Ντάλης: Η Ελλάδα να αδράξει την ευκαιρία της 3ης ενταξιακής της πορείας προς την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης (audio)

Το μοντέλο Μακρόν για την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης θα πρέπει να το ακολουθήσουν και άλλα ευρωπαϊκά κράτη μέλη και δη η Ελλάδα, η οποία παραδοσιακά ήταν υπέρ της ευρωπαϊκής ενοποίησης υποστηρίζει ο κ. Σωτήρης Ντάλης, Επίκουρος Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή “Αναμενόμενα και Μη” με την Κωνσταντίνα Δημητρούλη, ο κ. Ντάλης επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν αποκλείεται να βρίσκεται μπροστά σε μία 3η ενταξιακή διαδικασία στην ΕΕ, που θα αφορά πλέον την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης από τους πιο πρόθυμους και όχι απαραίτητα από τους πιο πλούσιους, μία διαδικασία και μία ευκαιρία που η Ελλάδα δεν θα πρέπει να χάσει.

Πρόκειται πραγματικά για μία ευκαιρία πολιτικής ενοποίησης, αφού το Brexit αφήνει πλέον το περιθώριο στις χώρες μέλη που το υποστηρίζουν, να λειτουργήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Ως προς τις προοπτικές του γαλλογερμανικού άξονα ο κ. Ντάλης σημείωσε ότι όταν λειτούργησε σωστά όπως τη δεκαετία του ’80 επί Κολ και Μιτεράν η Ευρώπη αλλά και η Ελλάδα επωφελήθηκαν τα μέγιστα. Ο Μακρόν έχει ένα όραμα με κύριο στόχο να διατηρηθεί η ανεξαρτησία των κρατών μελών αλλά και να εμβαθύνει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, καθώς το ένα δεν αναιρεί το άλλο.

Η Γαλλία επίσης και όπως φάνηκε και από την προσέγγιση στο ζήτημα της Συρίας είναι αποφασισμένη να αναλάβει πρωτοβουλίες για να δείξει ότι έχει το πάνω χέρι στα θέματα της ευρωπαϊκής αμυντικής ταυτότητας. Οι δύο αυτοί άξονες, δηλαδή η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και η ανάπτυξη μίας ευρωπαϊκής κοινής άμυνας φαίνεται ότι θα εξακολουθήσουν να συνιστούν την πολιτική Μακρόν τα επόμενα χρόνια.

Ως προς την στάση της κ. Μέρκελ και τα εμπόδια που θα πρέπει στο εσωτερικό της να ξεπεράσει ο κ. Ντάλης εκτιμά ότι η κα. Μέρκελ θα ακολουθήσει στην εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης αλλά θα επιδιώξει να το κάνει συρρικνώνοντας το πολιτικό κόστος για την ίδια. Αναφορικά με το εμπόδιο που λέγεται Ορμπάν στην Ουγγαρία και εθνικολαϊκιστικοί ηγέτες, ο κ. Ντάλης υποστήριξε ότι η ΕΕ έχει τους μηχανισμούς περιθωριοποίησης τους και ο κ. Μακρόν θα επιδιώξει το επόμενο διάστημα και εν αναμονή και των ευρωεκλογών να αντιμετωπίσει αυτά τα ευρωσκεπτικιστικά και φιλολαϊκά κόμματα.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος