“Κωνσταντινούπολη των ασεβών μου φόβων”: γράφει ο Γιάννης Ξανθούλης

ΕΝΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ
Επιμέλεια: Μαρία Σφυρόερα

… Όλοι διαλέγουμε τόπους για να δραπετεύουμε. Ιδεατοί τόποι, βέβαια, τις περισσότερες φορές. Έτσι κι εγώ. Μια πολιτεία μυθική με ιστορικό βαρύτιμο μύθο επέλεξα (ή με επέλεξε) να είναι το φαντασιακό καταφύγιό μου. Πέρα από τις δραματικές παραμέτρους που μας συνδέουν ως Έλληνες με την Πόλη. Πέρα από το βάρος των γεγονότων και των φαντασμάτων που τη στοιχειώνουν.

Η Κωνσταντινούπολη για μένα έγινε ένα ψυχαναλυτικό μέσο, ένα κατ’ εξακολούθηση στοίχημα με επεισοδιακό «αλέ ρετούρ» (sik) προφίλ. Χαίρομαι όταν πηγαίνω, χαίρομαι όταν φεύγω και στα μισά της διαδρομής –ταξιδεύω οδηγώντας– το ξανανοσταλγώ το ίδιο «πήγαινε – έλα» (gel – git). Κάτω από αυτήν την τόσο ιαματική για την αφεντιά μου επανάληψη έγραψα την Κωνσταντινούπολη των ασεβών μου φόβων το 2008.

Μόνο που κάποια στιγμή αποφάσισα πως το βιβλίο, που είναι μια αυτοβιογραφική περιπλάνηση με καταλύτη την Πόλη, δεν έπρεπε να τελειώσει ποτέ. Κι έτσι το 2013 επέστρεψα στην ίδιου μήκους αυτοαναφορική γραφή, σαν μια συνέχεια αιχμή στην καταγραφή των επιστροφών μου. Παρατηρητής εκ των έσω της ίδιας της Κωνσταντινούπολης – Ιστανμπούλ με διαφορετική ηλικιακή, όπως είναι φυσικό, προσέγγιση.

Στους επιπλέον ασεβείς φόβους πρόσθεσα και τον εικαστικό εαυτόν μου, που ανέσυρα μετά από πολλά χρόνια απραξίας. Κι έτσι το βιβλίο με τη συνέχειά του περιλαμβάνει κι ένα δεκαεξασέλιδο με ζωγραφιές εμπνευσμένες από αυτήν την ξεχωριστή πολιτεία που μεταλλάσσεται διαρκώς. Ένα ημερολόγιο… δηλαδή περιπατητή-προσκυνητή στον χάρτη του προφανούς και του παράδοξου. Γι’ αυτό, ξέρω πως θα επιστρέφω ξανά και ξανά όσο κρατά το ταξίδι της ζωής… Σαν μια υπόσχεση στην κουρασμένη αισιοδοξία μου.

Γιάννης Ξανθούλης

“Κωνσταντινούπολη των ασεβών μου φόβων”: γράφει ο Γιάννης ΞανθούληςΟ ΓΙΑΝΝΗΣ ΞΑΝΘΟΥΛΗΣ γεννήθηκε το 1947 στην Αλεξανδρούπολη, από γονείς πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης. Εκτός από μυθιστορήματα έγραψε βιβλία και θεατρικά έργα για παιδιά, καθώς και θέατρο. Εργάσθηκε ως δημοσιογράφος (είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ) σε εφημερίδες και στο ραδιόφωνο. Ανάμεσα στα πιο γνωστά του μυθιστορήματα είναι: Το καλοκαίρι που χάθηκε στο χειμώνα (1984), Το πεθαμένο λικέρ (1987), Το ροζ που δεν ξέχασα (1991), Η εποχή των καφέδων(1992), Το τρένο με τις φράουλες (1996), …Ύστερα, ήρθαν οι μέλισσες (1998), Ο Τούρκος στον κήπο (2001), Το τανγκό των Χριστουγέννων (2003), Ο θείος Τάκης (2005), Του φιδιού το γάλα (2007), Κωνσταντινούπολη – των ασεβών μου φόβων (2008) και Δεσποινίς Πελαγία (2010).
Βιβλία του έχουν μεταφερθεί στη μεγάλη και τη μικρή οθόνη και έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Ζει στην Αθήνα.
Η νέα έκδοση-εκδοχή του βιβλίου Κωνσταντινούπολη – των ασεβών μου φόβων (2013) κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα (σελ.: 288, τιμή: €14,83)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος