Θλίψη για το Νότη Μαυρουδή: Οι διεθνείς διακρίσεις και οι σπουδαίες συνεργασίες – Αγαπημένοι καλλιτέχνες μιλάνε για την απώλειά του

Array

«Αισθάνομαι ότι χάσαμε ένα συγγενή μας. Απο τους τελευταίους αγαπημένους μας ανθρώπους» λέει για τον συνθέτη και κιθαρίστα Νότη Μαυρουδή, που άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 77 ετών, όταν έπεσε από ύψος τριών μέτρων ενώ έκανε εργασίες στο σπίτι του, στην Κουκουράβα Πηλίου η Χάρις Αλεξίου. Ο Μανώλης Μητσιάς θυμάται πάντα τις συμβουλές που του έδινε στις συναυλίες και τις ηχογραφήσεις και ο Κώστας Θωμαΐδης την ιστορία του εμβληματικού τραγουδιού, το «Πρωϊνό Τσιγάρο» που κυκλοφόρησε το 1984.  Πολυβραβευμένος, με διεθνείς διακρίσεις για τις συνθέσεις του, αλλά και ως βιρτουόζος της κιθάρας, ο Νότης Μαυρουδής ανέπτυξε πλούσια δισκογραφία ενώ επί μακρόν υπήρξε συνεργάτης του δεύτερου προγράμματος της ΕΡΤ. Η πολιτική κηδεία του, θα γίνει στο κοιμητήριο Χαλανδρίου το Σάββατο 7/01 στις 10:30 το πρωί και στη συνέχεια στο αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας στις 13:00. Eπιθυμία της οικογένειας είναι, αντί στεφάνων, να δοθούν χρήματα για την αγορά μουσικών οργάνων για τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του δήμου Χαλανδρίου.

Λίγες ημέρες πριν το τραγικό του τέλος παραχώρησε συνέντευξη στην ΕΡΤ, όπου μίλησε για τα παιδικά του χρόνια, τη γέννηση και την παραμονή του επί δύο χρόνια στις φυλακές Αβέρωφ, μαζί με την πολιτική κρατούμενη μητέρα του. Άνθρωπος και καλλιτέχνης με σεμνότητα και έμφυτη ευγένεια άφησε παρακαταθήκη μελωδίες μοναδικής ευαισθησίας όπως τα τραγούδια «Παλιάτσος» και «πρωινό τσιγάρο»

Το δυσάρεστο νέο ανακοίνωσε ο γιος του Χάρης. “Αν κάτι χαρακτήριζε τον πατέρα μας Notis Mavroudis ως άνθρωπο, ήταν η καλοσύνη του, το ήθος και η σεμνότητά του. Με τον ίδιο σεμνό τρόπο σας ανακοινώνουμε τον ξαφνικό θάνατό του”

Ο Νότης Μαυρουδής γεννήθηκε το 1945. Τα δυο πρώτα χρόνια της ζωής του τα έζησε στη φυλακή δίπλα στη μητέρα του, που ήταν πολιτική κρατούμενη. Όπως αποκάλυψε με συγκίνηση στην εκπομπή «Studio 4» της ΕΡΤ.

Δεξιοτέχνης της κλασικής κιθάρας είχε ως καθηγητής στο εθνικό ωδείο Αθήνας δημοφιλείς καλλιτέχνες τον Μανώλη Ανδρουλιδάκη, τον Σωκράτη Μάλαμα, τον Παναγιώτη Μάργαρη.

Εδωσε πολλά ρεσιταλ σε πολλές χώρες ως συνθέτης και σολιστ, ενω τιμηθηκε με βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς και φεστιβαλ.

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη συναυλία που έγινε στο Ολυμπιακό Στάδιο με τη Χαρούλα Αλεξίου και τον Γιώργο Νταλάρα. Ξαφνικά σβήνουν όλα τα φώτα κι ο κόσμος άρχισε να ανάβει τους αναπτήρες. Να βλέπεις αυτό το θέαμα, 80.000 ανθρώπων με έναν αναπτήρα, να βλέπεις τις φλογίτσες αυτές. Είχα συγκλονιστεί, δε μπορούσα να το πιστέψω ότι αυτή η δοξασία με παίρνει κι εμένα μέσα». είχε πει ο Νότης Μαυρουδής στην εκπομπή «ΣΤΟΥΝΤΙΟ 4»

Ο Κώστας Θωμαΐδης, ένας από τους στενούς συνεργάτες του συνθέτη Νότη Μαυρουδή, μίλησε στην ΕΡΤ για την ιστορία του εμβληματικού τραγουδιού, το «Πρωϊνό Τσιγάρο» που κυκλοφόρησε το 1984. «Ο Άλκης Αλκαίος γράφοντας αυτό το ποίημα το έστειλε στον Μάνο Λοΐζο, ο οποίος το είχε μαζί του όταν ήταν στο νοσοκομείο στη Μόσχα και δυστυχώς δεν πρόλαβε να το μελοποιήσει. Λίγα χρόνια αργότερα, το μελοποίησε εξαιρετικά, ο Νότης Μαυρουδής» δήλωσε ο Κώστας Θωμαϊδης.

«Τα μελωδικά του τραγούδια, βασισμένα στην ποίηση μεγάλων ποιητών, τραγουδισμένα με τις φωνές σπουδαίων ερμηνευτών, θα συνεχίζουν να μας συντροφεύουν και να μας θυμίζουν το σημαντικό του αποτύπωμα» είπε για τον σπουδαίο δημιουργό η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

«Τα τραγούδια του με την ξεχωριστή και γνώριμη ευαισθησία που διαπνέονταν, καθώς και οι ερμηνείες του στην κλασική κιθάρα αποτελούν ακριβή παρακαταθήκη για τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο Δημήτρης Μάντζος, Εκπροσώπος Τύπου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επισημαίνει «από τις Φυλακές Αβέρωφ, όπου γεννήθηκε, ως τη διεθνή καταξίωση και τη διδασκαλία της τέχνης, διέγραψε μία σπάνια διαδρομή, με σκληρή δουλειά και αστείρευτη έμπνευση»

«Οι μελωδίες του εκφράζουν τον λυρισμό και τις αναζητήσεις της γενιάς του σε μια εποχή ανατάσεων και ηττών, αλλά με την ελπίδα για ένα πιο φωτεινό κόσμο να μην χάνεται ποτέ» γράφει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ

Τα μελωδικά του τραγούδια, βασισμένα στην ποίηση μεγάλων ποιητών, τραγουδισμένα με τις φωνές σπουδαίων ερμηνευτών, θα συνεχίζουν να μας συντροφεύουν και να μας θυμίζουν το σημαντικό του αποτύπωμα

Επιμέλεια: Ελίνα Κολύβα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος