Το ΕΡΤNews με τους «ήρωες» της αεροπυρόσβεσης: Πώς τα Σινούκ μετατρέπονται σε σωτήρια μέσα αντιμετώπισης πυρκαγιών

Ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς, πραγματοποιούν τις τελευταίες ημέρες, δοκιμαστικές πτήσεις αεροπυρόσβεσης ενόψει της αντιπυρικής περιόδου που ξεκινάει την 1η Μαΐου. Ο δημοσιογράφος Νίκος Κοντορούσης και το συνεργείο του ΕΡΤNews, επιβιβάστηκαν στο θηριώδες ελικόπτερο Σινούκ και κατέγραψαν την προετοιμασία των πληρωμάτων, τον τρόπο υδροληψίας και τις χειρουργικές κινήσεις για ρίψη του νερού στο κατάλληλο σημείο.

Στη βάση των Σινούκ στα Μέγαρα οι ετοιμασίες είναι πυρετώδεις για ένα ακόμα καλοκαίρι μάχης με την πύρινη λαίλαπα.

Με απόλυτη πειθαρχία το πλήρωμα της καμπίνας τηρεί όλους τους κανόνες ασφαλείας. Ο δημοσιογράφος και το συνεργείο του ΕΡΤNews πετάει πάνω από το σημείο ενδιαφέροντος, τη νησίδα Παχάκι που αποτελεί το πεδίο βολής και εκπαίδευσης των αξιωματικών της Αεροπορίας Στρατού. Το πλήρωμα είναι σε ετοιμότητα και αναμένει τις τελικές εντολές του κυβερνήτη.

Ο ιπτάμενος μηχανικός που έχει την ευθύνη χειρισμού του κάδου είναι σε ετοιμότητα και περιμένει την τελική εντολή του κυβερνήτη ώστε με το πάτημα διακόπτη να ελευθερώσει σχεδόν 7,5 τόνους νερού.

Στα όρια των αντοχών τους

Η προετοιμασία της πτήσης αρχίζει από νωρίς στην αίθουσα διδασκαλίας. Tα πληρώματα λαμβάνουν όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν καιρικές συνθήκες ΝΟΤΑΜΣ, ένταση ανέμων.

Ο υποδιοικητής που θα ηγηθεί της εκπαιδευτικής πτήσης, αναλύει το σενάριό της.

«Πραγματικά είναι μία πτήση η οποία σε στρεσάρει στην αρχή, σε αγχώνει, μπαίνεις σε ένα κορεσμένο περιβάλλον από πολλά ιπτάμενα μέσα. (…) Η περιοχή, η φωτιά, ο καπνός, η δυσκολία στην όραση και τις συνθήκες πτήσεις. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά έρχεται και κουμπώνει και το μικρό κλίμα της φωτιάς που δημιουργείται στην περιοχή που κάνει την πτήση τελικά δύσκολη και απαιτητική» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ανθυπασπιστής, κ. Κωνσταντίνος Μπατζέρης.

Η Αρχιλοχίας Ασπασία Τασίωνα Ιπτάμενος Μηχανοσυνθλετης Αεροσκαφών και Ελικοπτέρων λέει: «Επίσης είναι και σε εξέλιξη η διαδικασία πιστοποίησης της καλής λειτουργίας των κάδων αεροπυρόσβεσης προκειμένου με την έναρξη της περιόδου δασοπροστασίας να είμαστε έτοιμοι να επιτελέσουμε το έργο που εκτελούμε κάθε χρόνο. (…) Οι κάβοι επιθεωρήθηκαν από τα στρατιωτικά εργοστάσια και προωθήθηκαν πάλι στην μονάδα και τώρα βρισκόμαστε στην φάση της πιστοποίησης καλής λειτουργίας αλλά και εκπαίδευσης των πληρωμάτων».

Η ξεκούραση αποτελεί άγνωστη λέξη για τα πληρώματα των Σινούκ αφού κάθε βράδυ μετά το πέρας της αποστολής, τόσο η άτρακτος όσο και ο κινητήρας καθαρίζεται επιμελώς από θαλασσινό αλάτι ώστε την επόμενη μέρα το ελικόπτερο να είναι έτοιμο για μία ακόμα μάχη.

Ρεπορτάζ: Νίκος Κοντορούσης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος