Pais

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος