Το waste food και η αφύπνιση των αναπτυγμένων κρατών (video)

Τουλάχιστον το 40% από το συνολικό φαγητό που καταναλώνουμε το πετάμε στα σκουπίδια. Πετάμε περίπου 7 εκατομμύρια τόνους φαγητού κάθε χρόνο, δηλαδή περίπου το μισό από το φαγητό που μπορούμε να καταναλώνουμε συνολικά. Η Γαλλία, με νόμο που θέσπισε, φέρνει ένα σχέδιο δράσης για να περιορίσει το λεγόμενο waste food.

Της Τζένης Χαραλαμπίδου

Το waste food και η αφύπνιση των αναπτυγμένων κρατών (video)Απαγορεύτηκε, βάσει νόμου, τα σούπερ μάρκετ στη Γαλλία να πετούν ή να καταστρέφουν τα τρόφιμα που δεν πωλούνται. Τα καταστήματα απαιτείται πλέον να δωρίζουν τα αζήτητα τρόφιμα σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και τράπεζες τροφίμων.

Κάποια σούπερ μάρκετ, για να σταματήσουν όσους ψάχνουν για τρόφιμα, ρίχνουν χλωρίνη στα φαγητά που πετούν ή τοποθετούν τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα σε κλειδωμένες αποθήκες.

Αυτός ο νόμος πρόσφατα ψηφίστηκε ομόφωνα από τη γαλλική γερουσία ύστερα από σχετικό αίτημα του συμβούλου του Courbevoie, Arash Derambarsh. Ο νόμος ισχύει για όλα τα σούπερ μάρκετ που έχουν έκταση 400 τετραγωνικών μέτρων ή μεγαλύτερη. Αν κάποια εταιρεία αψηφίσει τον νόμο, μπορεί να τιμωρηθεί με πρόστιμο έως 3.750 ευρώ. 

Παράλληλα, τα σούπερ-μάρκετ υποχρεώνονται να υπογράφουν συμφωνία δωρεάς με φιλανθρωπικές οργανώσεις.  

Ο Jacques Bailet από την Banques Alimentaires, ένα δίκτυο Τραπεζών τροφίμων, Το waste food και η αφύπνιση των αναπτυγμένων κρατών (video)δήλωσε στην εφημερίδα The Guardian: “Το σημαντικότερο είναι ότι, επειδή τα σούπερ μάρκετ θα υποχρεώνονται να υπογράφουν συμφωνία δωρεάς με φιλανθρωπικές οργανώσεις, θα έχουμε τη δυνατότητα να βελτιώσουμε την ποιότητα και την ποικιλία των τροφίμων που λαμβάνουμε και διανέμουμε”.

Υπόθεση waste food (μιας φράουλας)

Ακολουθώντας το ταξίδι μιας φράουλας από το αγρόκτημα μέχρι το ψυγείο μας, μπορούμε να κατανοήσουμε όλα όσα χρειάζεται για την σπατάλη των τροφίμων. Το 40% των τροφίμων μας καταλήγει στα σκουπίδια και το waste food αποτελεί πλέον ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά, ενεργειακά και περιβαλλοντικά ζήτημα των αναπτυγμένων κρατών του πλανήτη.

Δείτε στο video τη διαδρομή μιας φράουλας από το αγρόκτημα στα σκουπίδια (κι όχι στο στομάχι μας)

https://www.youtube.com/watch?v=WREXBUZBrS8&feature=youtu.be

Διαβάστε ακόμα: Πράσινη ανάπτυξη ή σκουπιδοκαταδίκες και αδιέξοδα; Επιστημονικό άρθρο (GR & EN)


Πηγή: The Guardian 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ