Θ.Λιβάνιος: Ένα κόμμα γύρω στο 40% πρέπει να μπορεί να σχηματίζει κυβέρνηση (audio)

Είναι ένας εκλογικός νόμος που συνδυάζει δύο παραμέτρους και υψηλή αναλογική εκπροσώπηση των κομμάτων, αλλά διευκολύνει και τον σχηματισμό κυβερνήσεων εφόσον είναι αυτή η εντολή του λαού.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή σχετικά με το νέο εκλογικό νόμο τόνισε ότι «ο νόμος που μπαίνει προς συζήτηση έχει δύο χαρακτηριστικά σε σχέση με τον προηγούμενο, πρώτον ότι εάν λάβει το πρώτο κόμμα κάτω από 25% δεν θα υπάρχει κανένα μπόνους, άρα θα έχουμε απλή κατανομή εδρών και το δεύτερο ότι μετά το ποσοστό του 25%, για ένα κόμμα, θα έχουμε μια κλιμακωτή πριμοδότηση. Ξεκινάει με 20 έδρες στο 25% και φτάνει μέχρι 50 έδρες όταν το πρώτο κόμμα φθάσει το 40%. Επίσης για κάθε μισό τοις εκατό παίρνει μία επιπλέον έδρα. Ξαναγυρνάμε δηλαδή σε μία παραλλαγή του νόμου Παυλόπουλου- Σκανδαλίδη».
Ο κ. Λιβάνιος τόνισε ότι «εμείς πιστεύουμε πως όταν υπάρχει ένα κόμμα που συγκεντρώνει ένα ποσοστό 38%-38,5% και έρχεται πρώτο, έχει δικαίωμα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Επανειλημμένα ο πρωθυπουργός είχε εκφράσει την άποψη ότι ένα κόμμα που συγκεντρώνει ποσοστό γύρω στο 40% θα πρέπει να δίνει μια σχετικά άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία».
Νομίζω, πρόσθεσε, ότι και αυτός ο εκλογικός νόμος έχει μεγάλη αναλογικότητα και είναι από τα πλέον αναλογικά στην Ευρώπη, γιατί εξαρτά την κατανομή όχι σε σχέση με την εκλογική περιφέρεια αλλά με το συνολικό εκλογικό ποσοστό.
Απαντώντας στην ερώτηση ότι υπάρχουν σενάρια για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών προκειμένου να «καεί» η απλή αναλογική, ο κ. Λιβάνιος τόνισε ότι «η κυβέρνηση εκλέχθηκε πριν από έξι μήνες, έχει καθαρή εντολή και ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να συζητάμε για εκλογές, όταν μάλιστα υπάρχουν τόσα πολλά προβλήματα και ο κόσμος περιμένει άμεσα έργα και πράξεις. Η συζήτηση για πρόωρες εκλογές αποπροσανατολίζει και αλλάζει την ατζέντα από τα προβλήματα του κόσμου».

Πηγή, Επιμέλεια: Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος