H Μαρία Φαραντούρη με έργα του Μίκη Θεοδωράκη στο Μέγαρο

Τρία έργα-ορόσημα του Μίκη Θεοδωράκη με τη φωνή της Μαρίας Φαραντούρη παρουσιάζονται την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, στις 8.30 το βράδυ, στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής.

Τρία έργα του Μίκη Θεοδωράκη παρουσιάζονται στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης: η Ανδαλουσία για φωνή και συμφωνική ορχήστρα (αναθεώρηση του Romancero Gitano που ο συνθέτης ξαναδούλεψε πριν από μερικά χρόνια), η καντάτα για μετζοσοπράνο, χορωδία και ορχήστρα Μυθιστόρημα (σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη) και το Πνευματικό Εμβατήριο (σε ποίηση Άγγελου Σικελιανού). Επί σκηνής η Μαρία Φαραντούρη, μια τραγουδίστρια με μια καλλιτεχνική διαδρομή άρρηκτα δεμένη με το μουσικό έργο του Θεοδωράκη, που έχει σφραγίσει με την ιδιαίτερη φωνή της τους αγώνες για τη δημοκρατία και την ελευθερία. Μαζί της, ένας ξεχωριστός λυρικός ερμηνευτής, ο βαθύφωνος Τάσος Αποστόλου.
Ο πλούσιος συμφωνικός ήχος, με τον βαθιά λυρικό και επικό χαρακτήρα του μεγάλου Έλληνα συνθέτη, αποδεσμεύει τη μουσική δύναμη των λέξεων στην ποίηση των Λόρκα, Ελύτη, Σεφέρη και Σικελιανού. Στο Πνευματικό Εμβατήριο συμμετέχει η χορωδία ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ, ένα από τα πλέον καταξιωμένα χορωδιακά σύνολα της χώρας, με πλούσια ιστορία από το 1978 (διεύθυνση: Κωστής Κωνσταντάρας). Τους ερμηνευτές και τους χορωδούς πλαισιώνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με τον Ανδρέα Πυλαρινό στο πόντιουμ.

Λίγα λόγια για τα έργα
Είναι η σχετικά πρόσφατη επιστροφή του Μίκη Θεοδωράκη στο παλαιότερο έργο του με τίτλο Romancero Gitano, που το επεξεργάστηκε εκ νέου για φωνή και συμφωνική ορχήστρα (2009). Στην αρχική του μορφή το έργο γράφτηκε το 1967 και περιλάμβανε 7 τραγούδια βασισμένα σε ποίηση του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, σε ελεύθερη απόδοση Οδυσσέα Ελύτη. Η Ανδαλουσία αποτελεί την τέταρτη διαφορετική ματιά του ίδιου έργου, καθώς από την πρώτη μορφή μεσολάβησαν η διασκευή για φωνή και κιθάρα καθώς και η διασκευή για φωνή, κιθάρα, χορωδία και συμφωνική ορχήστρα, που τιτλοφορήθηκε Κοντσέρτο για κιθάρα.

Μουσικολόγος-Υπεύθυνη Αρχείου Ελληνικής Μουσικής: Βάλια Βράκα
Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής
Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη»
Ερμηνεύουν: Μαρία Φαραντούρη, Τάσος Αποστόλου
Διεύθυνση χορωδίας: Κωστής Κωνσταντάρας
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Μουσική διεύθυνση: Ανδρέας Πυλαρινός

Tιμές εισιτηρίων
8 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι) – 11 € – 17 € – 24 € – 29 € – 34 € – 40 €

Μέγαρο Μουσικής
Τηλ. 210 7282333

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος