«Αέρας στο πρόσωπό της»: γράφει η Μανίνα Ζουμπουλάκη

ΜΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ
Επιμέλεια: Μαρία Σφυρόερα

Πώς έγραψα το μυθιστόρημα
Αέρας στο πρόσωπό της

«Σκέφτομαι το βιβλίο που θα γράψω για ένα χρόνο περίπου, από την ώρα που θα μου έρθει μισή ιδέα μέχρι να στρωθώ στο λαπτοπ προσπαθώντας να μην καμπουριάζω. Λέω ‘μισή ιδέα’ γιατί έχω μια εικόνα στην αρχή, κι από κει ξεκινάω να φτιάχνω την ιστορία: διάβαζα για τις γυναίκες στο Σούλι, τις γυναίκες που πήδηξαν από γκρεμούς για να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων το 1821, και είχα την εικόνα ενός κοριτσιού. Πριν κοιμηθώ το βράδυ σκεφτόμουν το κορίτσι, την σκεφτόμουν να στέκεται μόνη, πανικόβλητη στο χείλος του γκρεμού, να νοιώθει τον αέρα στο πρόσωπό της και τέλος να πηδάει κι αυτή όπως οι υπόλοιπες γυναίκες, η μαμά, η γιαγιά και οι φίλες της.

Δεν ξέρω γιατί την σκεφτόμουν, δεν ξέρω γιατί μου κατεβαίνει μια ιδέα… Σίγουρα τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 με έβαλαν στο τριπάκι – διάβασα πολλά σχετικά βιβλία, πολλή Ελληνική Ιστορία, τα τελευταία χρόνια. Πριν την πανδημία, ήθελα να γράψω για μια γυναίκα που ζει σε κάποιο νησί του Αιγαίου και διευθύνει ένα μικρό ξενοδοχείο, είχα σκεφτεί τις περιπέτειές της, τα προσωπικά της, αλλά τα σκεφτόμουν με τουριστικό τρόπο, ανεξάρτητα από την πραγματικότητα… μόνο που, η πραγματικότητα μερικές φορές τη σκίζει τη φαντασία. Τα γεγονότα άρχισαν να σπρώχνουν την ιστορία προς άλλη κατεύθυνση, έγινε το πρώτο λοκντάουν, πέρασε το ζοφερό καλοκαίρι του 2020 με τον τουρισμό στο 25% της προηγούμενης χρονιάς, με τις ανακοινώσεις για κρούσματα, με κόσμο στις ΜΕΘ, με νεκρούς, με φίλους στα νοσοκομεία, όσο προχωρούσε ο χειμώνας…

«Αέρας στο πρόσωπό της»: γράφει η Μανίνα ΖουμπουλάκηΗ ηρωίδα μου έγινε δύο ηρωίδες, η πρώτη το 1821, η δεύτερη το 2021, στο ίδιο νησί, με απειλές και εντάσεις, με τις προσωπικές τους ιστορίες να ξετυλίγονται μέσα στην Ιστορία, όπως συμβαίνει δηλαδή και στις δικές μας ζωές, όχι μόνο σε αυτές των ηρωίδων. Έγραφα τον χειμώνα του ’20-’21 πώς θα είναι το καλοκαίρι του ’21, και τελικά δεν έπεσα έξω, αν και δεν έχει πολλή σημασία: η σύγχρονη ηρωίδα, σαραντάρα, αποτελεσματική στη δουλειά της, με παρελθόν όπως όλες οι καλές σαραντάρες, βρίσκεται στο ανώνυμο Νησί, με τους Τούρκους απέναντι, με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας που πρόκειται να συναντήσει τον Τούρκο ομόλογό του στο ξενοδοχείο, με το παρελθόν της να σηκώνει κεφάλι και το παρόν της όσο περνάνε οι μέρες όλο και πιο μπερδεμένο.

Λύνονται όλα τα μπερδέματα, φυσικά, γιατί οι ηρωίδες τα καταφέρνουν αυτά, παλεύουν πιο ζωηρά από εμάς που είμαστε ηρωίδες στις ζωές μας μόνον και όχι σε βιβλία. Δεν ξέρω ‘τι ήθελα να πω’ με αυτό το μυθιστόρημα, ότι υπάρχει συνέχεια; Ότι το κορίτσι του 1821 και η γυναίκα του 2021 έχουν κάποια μυστηριώδη σύνδεση; Ότι υπάρχει λύση πάντα κι ας μην φαίνεται με γυμνό μάτι; Ότι υπάρχει ελπίδα;

Σίγουρα όλα αυτά. Μαζί με μια ωραία, διαβαστερή ιστορία με αληθινές ηρωίδες που θα μείνουν καιρό μαζί μου… ίσως και μαζί σας

Μανίνα Ζουμπουλάκη

Το μυθιστόρημα της Μανίνας Ζουμπουλάκη Αέρας στο πρόσωπό της κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος (σελ.: 304, τιμή: €14,99).

«Αέρας στο πρόσωπό της»: γράφει η Μανίνα Ζουμπουλάκη
© Γιώργος Καλφαμανώλης

Η Μανίνα Ζουμπουλάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καβάλα και γράφει από μικρή. Σπούδασε στην Αμερική Ιστορία της Τέχνης και Σωματική Αγωγή. Γράφει στα περιοδικά από την αρχή της δεκαετίας του ’80 μέχρι σήμερα χωρίς διακοπή. Έχει μεταφράσει αρκετά βιβλία και έχει δουλέψει στο ραδιόφωνο ως παραγωγός. Έχει γράψει επίσης σενάρια για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορούν τα βιβλία της Πώς να γράψεις, Ευτυχία, Φερμουάρ, Αόρατα Κορίτσια, Κάτι μου κρύβειςΆκουσέ με, Το [Σχεδόν] Ημερολόγιο μιας 82χρονης και Μη φοβάσαι. Είναι παντρεμένη και έχει τρία παιδιά. Στον ελεύθερο χρόνο της διδάσκει “πώς να γράψεις” σε άτομα συμπαθητικά που μια μέρα θα γράψουν το Μεγάλο Ελληνικό μυθιστόρημα. Το Αέρας στο πρόσωπό της είναι το δέκατο έκτο βιβλίο της συγγραφέα και το ενδέκατο μυθιστόρημα που γράφει.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ