«Πότε διάβολος, πότε άγγελος»: γράφει ο Κώστας Ακρίβος

ΕΝΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ
Επιμέλεια: Μαρία Σφυρόερα

Εγώ και ο Γιος της καλογριάς

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι να ασχοληθώ με τον Καραϊσκάκη είχα απλώς μια αμυδρά καλή εικόνα για αυτόν. Όπως όλοι μας λίγο πολύ ήξερα πως ήταν νόθος, ήξερα για τις βρισιές και τις βωμολοχίες του, πώς πολέμησε τους Τούρκους στην Αράχοβα, το μυστήριο σχετικά με το πώς σκοτώθηκε.

«Πότε διάβολος, πότε άγγελος»: γράφει ο Κώστας ΑκρίβοςΌταν άρχισα να ασχολούμαι πιο συστηματικά, δηλαδή να διαβάζω τα σχετικά μ΄ αυτόν και να ψάχνω στα αρχεία αυτά τα τριάμισι χρόνια, κατάλαβα πως είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση: και ξεχωριστή προσωπική ζωή είχε, και στρατηγικό μυαλό διέθετε, και πολιτική σκέψη είχε. Με λίγα λόγια, ήταν ένας αυθεντικός ήρωας.

Να όμως που εγώ δεν είχα ούτε την πρόθεση ούτε σκοπό να γράψω ένα ιστορικό μυθιστόρημα, που να τον εκθειάζει και να τον ηρωοποιεί ακόμα περισσότερο.

Ο λόγος που με έσπρωξε να γράψω ένα μυθιστόρημα για αυτόν ήταν η περίπτωση ενός αγωνιστή που πολέμησε στο πλευρό του μέχρι το τέλος, και απ΄ το στόμα του οποίου ακούμε σχεδόν όλη την αφήγηση της ζωής και της πολεμικής δράσης του Καραϊσκάκη. Ο αγωνιστής αυτός λέγεται Μήτρος Αγραφιώτης, ήταν 18 χρονών όταν τον πήρε μαζί του ο Καραϊσκάκης, τον είχε ταμία του και μάλιστα τον αναφέρει και στη διαθήκη του – στο μουσείο Μπενάκη πήρα στα χέρια μου τη διαθήκη του και διάβασα το όνομά του. Άρα είναι ένα υπαρκτό ιστορικό πρόσωπο και όχι γέννημα της μυθοπλασίας. Αυτό ίσως να μην ενδιέφερε κανέναν, αν και τον παππού της μητέρας μου δεν τον έλεγαν κι αυτόν Μήτρο Αγραφιώτη, άρα ο συγκεκριμένος ήταν ο προπάππος της – απ΄ τη μεριά της μητέρας μου λέγομαι και εγώ Αγραφιώτης. Άρα: οικογενειακή και προσωπική ιστορία.

Το μυστήριο που έπρεπε να ξεδιαλύνω, δηλαδή να το ξεδιαλύνει η μυθοπλασία, ήταν τι είναι αυτό που έκανε τον Καραϊσκάκη να συμπαθήσει τόσο τον 18χρονο, να τον έχει συνέχεια μαζί του, να του εμπιστευθεί το ταμείο και να τον αναφέρει στη διαθήκη του. Αποδώ λοιπόν ξεκίνησαν όλα.

Θα έλεγα λοιπόν πως πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που στηρίζεται σε ιστορικά ντοκουμέντα που έχουν να κάνουν με τη ζωή και τη δράση του Καραϊσκάκη, έχουμε την προσωπική εμπλοκή και, βέβαια, τη μυθοπλασία. Είναι κατά κάποιο τρόπο μια ΑΥΤΟ-ΜΥΘ-ΙΣΤΟΡΙΑ.

Κώστας Ακρίβος

Το μυθιστόρημα του Κώστα Ακρίβου με τίτλο Πότε διάβολος, πότε άγγελος κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο (σελ.: 256, τιμή: €15,50).

«Πότε διάβολος, πότε άγγελος»: γράφει ο Κώστας ΑκρίβοςΟ Κώστας Ακρίβος (Γλαφυρές Βόλου, 1958) έχει εκδώσει δεκαπέντε αφηγηµατικά βιβλία και πήρε µέρος σε συλλογικές εκδόσεις, ανθολογίες, καθώς και στη συγγραφή δύο σχολικών εγχειριδίων. Μυθιστορήµατά του έχουν µεταφραστεί στη Γερµανία, την Ελβετία, την Ιταλία και την Πολωνία, ενώ διηγήµατά του σε αρκετές άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες. Από το 1983 δίδαξε φιλολογικά µαθήµατα στο Γυµνάσιο και το Λύκειο. Συνεργάστηκε µε το ΕΚΕΒΙ στα προγράµµατα Λέσχες Ανάγνωσης και Συγγραφείς στα Σχολεία. Το 2013 παρουσιάστηκε στο Ιµαρέτ Καβάλας το θεατρικό έργο του Ο γηραιός πατήρ µου από το φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου, σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Γκόνη. Διηύθυνε τη σειρά ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ και ήταν ο συντονιστής της διαδικτυακής λέσχης ανάγνωσης ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΒΙΒΛΙΑ. Είναι µέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Για το πιο πρόσφατο μυθιστόρημά του Γάλα μαγνησίας (Μεταίχμιο, 2018) τιμήθηκε με το Athens Prize for Literature του περιοδικού Δέκατα.

«Πότε διάβολος, πότε άγγελος»: γράφει ο Κώστας Ακρίβος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος