Γ. Παγουλάτος στο Πρώτο: Είμαστε στην αρχή μιας μακράς περιόδου πληθωρισμού -Οι κοινωνίες μας θα αντιμετωπίσουν ζητήματα κόστους ζωής (audio)

« Eίμαστε στην αρχή μιας σχετικά μακράς περιόδου πληθωρισμού, όπου οι κοινωνίες μας θα αντιμετωπίσουν ζητήματα κόστους ζωής» , δήλωσε o καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Γενικός Διευθυντής στο ΕΛΙΑΜΕΠ, Γιώργος Παγουλάτος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

«Υπάρχει μια μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που λέει ότι αν ο πληθωρισμός ξεπεράσει το 5% χρειάζονται μετά 10 χρόνια για να φτάσει κάτω από 2%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όταν ξεφύγει ο πληθωρισμός είναι πολύ δύσκολο μετά να το μαζέψεις. Σε μια περίοδο υψηλού πληθωρισμού η  πραγματική αγοραστική δύναμη των ανθρώπων που εξαρτώνται από μισθούς και συντάξεις θα απομειώνεται. Αυτός είναι ο κίνδυνος και για αυτό αντιδρούν τόσο επιθετικά οι νομισματικές αρχές και οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις βρίσκονται σε αυτή την ανησυχία» , ανέφερε ο κ. Παγουλάτος

Ερωτηθείς σχετικά με την ενεργειακή κρίση ο κ. Παγουλάτος προέβλεψε ότι αυτή θα συνεχιστεί για καιρό ακόμα, καθώς η ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία θα καθυστερήσει ίσως και παραπάνω από 2 χρόνια. «Θα έχουμε όχι μόνο έναν, αλλά περισσότερους δύσκολους χειμώνες στην Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ.

«Το γεγονός ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να κάνει περισσότερα οφείλεται στο ότι κάποιες κυβερνήσεις δεν επιτρέπουν στην Ένωση να τα κάνει . Η Ευρώπη δεν είναι κάτι που υπάρχει πέραν των εθνικών κυβερνήσεων των κρατών μελών και είναι σαφές ότι ο βηματισμός των τελευταίων δεν είναι συγχρονισμένος. Η Ευρώπη είναι ένα εκκρεμές το οποίο κινείται. Άλλοτε πηγαίνει σε ισχυρές κυβερνήσεις που σπρώχνουν την Ευρώπη μπροστά, υποβοηθούμενες από μια θετική συγκυρία και άλλοτε οι μεγάλες κυβερνήσεις ισχυρών κρατών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βρίσκονται σε εσωτερική πολιτική αδυναμία», συμπλήρωσε ο κ. Παγουλάτος σχετικά με την λήψη αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για τις πολιτικές εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών επισήμανε ότι όλη η περίοδος του Brexit ήταν μία περίοδος παρακμής και αποδυνάμωσης του πολιτικού συστήματος της Βρετανίας, ενώ προέβλεψε ότι η επόμενη συντηρητική κυβέρνηση θα επιχειρήσει  «να μαζέψει κάπως τη ζημιά» που προκάλεσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις της Λιζ Τρας και του Μπόρις Τζόνσον.

«Σε ότι αφορά τη νέα ιταλική κυβέρνηση και τις πολιτικές της στο οικονομικό πεδίο και απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκεί τα περιθώρια είναι στενά. Εάν υπάρχει απόκλιση από τον δρόμο που έχει χαράξει ο Ντράγκι, αυτό θα έχει κόστος και η κυβέρνηση της Μελόνι δεν είναι διατεθειμένη να υποστεί το κοινωνικό κόστος μιας οικονομικής κρίσης στην Ιταλία. Ωστόσο αυτό σημαίνει ότι θα προσπαθήσει να διαφοροποιηθεί σε θέματα ταυτοτικά. Θα παίξει  το χαρτί του αγοραίου εθνικισμού. Θα έχει αντιμεταναστευτικό λόγο και θα αφήνει αιχμές εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς όμως να ξεπερνάει το όριο εκείνο μετά το οποίο θα υπήρχαν ουσιαστικές κυρώσεις που θα αφορούσαν τους πόρους από πλευρά ΕΕ» , προέβλεψε ο κ. Παγουλάτος για την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι στην Ιταλία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος