Μαγνησία: Ιδιώτες στον αποχιονισμό και τα αντιπλημμυρικά έργα

Array

Με εργολαβίες εκτελούνται τα αντιπλημμυρικά έργα στη Μαγνησία και το ίδιο θα συμβεί και με το έργο του αποχιονισμού καθώς οι υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων αλλά και των δήμων δεν διαθέτουν χειριστές μηχανημάτων. Από φέτος έχει συσταθεί μητρώο με ντόπιους εργολάβους και εργάτες που είναι σε ετοιμότητα σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων. Αυτά επισημάνθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου που συνεδρίασε σε επίπεδο Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων ενώ τονίστηκε η αγαστή συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών που πλέον διαθέτουν την εμπειρία για να αντιμετωπίσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη επισήμανε ότι οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας είναι υποστελεχωμένος και συνεχώς “βγάζουμε εργολαβίες για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες καθαρισμού π.χ. των υδατορεμάτων. Ήδη έχει ολοκληρωθεί εργολαβία κόστους 150.000 ευρώ και χθες υπογράψαμε τη σύμβαση με ανάδοχο για μία νέα προϋπολογισμού 500.000 ευρώ. Το σύνολο των υδατορεμάτων που πρέπει να καθαριστούν για να αποφύγουμε τον κίνδυνο πλημμυρών είναι 8000 χιλιόμετρα. Είναι πελώριες οι αποστάσεις και ζητώ τη βοήθεια των δήμων”. Επιπλέον ανέφερε ότι βγήκε μία εργολαβία ενός εκατομμυρίου ευρώ για τον αποχιονισμό γιατί “μηχανήματα έχουμε αλλά όχι χειριστές”. Επιπλέον ανέφερε ότι φέτος στήθηκε ένα μητρώο με ντόπιους εργολάβους και εργάτες που είναι σε ετοιμότητα σε περίπτωση που κληθούν για την αντιμετώπιση καιρικών φαινομένων. Ευχαρίστησε τις τεχνικές υπηρεσίες της Π.Ε.Μ.Σ. για τη συμβολή τους, αλλά και τους εθελοντές και τους εκπροσώπους των άλλων φορέων.

Μαγνησία: Ιδιώτες στον αποχιονισμό και τα αντιπλημμυρικά έργα

Από την πλευρά του ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Μαγνησίας κ. Ιγγλέσης επικεντρώθηκε στο θέμα της καλής συνεργασίας που πρέπει να υπάρχει μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων και στον σωστό συντονισμό, τονίζοντας «με την ίδια δυναμική να συνεχίσουμε και όποια προβλήματα και να προκύψουν θα τα αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί».

Ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Καλτσογιάννης επεσήμανε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ίσως πρώτη πανελλαδικά, αποφάσισε την εκπόνηση μελέτης για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, κάτι που όταν ολοκληρωθεί θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για όλους.

Οι εκπρόσωποι του Στρατού Ξηράς, της Πολεμικής Αεροπορίας, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αναφέρθηκαν στα ειδικά μνημόνια για το «Σχέδιο Ξενοκράτης», τονίζοντας ότι είναι έτοιμοι από κάθε άποψη και σε μηχανολογικό εξοπλισμό και σε ανθρώπινο δυναμικό και θα επέμβουν για βοήθεια όποτε και αν κληθούνε, υπογραμμίζοντας την πολύ καλή συνεργασία με τον Περιφερειάρχη κ. Αγοραστό και την Περιφέρεια Θεσσαλίας γενικότερα, οι εκπρόσωποι των Δήμων αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την έλλειψη κυρίως σε προσωπικό, ενώ οι εκπρόσωποι των Δασικών Υπηρεσιών, των Δασαρχείων και των εθελοντικών οργανώσεων αναφέρθηκαν στα καθήκοντά τους και στο τι θα πρέπει να κάνουνε σε περίπτωση ακραίων καιρικών συνθηκών.

Μαγνησία: Ιδιώτες στον αποχιονισμό και τα αντιπλημμυρικά έργα

Η υπεύθυνη πολιτικής προστασίας του δήμου Βόλου επισήμανε ότι ο δήμος είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τον επερχόμενο χειμώνα και ανέφερε ότι τρέχουν διαγωνισμοί για μίσθωση μηχανιμάτων αλλά και προμήθειας αλατιού.

Ο αντιδήμαρχος του δήμου Ρ. Φεραίου κ. Παλληκάης επισήμανε ότι ο δήμος δεν έχει χειριστές και ζήτησε να εκδοθεί ψήφισμα για το γεγονός ότι οι δήμοι και η Περιφερειακή Ενότητα δεν μπορούν να προχωρήσουν σε προσλήψεις χιεριστών.
“Δεν έχω φράγκο για εργολαβία. Γιατί αυτά που προβλέψαμε δαπανήθηκαν στις αρχές του 2017. Αν προκύψει χιονόπτωση πριν το νέο έτος δεν θα μπορώ παρά μόνο το έκτακτο”.
Ο αντιδήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου κ. Ρεπανίδης τόνισε ότι ο δήμος είναι πανέτοιμος και ζήτησε ιδιαίτερη προσοχή στην διάνοιξη του δρόμου που οδηγεί στο Συνεταιρισμό Ζαγοριν σε περίπτωση χιονόπτωσης κάτι που όπως τόνισε η κ. Κολυνδρίνη, γίνεται κατά προτεραιότητα.
Ο αντιδήμαρχος Ν. Πηλίου κ. Φλέρης ανέφερε ότι στο δήμος δεν έχουν καθαριστεί όλα τα ρέματα και εξήρε τη συμβολή εθελοντών στη διάσωση ατόμων που είχαν εγκλωβιστεί στα χιόνια πέρυσι το χειμώνα, αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα υγείας.
Ο αντιδήμαρχος Αλμυρού κ. Νικοβιώτης παρατήρησε ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από χειριστές να απασχοληθούν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, καθώς οι αποζημιώσεις τους είναι μικρές και προτιμούν το ταμείο ανεργίας.
Ο αντιδήμαρχος Σκοπέλου κ. Πάτσης, τόνισε ότι θα πρέπει να καλυφθεί η τάφρος δίπλα στον περιφερειακό μήκους 42 χλμ. του νησιού καθώς αποκαλύφθηκε από τελευταίες βροχές και “φαίνονται τα καλώδια των οπτικών ινών και τα προστατευτικά διχτάκια, καθώς ο ΟΤΕ δεν φρόντισε να την καλύψει”.
Τέλος ο δασάρχης Βόλου τόνισε ότι πριν κοπούν πλάτανοι, θα πρέπει να ενημερώνεται το δασαρχείο να λαμβάνει δείγματα για πιθανή ασθένεια που έχει έλθει από την Ιταλία και μπορεί να προσβάλλει και άλλα δένδρα, φέρνοντας ως παράδειγμα την πτώση πλατάνου στην Πορταριά πρόσφατα.

Με το μνημόνιο ενεργειών που προτείνει το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων καθορίζονται λεπτομέρειες για τη λήψη αναγκαίων προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων προς αντιμετώπιση κινδύνων που προέρχονται από πλημμύρες, χιονοπτώσεις, κατολισθήσεις, παγετούς καθώς και μέτρων αυτοπροστασίας από ακραία καιρικά φαινόμενα.
Τέλος επισημαίνεται η προσοχή των εμπλεκομένων φορέων στη λήψη των προτεινομένων προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων και η καταβολή κάθε δυνατής προσπάθειας για την υλοποίησή τους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος