Διαμάχη στο Βερολίνο για την κατεύθυνση της Ευρώπης (video)

Τις δικές της διεργασίες κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, στον απόηχο του Brexit. Διαμάχη σημειώνεται και εντός των κόλπων της γερμανικής κυβέρνησης για την κατεύθυνση της Ευρώπης.

Διπλή υπηκόοτητα σε Βρετανούς που ζουν σε χώρες τις ΕΕ προτείνει ο Γκάμπριελ

Να αναλογιστούν τι μπορούν να κάνουν για τους Βρετανούς που ζουν στις χώρες τους μετά το Brexit, κάλεσε τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και εισηγήθηκε την εισαγωγή διπλής υπηκοότητας.

Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) σημείωσε ότι το Βερολίνο πρέπει να αναθεωρήσει τη νομοθεσία που δεν επιτρέπει σε άτομα χωρίς υπηκοότητα Ε.Ε. να αποκτήσουν γερμανικό διαβατήριο διατηρώντας δύο υπηκοότητες: «Ας το προσφέρουμε αυτό στους νέους Βρετανούς που ζουν στην Γερμανία ή στην Ιταλία ή στην Γαλλία ώστε να μπορούν να παραμείνουν ως πολίτες της Ε.Ε.».

Στο ίδιο πνεύμα η επικεφαλής των Γερμανών Πρασίνων στην Ευρωβουλή Ρεμπέκα Χαρμς εισηγήθηκε «να δοθούν από άδειες παραμονής έως και υπηκοότητα» σε Βρετανούς οι οποίοι ζουν εδώ και χρόνια στην Γερμανία.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δικαίωμα υποβολής αιτήματος για γερμανική υπηκοότητα διαθέτει όποιος έχει ζήσει τουλάχιστον οκτώ χρόνια στη χώρα ή επτά, εάν έχει παρακολουθήσει τα μαθήματα ενσωμάτωσης. Η γνώση της γερμανικής γλώσσας θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση, ενώ τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι στην Γερμανία ζουν σήμερα περίπου 106.000 άτομα με βρετανική υπηκοότητα.

Ρεπορτάζ: Γ. Παππάς
Πηγές: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος