Σειρά συναντήσεων με τους τέσσερις προσωρινών υπερθεματιστών, που προέκυψαν από τη δημοπρασία για την αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, είχε ο υπουργός Επικρατείας. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά ο Νίκος Παππάς χαρακτήρισε τις συναντήσεις πολύ παραγωγικές και σε κλίμα πολύ καλής συνεννόησης, προαναγγέλλοντας νέο κύκλο με στόχο τη μετάβαση στην καινούρια τηλεοπτική πραγματικότητα. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ευθύνη και τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν, καθώς ο νόμος προβλέπει ανάκληση άδειας εφόσον κάποια από τις προϋποθέσεις πάψει να ισχύει εντός 10ετίας, ενώ σε σχέση με το θέμα των εργαζομένων σημείωσε ότι ο νέος νόμος βάζει φρένο στη ραγδαία μείωση της απασχόλησης που υπήρχε στον κλάδο της τηλεόρασης.
Συναντήσεις «σε κλίμα πολύ καλής συνεννόησης»
«Νομίζω ότι όλοι οι προσωρινοί υπερθεματιστές έχουν συνείδηση της ευθύνης που φαίνεται ότι αναλαμβάνουν, διότι υπάρχουν υποχρεώσεις που απορρέουν από το Σύνταγμα για την αντικειμενικότητα, για την με ίσους όρους προβολή όλων των απόψεων, υποχρεώσεις που απορρέουν από τον νόμο και που για πρώτη φορά προβλέπουν και τον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων πλήρους απασχόλησης και πάρα πολύ αυστηρές προδιαγραφές για τις κτιριακές εγκαταστάσεις, τον τεχνολογικό εξοπλισμό και βέβαια πολύ αυστηρές προϋποθέσεις για την παραγωγή προγραμμάτων και την ποιότητά τους», είπε ο υπουργός Επικρατείας.
Στο θέμα των εργαζομένων των καναλιών που δεν έχουν πλέον δικαίωμα μετάδοσης, είπε πως ο νόμος είναι αυστηρός ώστε να προσληφθούν τουλάχιστον 400 εργαζόμενοι σε κάθε κανάλι. «Ειδικά όσοι κατηγορούσαν εμένα προσωπικά και την κυβέρνηση ότι παραβιάζουμε το διευθυντικό δικαίωμα, όταν απαιτήσαμε, ψηφίσαμε και περάσαμε να είναι τουλάχιστον 400 οι εργαζόμενοι στα κανάλια εθνικής εμβέλειας -ακολουθούν βεβαίως και τα περιφερειακά όπου κι εκεί για πρώτη φορά οι προϋποθέσεις απασχόλησης θα είναι πάρα πολύ αυστηρές- είναι υποκριτικό ορισμένοι να επιτίθενται σε εμάς για αυτά τα ζητήματα», δήλωσε.
Συμπλήρωσε ότι «θα υπάρξουν όλες οι μέριμνες που αφορούν άλλα υπουργεία και λαμβάνονται σε αντίστοιχες περιπτώσεις, αλλά για πρώτη φορά, νομίζω ότι ο νέος νόμος έχει εξαντλήσει κάθε περιθώριο».
Σε ερώτημα σχετικά με τον χρόνο καταβολής της πρώτης δόσης εκ μέρους των τεσσάρων υπερθεματιστών, ο κ. Παππάς είπε ότι είναι σαφές και από τον νόμο και από την προκήρυξη το πώς αυτά πρέπει να δρομολογηθούν. «Κρατήστε πάντως ότι όλα έγιναν σε κλίμα πολύ καλής συνεννόησης», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι «η λεγόμενη Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Διάθεσης Τηλεοπτικού Χρόνου που θα ενισχύσει κατακόρυφα τη διαφάνεια σε μια αγορά που μάλλον δεν φημίζεται για τη διαφάνειά της».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι δεν τίθεται θέμα θεματικών αδειών αυτή τη στιγμή.
Ο κ. Παππάς προανήγγειλε νέες συναντήσεις σε όλα τα επίπεδα, και δικές του, και του γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κ. Κρέτσου με τους συμβούλους των ιδιοκτητών, για να οργανώσουν με συγκροτημένο τρόπο τη μετάβαση στην καινούρια τηλεοπτική πραγματικότητα.
Ο χάρτης υποχρεώσεων των καναλιών
Στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε σήμερα ο κ. Παππάς με τους κ.κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, Χρήστο Καλογρίτσα, Θοδωρή Κυριακού, Γιάννη Αλαφούζο τόνισε ότι εκκρεμεί αυστηρός έλεγχος του πόθεν έσχες των κεφαλαίων που προσέφεραν στη δημοπρασία, ενώ υπογράμμισε τη μεγάλη ευθύνη που τους αναλογεί σχετικά με την ποιότητα του τηλεοπτικού προϊόντος που θα προσφέρουν στον ελληνικό λαό.
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει πως θα τηρηθούν απαρέγκλιτα τα προβλεπόμενα για το επίπεδο του προγράμματος, επισημαίνοντας ότι οι αδειοδοτηθέντες τηλεοπτικοί σταθμοί υποχρεούνται:
* στην «αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων» (άρθ. 15, παρ. 2 του Συντάγματος),
* στην προστασία των ανηλίκων και του καταναλωτικού κοινού, το σεβασμό της προσωπικότητας, της φυλής, του φύλου, της θρησκείας, των πεποιθήσεων, της εθνικότητας, της αναπηρίας, της ηλικίας και του σεξουαλικού προσανατολισμού, καθώς και στην προβολή ευρωπαϊκών έργων, ανεξάρτητων παραγωγών, δελτίων ειδήσεων στη νοηματική γλώσσα και εκπομπών με υπότιτλους στα ελληνικά (Προεδρικό Διάταγμα 109/2010).
* στην τήρηση πολύ συγκεκριμένων προϋποθέσεων (ν. 4339/2015 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) σχετικά με:
1. τον αριθμό των εργαζομένων (τουλάχιστον 400 ανά κανάλι),
2. το περιεχόμενο του προγράμματος (δελτία ειδήσεων, εκπομπές λόγου, τέχνης, πολιτισμού, θεάτρου, ενημερωτικές, ποικίλης ύλης, ελαφράς ψυχαγωγίας, ελληνικές και ξένες σειρές, παιδικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ και εκπομπές αθλητικού περιεχομένου),
3. τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τον τεχνολογικό εξοπλισμό (ελάχιστη ωφέλιμη επιφάνεια 2.500τμ και εξοπλισμός για εκπομπή προγράμματος High Definition).
Πολιτική αντιπαράθεση
Την ίδια ώρα συνεχίστηκε και η πολιτική αντιπαράθεση για τον διαγωνισμό καλά κρατεί.
Ο υπουργός Επικρατείας κατηγόρησε τη ΝΔ ότι χύνει κροκοδείλια δάκρυα, ενώ δεν έκανε τίποτε όταν έκλειναν το ΑΛΤΕΡ κι η Ελευθεροτυπία, ενώ η αντιπολίτευση εξαπέλυσε βολές, με αφορμή το κλείσιμο των καναλιών.
Σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, καταφέρθηκε κατά των συναρμοδίων υπουργών κάνοντας λόγο για «βαβέλ και απολύσεις», τονίζοντας «πως δεν ξέρουν τί τους γίνεται» και ότι «δεν μπορούν να συντονιστούν ούτε στο ψέμα». Όπως ανέφεραν την ώρα που οι Νίκος Παππάς και Χρήστος Σπίρτζης σε συνεντεύξεις τους έκαναν λόγο για προστασία των θέσεων εργασίας ο Γιώργος Κατρούγκαλος «ομολογεί ότι θα υπάρξει κύμα ανεργίας και ισχυρίζεται ότι ο ΟΑΕΔ καταρτίζει προγράμματα για τους ανέργους από το ″μαύρο″ στα κανάλια».
Για «υποκριτικό τσακωμό» κυβέρνησης, Νέας Δημοκρατίας και άλλων κομμάτων, σε ό,τι αφορά την τύχη των εργαζομένων στα κανάλια, έκανε λόγο το ΚΚΕ.
Για προσπάθεια δημιουργίας μιας νέας διαπλοκής κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το Ποτάμι.
Πηγή ΕΡΤ, ΑΜΠΕ
Σχετική είδηση: Διαδοχικές συναντήσεις Κρέτσου και Παππά με τους προσωρινούς υπερθεματιστές (video)
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος