“Ζήσε τον Ιανουάριο” στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Mε διαδραστικές εκδηλώσεις για παιδιά και ενήλικες, πρωτότυπες συναυλίες και προβολές ταινιών για όλη την οικογένεια εμπλουτίζει το πρόγραμμά του, τον Ιανουάριο, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Μεταξύ άλλων, μέσω της νέας ενότητας «Tech Freak Lab», οι μικρότεροι επισκέπτες θα παίξουν με πολύχρωμους φακούς και θα «σκιτσάρουν» με το φως τους γνωρίζοντας την τεχνική του stop motion (Ο Φακός που έγινε μολύβι/13.1). Παράλληλα, θα γίνουν μικροί εξερευνητές της φύσης στους χώρους του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος παρατηρώντας τη φύση και δημιουργώντας μοναδικές χειροτεχνίες (Εξερευνώντας και παρατηρώντας τη φύση με 4 τρόπους/14.1) και θα αποτυπώσουν με τον δικό τους τρόπο σε ένα δημιουργικό εργαστήριο τους πολιτισμούς του κόσμου (Tο ταξίδι σε πολιτισμούς του κόσμου/14.1). Ακόμη, θα γνωρίσουν το διαχρονικό παιχνίδι χούλα χουπ (Ο κόσμος του χούλα χουπ!/15.1) ενώ μαμάδες και παιδιά θα συνεργαστούν για να δημιουργήσουν ένα μωσαϊκό από πορτρέτα μαμάδων και παιδιών (Μαμά και παιδί/15.1).

Τέλος, την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου, ένα ξεχωριστό εργαστήριο με τίτλο «Δημιουργούμε ΟΛΟΙ μαζί Τέχνη – Ψηφιδωτή πόλη», καλεί όλα τα παιδιά να αποτυπώσουν τη σημερινή εικόνα της πόλης τους με χρωματιστές ψηφίδες.

“Ζήσε τον Ιανουάριο” στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου, οι μεγαλύτεροι επισκέπτες του ΚΠΙΣΝ θα ξεκινήσουν ένα υπέροχο ταξίδι στην κλασική και σύγχρονη τέχνη (Τέχνη: Οδηγίες… χρήσης/9.1) συνδυάζοντας τη γνώση με την καλλιτεχνική πρακτική. Παράλληλα, μέσα από διαλέξεις θα παρουσιαστούν: η μαγευτική ιστορία της γλυπτικής (Οι μορφές της γλυπτικής του 20ού & 21ου αιώνα/12.1) και  οι τρόποι δημιουργίας ενός σωστού βιογραφικού αποτυπώματος στο online περιβάλλον (Digital CV/12.1).

Επιπλέον, όσοι θέλουν να εμπλουτίσουν τις χορευτικές τους ικανότητες θα μάθουν τα βήματα, αλλά και την ιστορία των Παραδοσιακών Χορών (Εργαστήριο παραδοσιακού χορού για ενήλικες/13.1) σε ένα ομαδικό εργαστήριο, ενώ συνεχίζεται η σειρά εκδηλώσεων Social Ballroom που μας καλεί να γνωρίσουμε το Swing μέσα από ένα εναλλακτικό μάθημα και ένα υπερδραστήριο πάρτι με τους Athens Lindy Hop (Social Ballroom: Swing/15.1).

Ακόμα, πέρα από τον χορό, οι οπαδοί του αθλητισμού και της ευεξίας θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη  μέθοδο Feldenkrais όπου ο μαθητής, με ήπιο τρόπο και σεβασμό στις ανάγκες και στις δυνατότητες του σώματός του, ανακαλύπτει καινούριους τρόπους κίνησης, πιο ευχάριστους, ευέλικτους και εργονομικούς (Μάθημα γνωριμίας μεθόδου Feldenkrais/14.1).

“Ζήσε τον Ιανουάριο” στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος ΝιάρχοςΗ μουσική συνεχίζει να γεμίζει το ΚΠΙΣΝ με τις καθιερωμένες σειρές συναυλιών Jazz Διαχρονίες, Music Escapades και Schoolwave Unplugged, που θα παρασύρουν με τους jazz, rock και fusion ρυθμούς τους το μουσικόφιλο κοινό. Οι μουσικές περιηγήσεις αυτής της εβδομάδας ξεκινούν με μία συναυλία-κολάζ μουσικών ειδών των Singularity Project (13.1), συνεχίζονται με τους πολυμήχανους underground καλλιτέχνες The Callas (14.1) και ολοκληρώνονται με τους φρέσκους ήχους των Groove Aloud (15.1).

Το Σαββατοκύριακο, η ενότητα Park Your Cinema γεμίζει με τις μαγικές εικόνες του σύγχρονου και ασπρόμαυρου κινηματογράφου, με τρεις ταινίες για όλη την οικογένεια. Το Σάββατο ο Αόρατος Συγγραφέας του Roman Polanski (14.1) μαθαίνει τα πιο σκοτεινά μυστικά ενός πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, ενώ την Κυριακή το Κλωτσοσκούφι (15.1) και το Φάρμα Story (15.1) χαρίζουν μοναδικές στιγμές γέλιου σε μικρούς και μεγάλους.

“Ζήσε τον Ιανουάριο” στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος ΝιάρχοςΔραστηριότητες για παιδιά

Δημιουργούμε ΟΛΟΙ μαζί Τέχνη – Ψηφιδωτή πόλη

Εργαστήρια για παιδιά με ή χωρίς αναπηρία

Πέμπτη 12/01,17.30-19.30, ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΒΕ

Με αφορμή την ποικιλομορφία και την εξαιρετική τεχνική των βυζαντινών και ρωμαϊκών ψηφιδωτών, οι συμμετέχοντες θα αποτυπώσουν με μικροσκοπικές χρωματιστές ψηφίδες τη σημερινή εικόνα της πόλης τους. Χώροι, εσωτερικά δωματίων, γεωμετρικές φόρμες και abstract συνθέσεις θα αποτελέσουν μερικά από τα θέματα έμπνευσής τους. Καθένας θα σχηματίσει πολύχρωμα ψηφιδωτά σε χαρτόνι. Στο τέλος, όλα τα ψηφιδωτά θα ενωθούν και θα σχηματίσουν μια γιγαντιαία πολυδιάστατη σύνθεση δημιουργώντας ένα συνεργατικό μωσαϊκό. Πριν το τέλος του εργαστηρίου τα ψηφιδωτά θα εγκιβωτιστούν σε κονίαμα, ώστε να κρατήσουν για πάντα το σχήμα και την υπόστασή τους.

Για εφήβους 12-22 ετώνΣτην εκδήλωση συμμετέχουν έως 20 άτομα και απαιτείται προεγγραφή μέσω του www.snfcc.org/events

Ο φακός που έγινε μολύβι / Tech Freaks Club

Παρασκευή 13/01, 18.00-20.00, ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΒΕ

Ένα εργαστήριο κινούμενης εικόνας στο σκοτάδι, όπου θα σκιτσάρουμε και θα χρωματίσουμε αποκλειστικά και μόνο με το φως! Χρησιμοποιώντας φακούς διαφόρων χρωμάτων, οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν τις δικές τους φωτεινές ζωγραφιές, στις οποίες θα δώσουν κίνηση και πνοή μέσα από την τεχνική του stop motion. Οι χρωματιστοί φακοί μετατρέπονται σε πολύχρωμα μελάνια, και η αρχιτεκτονική του χώρου αποκτά μια άλλη διάσταση καθώς μεταμορφώνεται σε τρισδιάστατο καμβά.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Exile Room/Μπάμπης Αλεξιάδης, animator & media artist

*Για παιδιά 7-11 ετώνΣτην εκδήλωση συμμετέχουν έως 20 άτομα

Εξερευνώντας και παρατηρώντας τη φύση με 4 τρόπους

Σάββατο 14/01, 12.00-14.00, ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΒΕ

Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος είναι μια καλή ευκαιρία για περιπέτεια και περιπλάνηση! Στους περιπάτους μας ανάμεσα στα δέντρα και τα φυτά θα είμαστε εμείς οι μικροί εξερευνητές της φύσης που θα ανακαλύπτουν κάθε φορά και κάτι διαφορετικό. Σε έναν κύκλο τεσσάρων εργαστηρίων θα μάθουμε πώς να κατασκευάζουμε ένα μικρό θερμοκήπιο, να φτιάχνουμε κουτιά παρατήρησης φυτών, να κάνουμε σφραγίδες και τυπώματα χρησιμοποιώντας φύλλα και λουλούδια δέντρων και, τέλος, να ταξινομούμε τα φυτά σε σχέση με το χρώμα τους.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Δάφνη Κουρή, εικαστικός

Για παιδιά 7-11 ετών–  Έως 30 συμμετοχές

Ελεύθερη δημιουργική απασχόληση: Tο ταξίδι σε πολιτισμούς του κόσμου

Σάββατο 14/01 και Κυριακή 15/01, 17.30-20.30, ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΒΕ

Παιδιά όλων των ηλικιών εξερευνούν και αποτυπώνουν ζωγραφικά σχήματα, χρώματα και μορφές σε ένα εργαστήριο ελεύθερης δημιουργικής απασχόλησης. Τα Σαββατοκύριακα του Ιανουαρίου αντλούμε έμπνευση από πολιτισμούς του κόσμου. Ταξιδεύουμε στις βραχογραφίες των σπηλαίων Λασκώ και Αλταμίρα, στους Αβορίγινες της Αυστραλίας, και γιορτάζουμε την Κινέζικη Πρωτοχρονιά με τον ερχομό της χρονιάς του Κόκορα.

Έως 30 συμμετοχές ανά 30 λεπτά

“Ζήσε τον Ιανουάριο” στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ο κόσμος του χούλα χουπ!

Κυριακή 15/01, 11.30-13.00, ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ

Είναι γνωστό ότι το χούλα χουπ αποτελεί ένα διαχρονικό παιχνίδι για παιδιά. Πόσοι όμως από εμάς γνωρίζουμε ότι συνεισφέρει στον συντονισμό, στην ισορροπία του σώματος και στην εγρήγορση του μυαλού; Στο εργαστήριο αυτό τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν με ποικίλους τρόπους με το αγαπημένο τους παιχνίδι και να γυμνάσουν σώμα και πνεύμα διασκεδάζοντας! Διαθέσιμα χούλα χουπς για όλους τους συμμετέχοντες.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Sunny Diz

Για παιδιά 6-12  ετών–  Έως 20 συμμετοχές

Οικογενειακές Δραστηριότητες

Μαμά και παιδί

Κυριακή 15/01, 11.30-12.30, ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΒΕ

Μία δραστηριότητα εμπνευσμένη από τα έργα της Niki de Saint Phalle με κεντρικό θέμα τη μητέρα. Το Playroom θα φτιάξει χειροποίητα κεραμικά πλακάκια πάνω στα οποία οι μαμάδες μαζί με τα παιδιά θα μπορούν να ζωγραφίσουν τα πρόσωπά τους. Μια συμβολική πράξη συνεργασίας και αγάπης που το αποτέλεσμά της θα ενσωματωθεί στη “Μεγάλη Μητέρα”, μια κατασκευή-γλυπτό ειδικά διαμορφωμένη ώστε να φιλοξενήσει ένα μωσαϊκό από πορτρέτα μαμάδων και παιδιών!

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Playroom

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο στο ΚΠΙΣΝ, είναι ελεύθερη.

Αναλυτικές πληροφορίες για το συνολικό προγραμματισμό του ΚΠΙΣΝ, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.SNFCC.org/events 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος