Ξεπέρασαν τα 1,6 δισ. € οι επενδύσεις σε ξενοδοχεία τη διετία 2017-2018

Αύξηση των επενδύσεων και της απασχόλησης στον ξενοδοχειακό κλάδο αλλά ανισομερή κατανομή των τουριστικών κερδών ανά περιφέρεια καταγράφεται στην έκθεση για τα ελληνικά ξενοδοχεία το 2018.

Η ετήσια έκθεση για την κατάσταση των ξενοδοχείων πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1000 ξενοδοχείων, δηλαδή στο 10% του συνόλου, διανεμημένο γεωγραφικά και ανά κατηγορίες, τους μήνες Μάιο και Αύγουστο.

Για πρώτη φορά, μετρήθηκε ο όγκος των επενδύσεων που έχουν κάνει τα ξενοδοχεία, τη διετία 2017-2018 τα οποία όπως προκύπτει έχουν προβεί σε δαπάνες ύψους 1 δις 600 εκατομμυρίων ευρώ για επισκευές και ανακαινίσεις, παράλληλο όφελος όπως επισημάνθηκε της ελληνικής οικονομίας.

Άλλο στοιχείο της έρευνας, είναι η άνιση κατανομή των τουριστικών δεικτών ανά την Ελλάδα. «Πέντε περιφέρειες της χώρας, καρπώνονται το 85% των τουριστικών δεικτών του συνολικού τουριστικού προϊόντος της χώρας. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει προκειμένου να έχουμε πιο ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη, αναπτύσσοντας προορισμούς μέσα από θεματικές ενότητες του τουρισμού» επεσήμανε ο πρόεδρος Ξ.Ε.Ε , Αλέξανδρος Βασιλικός.

Η απασχόληση στα ελληνικά ξενοδοχεία, αυξήθηκε κατά 25% τον Μάϊο, και κατά 20% τον Αύγουστο του 2018 σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες το 2017.

Όπως αποκαλύπτει η ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου, ως προς την πληρότητα των ξενοδοχείων, ανοδική τάση διαπιστώνεται μόνο τον Μάϊο, ενώ για τον μήνα Αύγουστο παρατηρείται στασιμότητα από το 2014 έως σήμερα.

Η μελέτη ανέδειξε ότι το μέσο έσοδο ανά δωμάτιο, έχει αυξηθεί, κάτι που όπως επεσήμαναν οι ξενοδόχοι, δεν σημαίνει και ανάλογη αύξηση της κεροδοφορίας των ξενοδοχείων.

«Το μέσο έσοδο ανά δωμάτιο αυξάνεται. Παρόλα αυτά η πολύ βαριά φορολογία δεν αφήνει να δοθεί αυτό το έσοδο στην αγορά. Η βαριά φορολογία, στα μικρά ξενοδοχεία που είναι και η πλειοψηφία της αγοράς, αυτό γίνεται πιο βαρύ και πιο αβάσταχτο» τόνισε η Χριστίνα Τετράδη, Γ.Γ. ΙΤΕΜ.

Σύμφωνα με την έκθεση, διαπιστώνεται ότι η εποχικότητα του ελληνικού τουρισμού εξακολουθεί να παραμένει υψηλή.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Χαρά Γιαννοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος