Θανάσιμα τραυματίστηκε ο Νότης Μαυρουδής σε ατύχημα στο σπίτι του στην Κουκουράβα Πηλίου

Βρίσκονταν για διακοπές στο σπίτι του στην Κουκουράβα Πηλίου, ο συνθέτης, κιθαρίστας και ραδιοφωνικός παραγωγός Νότης Μαυρουδής, όταν έχασε την ισορροπία του και έπεσε από ύψος 3 μέτρων περίπου, βρίσκοντας τραγικό θάνατο.

Η τραγική είδηση έγινε γνωστή λίγο μετά τις 8.30 το βράδυ και σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά ο άτυχος καλλιτέχνης έβαλε ένα ξύλο στα κάγκελά της αυλής του σπιτιού του, πάτησε πάνω, έχασε την ισορροπία του, ίσως και να ζαλίστηκε και έπεσε στο κενό από ύψος 3 μέτρων περίπου.

Θανάσιμα τραυματίστηκε ο Νότης Μαυρουδής σε ατύχημα στο σπίτι του στην Κουκουράβα Πηλίου
Το σπίτι του Νότη Μαυρουδή στην Κουκουράβα Μακρινίτσας Πηλίου, εδώ που άφησε την τελευταία του πνοή, συνεπεία τραγικού ατυχήματος

Η σύζυγός του εμβρόντητη από το τραγικό συμβάν, βλέποντάς τον μέσα στα αίματα κάλεσε το ΕΚΑΒ, αλλά δυστυχώς ήταν αργά για τον άτυχο συνθετη.

Η σορός του μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Βόλου, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό του.

Η τελευταία του συναυλία έμελλε να είναι στο Βόλο

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Βόλου η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. παρουσίασε τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου στο Θέατρο «Παλαιάς Ηλεκτρικής Εταιρίας»  μία συναυλία με τραγούδια του καταξιωμένου συνθέτη Νότη Μαυρουδή.

Τον εκλεκτό συνθέτη και κιθαρίστα Νότη Μαυρουδή συνόδευσε στην κιθάρα ο Γιώργος Τοσικιάν και στο τραγούδι η Μαρία Θωίδου, τραγουδοποιός και ερμηνεύτρια, υπεύθυνη των Μουσικών Συνόλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η οποία έχει τραγουδήσει στο cd του Νότη Μαυρουδή «Άγρυπνο Φεγγάρι» σε στίχους Ελλήνων ποιητών του μεσοπολέμου.

Το αντίο από τον γιο του Νότη Μαυρουδή, Χάρη

Θανάσιμα τραυματίστηκε ο Νότης Μαυρουδής σε ατύχημα στο σπίτι του στην Κουκουράβα ΠηλίουΟ γιος του, Χάρης Μαυρουδής, αποχαιρέτισε τον πατέρα του με μια βαθιά ανθρώπινη και συγκινητική ανάρτηση στο Facebook, γνωστοποιώντας ότι η πολιτική κηδεία θα γίνει στο Χαλάνδρι.

«Αν κάτι χαρακτήριζε τον πατέρα μας, Νότη Μαυρουδή, ως άνθρωπο, ήταν η καλοσύνη του, το ήθος και η σεμνότητά του. Με τον ίδιο σεμνό τρόπο σας ανακοινώνουμε τον ξαφνικό θάνατό του. Η πολιτική κηδεία του θα γίνει στο Χαλάνδρι τις επόμενες ημέρες. Η γυναίκα του Βάσω, τα παιδιά του Ροδή και Χάρης και τα εγγόνια του Ιάσωνας, Αριάδνη, Έλλη και Οδυσσέας».

Θανάσιμα τραυματίστηκε ο Νότης Μαυρουδής σε ατύχημα στο σπίτι του στην Κουκουράβα Πηλίου

Ο Νότης Μαρουδής γεννήθηκε στην Αθήνα, 16 Ιουλίου 1945. Τα δυο πρώτα χρόνια της ζωής του τα έζησε στη φυλακή δίπλα στη μητέρα του, που ήταν πολιτική κρατούμενη. Το 1958 ξεκίνησε μαθήματα κιθάρας στο Εθνικό Ωδείο με καθηγητή τον Δημήτρη Φάμπα και πήρε το δίπλωμα το 1969 με Άριστα. Το 1970 εγκαταστάθηκε στην Ιταλία, όπου του ανατέθηκε η έδρα κλασικής κιθάρας στη Scuola Ciciva di Milano, στην οποία δίδαξε ώς το 1975. Το 1970 επίσης παρακολούθησε τα μαθήματα της Ακαδημίας Santiago de Compostella στην Ισπανία με τον Jose Tomas. Το 1975 εγκαταστάθηκε οριστικά στην Αθήνα και από αυτή τη χρονιά δίδαξε κλασική κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο. Τα έτη 1975, 1977 και 1979 έδωσε ρεσιτάλ στο Φεστιβάλ Κλασικής Κιθάρας του Esztergom της Ουγγαρίας. Το 1978 πήρε μέρος στο διεθνές Φεστιβάλ Πολιτικού Τραγουδιού στο Ανατολικό Βερολίνο και στο 11ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας στην Αβάνα της Κούβας. Ως συνθέτης και σολίστ έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ σε πολλές χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Φινλανδία, Ελβετία, Γερμανία, Ουγγαρία, Αυστρία, Κούβα). Ως καθηγητής στο Εθνικό Ωδείο Αθήνας, είχε μαθητές αρκετούς δημοφιλείς καλλιτέχνες όπως οι Μανώλης Ανδρουλιδάκης, Σωκράτης Μάλαμας, Παναγιώτης Μάργαρης, Γιώργος Μελάς, Λάμπρος Ντούσικος, Δημήτρης Σωτηρόπουλος, κ.ά.. Από το 1994 ανέλαβε καθήκοντα προέδρου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Υπουργείου Πολιτισμού και από το 1995 ανέλαβε καλλιτεχνικός διευθυντής στο διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας (από το 1999 τη θέση κατέχει ο Αλέξανδρος Μυράτ). Ο Νότης Μαυρουδής μπήκε στη δισκογραφία το 1964 με τα τραγούδια «Άκρη δεν έχει ο ουρανός» και «Τα γιορτινά σου φόρεσε», σε στίχους του Γιάννη Κακουλίδη με ερμηνευτή τον Γιώργο Ζωγράφο. Το 1966 έγραψε μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο….

Συλλυπητήρια ανακοίνωση του ΚΟ ΚΚΕ για το θάνατο του Νότη Μαυρουδή 

  Με θλίψη και συγκίνηση αποχαιρετούμε τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη και κιθαρίστα Νότη Μαυρουδή, που βρήκε τραγικό θάνατο το βράδυ της Τρίτης. Ο Νότης Μαυρουδής ανήκε στους πρωτοπόρους του «Νέου Κύματος». Με  δημιουργικά κριτική στάση απέναντι σε κάθε είδους «τυποποίηση» και στηρίζοντας όλη τη δημιουργία του στην κλασσική κιθάρα, χάραξε τον δικό του ξεχωριστό δρόμο στη μουσική. Οι μελωδίες του εκφράζουν τον λυρισμό και τις αναζητήσεις της γενιάς του σε μια εποχή ανατάσεων και ηττών, αλλά με την ελπίδα για ένα πιο φωτεινό κόσμο να μην χάνεται ποτέ. Μαθητής του μεγάλου Δημήτρη Φάμπα, σφράγισε την εξέλιξη της ελληνικής μουσικής ως βιρτουόζος και δάσκαλος της κλασσικής κιθάρας, με διεθνή παρουσία, αλλά και ως συνθέτης μέσα από την εξαιρετική μελοποίηση σπουδαίων ποιητών και τη συνεργασία του με μεγάλους ερμηνευτές. Ο Νότης Μαυρουδής, παιδί εργατικής οικογένειας, έμεινε τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του στις Φυλακές Αβέρωφ καθώς η μητέρα του ήταν πολιτική κρατούμενη. Αναπόσπαστη πλευρά της καλλιτεχνικής δημιουργίας του Νότη Μαυρουδή υπήρξε η ειλικρινής ανησυχία του για το μέλλον της πνευματικής δημιουργίας, του πολιτισμού και ιδιαίτερα των παιδιών, της νέας γενιάς. Το υψηλής καλλιτεχνικής αξίας μουσικό έργο του είναι η δική του απάντηση-παρακαταθήκη στα μεγάλα ερωτήματα κάθε ανθρώπου που ανησυχεί και προβληματίζεται. Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Πανελλήνια θλίψη για τον αδόκητο χαμό του Νότη Μαυρουδή – H τελευταία του συνέντευξη στην ΕΡΤ (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος