Aυτονομιστές Υπερδνειστερίας: Σκόπιμη εκστρατεία παραπληροφόρησης για προσάρτηση στη Ρωσία

Η αυτονομιστική περιοχή της Υπερδνειστερίας δεν θα αιτηθεί ένταξη στη Ρωσία, δήλωσε ο επικεφαλής των ουκρανικών στρατιωτικών πληροφοριών Kirilo Budanov στη συνέντευξη Τύπου «Ουκρανία. Το έτος 2024», αναφέρει το Kyiv Independent.

Οι ανησυχίες προέκυψαν μετά την προειδοποίηση του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου στις 22 Φεβρουαρίου ότι η Υπερδνειστερία σχεδίαζε να διεξάγει δημοψήφισμα για την προσάρτησή της στη Ρωσία, με την επίσημη ανακοίνωση να γίνει σε συνέδριο βουλευτών της Υπερδνειστερίας στις 28 Φεβρουαρίου. «Κανείς δεν θα ενταχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία στις 28», είπε ο Μπουντάνοφ, προσθέτοντας ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα για την Ουκρανία, η οποία συνορεύει με την Υπερδνειστερία.

Η Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών της Ουκρανίας (HUR) έγραψε επίσης ότι οι φήμες δείχνουν σημάδια μιας «σκόπιμης εκστρατείας παραπληροφόρησης με στόχο την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή».

Η Υπερδνειστερία είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως μέρος της Δημοκρατίας της Μολδαβίας. Η περιοχή κήρυξε την ανεξαρτησία της το 1991, μετά την απόπειρα σοβιετικού πραξικοπήματος του ίδιου έτους. Μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ της Μολδαβίας και της Υπερδνειστερίας καθιέρωσε ρωσική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή. Αυξημένες εντάσεις μεταξύ Μολδαβίας και Υπερδνειστερίας υπάρχουν από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, όταν υπήρχαν φόβοι για πιθανή ένοπλη σύγκρουση στη Μολδαβία.

Ο Vadim Krasnoselski, πληρεξούσιος ηγέτης της Ρωσίας στην Υπερδνειστερία, κάλεσε στις 22 Ιανουαρίου για ενισχυμένες στρατιωτικές ασκήσεις και αυξημένη εκπαίδευση, σε αυτό που ισχυρίστηκε ότι ήταν μια απάντηση σε υποτιθέμενες προκλήσεις από τη Μολδαβία. Το Κίεβο δήλωσε ότι θα «απαντήσει αποφασιστικά» σε κάθε προσπάθεια εμπλοκής της Υπερδνειστερίας στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και αποσταθεροποίησης της κατάστασης στη Μολδαβία, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών στις 20 Φεβρουαρίου.

Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος