Εξαπλώνεται παγκοσμίως το αντιπολεμικό κίνημα: Κινητοποιήσεις στα πανεπιστήμια Καναδά, Γαλλίας και Αυστραλίας

Σύνοψη
  • Αναθεώρηση των σχέσεων με τα ισραηλινά πανεπιστήμια και διακοπή συνεργασίας με εταιρείες που στηρίζουν το Ισραήλ, ζητούν οι διαδηλωτές.

Χωρίς οι διαμαρτυρίες κατά του πολέμου στη Γάζα να έχουν πάρει την έκταση που παρατηρείται στις ΗΠΑ, εξαπλώνεται όλο και πιο έντονα σ’ όλον τον κόσμο ένα κίνημα αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους.

Καναδάς

Καθώς ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα συνεχώς αυξάνεται και η αστυνομία των ΗΠΑ έχει συλλάβει ήδη χιλιάδες διαδηλωτές που συγκεντρώνονται σε πρόχειρους καταυλισμούς στα πανεπιστήμια της χώρας, οι Καναδοί φοιτητές σε ένδειξη αλληλεγγύης έχουν στήσει τις δικές τους κατασκηνώσεις σε διάφορες πανεπιστημιουπόλεις της βορειότερης χώρας της Αμερικής.

Εξαπλώνεται παγκοσμίως το αντιπολεμικό κίνημα: Κινητοποιήσεις στα πανεπιστήμια Καναδά, Γαλλίας και Αυστραλίας
(AP Photo/David Karp)

Χθες, φοιτητές του πανεπιστημίου του Τορόντο έστησαν καταυλισμό σε έναν περιφραγμένο χώρο με γρασίδι στο κέντρο της πανεπιστημιούπολης, με σκοπό να παραμείνει, σύμφωνα με τους διοργανωτές, έως ότου η διοίκηση του πανεπιστημίου αποκαλύψει τις οικονομικές σχέσεις του και αποχωρήσει από όποιες υποστηρίζουν το ισραηλινό απαρτχάιντ, την κατοχή και τον παράνομο εποικισμό της Παλαιστίνης.

Οι πανεπιστημιακές αρχές ενημέρωσαν ότι βρίσκονται σε διάλογο με τους διαδηλωτές και ότι ο καταυλισμός δεν παρεμποδίζει τις καθημερινές πανεπιστημιακές δραστηριότητες.

Άλλοι καταυλισμοί έχουν στηθεί στα πανεπιστήμια της Βρετανικής Κολομβίας, της Οτάβα και του Κεμπέκ.

Γαλλία

Σε διάφορα γαλλικά πανεπιστήμια επίσης οι φοιτητές έχουν ξεσηκωθεί, με τις πιο μαζικές κινητοποιήσεις να παρατηρούνται στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης και το Sciences Po στο Παρίσι.

Ο διευθυντής του δεύτερου, Ζαν Μπασέρ, απέρριψε χθες το αίτημα των διαδηλωτών να επανεξετάσει τις σχέσεις του ιδρύματος με ισραηλινά πανεπιστήμια. Δεκάδες φοιτητές ξεκίνησαν αμέσως καθιστική διαμαρτυρία μέσα στο πανεπιστήμιο για να διαμαρτυρηθούν για αυτήν την απόφαση, ενώ όπως δήλωσε εκπρόσωπος των φοιτητών ένας σπουδαστής ξεκίνησε απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο με τον οποίο το Sciences Po καταστέλλει φοιτητές και αναμένεται να τον ακολουθήσουν και άλλοι συνάδελφοί του.

Εξαπλώνεται παγκοσμίως το αντιπολεμικό κίνημα: Κινητοποιήσεις στα πανεπιστήμια Καναδά, Γαλλίας και Αυστραλίας
(AP Photo/Jeffrey Schaeffer)

Οι φοιτητές απαιτούν από τη διοίκηση του πανεπιστημίου να διεξαγάγει δημόσια ψηφοφορία για την αναθεώρηση των συνεργασιών του με τα ισραηλινά τριτοβάθμια ιδρύματα.

Αυστραλία

Εκατοντάδες άνθρωποι διαμαρτυρόμενοι για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα συγκεντρώθηκαν σήμερα και σε διάφορα πανεπιστήμια της Αυστραλίας, απαιτώντας από την κυβέρνηση της χώρας να πάρει περισσότερες πρωτοβουλίες για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή και να διακόψει τις σχέσεις της με εταιρείες που έχουν δεσμούς με το Ισραήλ.

Φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές έστησαν έναν πρόχειρο καταυλισμό έξω από το κεντρικό κτίριο του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας, ενώ σε παρόμοιες κινητοποιήσεις έχουν προχωρήσει φοιτητές στα πανεπιστήμια της Μελβούρνης, της Καμπέρα και αλλού.

Εξαπλώνεται παγκοσμίως το αντιπολεμικό κίνημα: Κινητοποιήσεις στα πανεπιστήμια Καναδά, Γαλλίας και Αυστραλίας
(AP Photo/Mark Baker)

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, οι διαμαρτυρίες στην Αυστραλία είχαν ειρηνικό χαρακτήρα, με περιορισμένη αστυνομική παρουσία. Ενδεικτικά, ο αντιπρύτανης του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ Μαρκ Σκοτ ​​είπε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι ο φιλοπαλαιστινιακός καταυλισμός θα μπορούσε να παραμείνει, αφού δεν σημειώνονται τα βίαια επεισόδια που παρατηρούνται αλλού.

Η Αυστραλία είναι παραδοσιακά σταθερός σύμμαχος του Ισραήλ, όμως αποκτά όλο και πιο επικριτική στάση για την εξέλιξη του πολέμου στη Γάζα, ειδικότερα από τη στιγμή που ένας Αυστραλός πολίτης, μέλος ανθρωπιστής οργάνωσης, σκοτώθηκε σε ισραηλινή επιδρομή τον περασμένο μήνα.

Πηγή: Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος