17 Ρώσοι ανακριτές στην Τουρκία – Τον Γκιουλέν “βλέπει” πίσω από τη δολοφονία η Άγκυρα (video)

Έξι συλλήψεις, μεταξύ αυτών “οι γονείς, αδέρφια, άλλοι συγγενείς και ο συγκάτοικος” του 22χρονου που δολοφόνησε τον Ρώσο πρεσβευτή, Αντρέι Καρλόφ, στην Άγκυρα, ανακοίνωσε η τουρκική αστυνομία, την ώρα που ο Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε κλιμάκιο 17 ανακριτών των υπηρεσιών ασφαλείας ώστε «να αποκαλυφθεί ποιος κατηύθυνε το χέρι του δολοφόνου».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι συμφώνησαν με τον Ρώσο ομόλογό του να μην επιτρέψουν την υποβάθμιση των διμερών σχέσεων και πως έχουν συστήσει μια κοινή επιτροπή που θα ερευνήσει τη δολοφονία του διπλωμάτη.

Στο μεταξύ, η Άγκυρα για στόματος του Τούρκου υπΕξ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε πως πιστεύει ότι οι υποστηρικτές του μουσουλμάνου πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν βρίσκονται πίσω και από τη δολοφονία και πως η Ρωσία συμμερίζεται αυτήν την πεποίθηση.

Ο αυτοεξόριστος κληρικός από την πλευρά του εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει τα περί ανάμιξής του, λέγοντας ότι στην Άγκυρα προσπαθούν με κάθε τρόπο να συγκαλύψουν το κενό στην ασφάλεια.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε σήμερα τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας του να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας στην Ρωσία και στο εξωτερικό.

Κανονικά διεξήχθη πάντως στην Μόσχα η προγραμματισμένη τριμερής (Ιράν, Τουρκία, Ρωσία) συνάντηση για το Συριακό.

Νωρίτερα, η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα ανακοίνωσε ότι ο πρέσβης Κάρλοφ είχε επαφές με τους Σύρους αντικαθεστωτικούς και «αυτό προδίδει στην τραγωδία εντελώς νέα διάσταση».

Από τη Μόσχα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επανέλαβε τις δηλώσεις Πούτιν- Ερντογάν για “προβοκάτσια με στόχο τις διμερείς σχέσεις”. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατηγόρησε τον Φετουλάχ Γκιουλέν ότι βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη.

“Οι εμπνευστές αυτής της δολοφονίας δεν θα καταφέρουν να σταματήσουν την πορεία εξομάλυνσης των ρωσοτουρκικών σχέσεων, τονίζει ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ.

Η τουρκική αστυνομία, έδωσε στη δημοσιότητα το όνομα του 22χρονου δράστη, που “δείχνοντας την ταυτότητα του” εισήλθε στην γκαλερί όπου βρισκόταν ο Ρώσος πρέσβης και τον δολοφόνησε εν ψυχρώ, προτού πέσει και ο ίδιος νεκρός.

Πρόκειται για τον Μεβλούτ Μερτ Αλτιντάς, με καταγωγή από το Αϊδίνι της Μικράς Ασίας, ο οποίος ανήκε στο ειδικό σώμα καταστολής των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και τη στιγμή του εγκλήματος ήταν εκτός υπηρεσίας έχοντας δηλώσει ασθένεια στη δουλειά του, όπως δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ανώτερος αξιωματικός των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Επιπλέον, πηγή προσκείμενη στη διεύθυνση της γκαλερί ανέφερε ότι ο Αλτιντάς είχε εντοπιστεί στην έκθεση την ημέρα των εγκαινίων, την Παρασκευή πριν από την επίθεση «πιθανόν στο πλαίσιο αναγνωριστικής επιχείρησης».

Σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα ο “καλοντυμένος δράστης”, ακούγεται να φωνάζει: «πεθαίνουμε στο Χαλέπι, εσύ πεθαίνεις εδώ -Ο Θεός είναι μεγάλος, μην ξεχνάτε το Χαλέπι-όποιος ευθύνεται για την κατάσταση στη Συρία θα πληρώσει».

Σύσσωμος ο κυβερνητικός Τύπος της Τουρκίας χαρακτηρίζει τον δράστη ως οπαδό του εξόριστου στις ΗΠΑ ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος πάντως καταδικάζει την δολοφονία ως αποτρόπαιο έγκλημα.

Παγκόσμια κατακραυγή για τη δολοφονία του πρέσβη

Ενότητα κατά της τρομοκρατίας ζήτησε ο σύμβουλος της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα Ολέγκ Μπρεντίχιν, λιγα λεπτά μετά τη φονική επίθεση κατά του Ρώσου πρεσβευτή.

Στο μεταξύ, σε νέο επεισόδιο στην Άγκυρα, η αστυνομία συνέλαβε ένοπλο που προσπάθησε να εισέλθει στην αμερικανική πρεσβεία, πυροβολώντας στον αέρα, νωρίς σήμερα το πρωί. Εμποδίστηκε από την αστυνομία και βρίσκεται υπό κράτηση, αναφέρει η εφημερίδα Daily Sabah μέσω του επίσημου λογαριασμού της στο Twitter.

Το επεισόδιο συνέβη σε απόσταση 2,5 χιλιομέτρων από τον τόπο της εν ψυχρώ δολοφονίας χθες του πρέσβη της Ρωσίας στη Τουρκία Αντρέι Καρλόφ, ο οποίος σκοτώθηκε σε εγκαίνια έκθεσης σε γκαλερί τέχνης στην Άγκυρα.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα, ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικές διπλωματικές υπηρεσίες στην τουρκική πρωτεύουσα, την Κωνσταντινούπολη, αλλά και τα Άδανα, θα παραμείνουν κλειστές.

Το Ιράν έκλεισε όλα τα προξενεία του στη Τουρκία, ανακοίνωσε η ιρανική πρεσβεία στην Άγκυρα.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1, Μόσχα/Δημήτρης Λιάτσος, Άγκυρα/ Αντριάννα Φερεντίνου, ΑΜΠΕ
ΦΩΤΟ:EPA/TUMAY BERKIN
Σχετική είδηση:Δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα – Τούρκος αστυνομικός ο δράστης (video-photos)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος