Σύσκεψη για το καταδυτικό Κέντρο και την εκπόνηση Τοπικού Χωρικού Σχεδίου Δήμου Αποκόρωνα (audio)

Την Τρίτη, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Υφυπουργού Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Δημήτρη Οικονόμου με τον Δήμαρχο Αποκορώνου Χαράλαμπο Κουκιανάκη και τον Παναγιώτη Αντωνόπουλο Δ/ντή του πολιτικού γραφείου της Βουλευτού Χανίων Ντόρας Μπακογιάννη, παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου.

Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την χωροθέτηση του έργου: «Καταδυτικό πάρκο στη θαλάσσια περιοχή ‘Όρμος Μπρος Γιαλός’ Δ.Ε. Βάμου Δήμου Αποκορώνου Π.Ε. Χανίων». Ο Δήμος έχει υποβάλλει σχετική αίτηση στη Διεύθυνση Χωροταξίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, σε συνέχεια της από 26-03-2018 Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για την κατασκευή και λειτουργία του έργου.

Ο κ. Κουκιανάκης αφού τόνισε την μεγάλη αναπτυξιακή σημασία του Καταδυτικού Πάρκου στον Αποκόρωνα, ζήτησε να ενημερωθεί για το χρονοδιάγραμμα οριστικής εγκρίσεως της χωροθέτησης. Όπως σημείωσε, πρόκειται για το τελευταίο στάδιο εγκρίσεων, πριν την υποβολή του αιτήματος χρηματοδότησης και την δημοπράτηση του έργου.

Ο κ. Οικονόμου συμφώνησε πλήρως με την σημαντικότητα και την αναπτυξιακή διάσταση του έργου και διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία της έγκρισης χωροθέτησης θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Οκτώβριο.

Επιπλέον ο δήμαρχος Αποκορώνου έθεσε στον κ. Υπουργό το ζήτημα της ολοκλήρωσης του χωροταξικού σχεδιασμού του δήμου, καθώς οι υφιστάμενες χωρικές ρυθμίσεις (ΣΧΟΟΑΠ μόνο σε Δ.Ε. Αρμένων και Γεωργιουπολης, καθώς και Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου από το 1990), αφενός μεν δεν καλύπτουν ολόκληρη την έκταση του Δήμου Αποκορώνου και αφετέρου δε θέτουν σε πολλές περιπτώσεις δυσμενείς όρους και περιορισμούς δόμησης και χρήσεων γης, σε περιοχές μάλιστα για τις οποίες δεν δικαιολογείται (από περιβαλλοντική σκοπιά) η επιβολή αυστηρών περιορισμών. Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη τον αρχικό χρόνο έγκρισης των παραπάνω μελετών, προκύπτει η ανάγκη για αναθεώρηση και εμπλουτισμό, κατά περίπτωση, των επιτρεπόμενων χρήσεων γης με νέες, ούτως ώστε να συνάδουν και να εξυπηρετούν τις σύγχρονες ανάγκες.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία σήμερα η λύση είναι η εκπόνηση Τοπικού Χωρικού Σχεδίου (ΤΧΣ), η οποία θα συμπεριλάβει τις δημοτικές ενότητες στις οποίες δεν υπάρχουν χωροταξικές μελέτες, καθώς αλλά και την τροποποίηση υφιστάμενων χωρικών δεσμεύσεων. Για να προχωρήσει ο δήμος σε μια τέτοια αναπτυξιακή μελέτη, απαιτείται η εξασφάλιση μιας πολύ σημαντικής χρηματοδότησης και η εξεύρεση της υπηρεσίας που θα επιβλέψει την εκπόνηση της μελέτης.

Ο κ. Οικονόμου ενημέρωσε για τον σχεδιασμό του Υπουργείου στο σημαντικό αυτό θέμα, που αφορά πολλούς δήμους σε ολόκληρη την χώρα και κινείται στην κατεύθυνση εξασφάλισης πόρων μέσω ΕΣΠΑ για την εκπόνηση σχετικών χωροταξικών μελετών από δήμους. Για το ζήτημα αυτό θα υπάρχει συνεχής επικοινωνία του δήμου με το υπουργείο.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων ο Δήμαρχος Αποκόρωνα εξέφρασε την ικανοποίησή του για την θετική εξέλιξη τόσο σε ότι αφορά την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, όσο και στην υλοποίηση του οδικού δικτύου Γεωργιούπολη – Πετρέ, προϋπολογισμού 15 εκ. ευρώ. Επίσης, πολύ καλή προχωράει η χρηματοδότηση με 13 εκ. ευρώ των έργων που αφορούν στην αποκατάσταση των ζημιών από την θεομηνία του Φεβρουαρίου, με ιδιαίτερη έμβαση στην περιοχή Μεγάλα Χωράφια.

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Χανίων, ο κ. Κουκιανάκης:

Ρεπορτάζ: Κ. Πολύζου / Ηλ. Επεξεργασία: Μ. Παπαδάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος