Η Νορβηγία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που άνοιξε μέρος του βυθού της στην εξόρυξη

Η Νορβηγία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που άνοιξε εν μέρει μέρος του βυθού της στην εξόρυξη, παρά τις προειδοποιήσεις για τις οικολογικές επιπτώσεις μιας τέτοιας προσέγγισης. Το κοινοβούλιο της Νορβηγίας ενέκρινε την Τρίτη την εξόρυξη στον βυθό της Αρκτικής στο πλαίσιο συμφωνίας που έγινε τον περασμένο μήνα μεταξύ της κυβέρνησης και των βασικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, παρά τις αντιρρήσεις από περιβαλλοντικούς ακτιβιστές, αναφέρουν το Reuters και το dpa.

Η απόφαση έρχεται καθώς η Νορβηγία ελπίζει να γίνει η πρώτη χώρα που θα ξεκινήσει την εξόρυξη στον βυθό της θάλασσας σε εμπορική κλίμακα, εξασφαλίζοντας κρίσιμα ορυκτά και θέσεις εργασίας, παρά τις ανησυχίες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τις διεθνείς εκκλήσεις για μορατόριουμ.

Η στοχευμένη περιοχή έχει έκταση περίπου 281.000 km2. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Πετρελαίου, υπάρχουν εκατομμύρια τόνοι ορυκτών όπως χαλκός, ψευδάργυρος και κοβάλτιο στη νορβηγική υφαλοκρηπίδα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την έναρξη της εξερεύνησης, αλλά το σχέδιο είναι να παραχωρηθούν στις εταιρείες αποκλειστική αναζήτηση και πιθανά δικαιώματα εξόρυξης σε ορισμένες περιοχές μετά από διαδικασία αίτησης.

Η διαδικασία θα ακολουθήσει το πρότυπο της εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ ζητήματα όπως η φορολογία θα συζητηθούν σε μεταγενέστερο στάδιο, δήλωσε στο Reuters ένας υπεύθυνος λήψης αποφάσεων.

“Θα δούμε αν αυτό μπορεί να γίνει με βιώσιμο τρόπο, και αυτό είναι το βήμα που κάναμε τώρα”, δήλωσε στο κοινοβούλιο ο υπουργός Ενέργειας Terje Aasland.

Η έκδοση που συζητήθηκε την Τρίτη επιβάλλει αυστηρότερες περιβαλλοντικές απαιτήσεις κατά τη φάση της εξερεύνησης από την πρόταση της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση μειοψηφίας υπό την ηγεσία του σοσιαλδημοκράτη Jonas Gahr Store κατέληξε σε συμφωνία τον Δεκέμβριο με δύο κόμματα της αντιπολίτευσης – το συντηρητικό Hoyre και το δεξιό λαϊκιστικό Κόμμα της Προόδου – για να ανοίξει η εξόρυξη στον βυθό της θάλασσας.

Τα ορυκτά θεωρούνται σημαντικά για την κλιματική μετάβαση και είναι επίσης στρατηγικής σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους εταίρους της ώστε να μπορούν να εφοδιαστούν με τις απαραίτητες πρώτες ύλες σε συνθήκες διεθνών εντάσεων.

Η Νορβηγία δεν είναι μέλος της ΕΕ, αλλά τα στοιχεία για το 2022 δείχνουν ότι οι πρώτοι εξαγωγικοί της προορισμοί ήταν η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία.

Η κυβέρνηση του Όσλο υπολογίζει επίσης σε νέες πηγές εισοδήματος. Από την άλλη πλευρά, επικριτές και περιβαλλοντικοί ακτιβιστές προειδοποιούν ότι η εμπορική εξόρυξη πρώτων υλών από τον βυθό των διεθνών θαλασσών παρουσιάζει κινδύνους άγνωστων ακόμη διαστάσεων για τα τοπικά οικοσυστήματα.

Ακτιβιστές και περιβαλλοντικές οργανώσεις διαδήλωσαν κατά της απόφασης μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου την Τρίτη.

Πηγές: Reuters, dpa – Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος