Γ. Αμανατίδης στο Πρώτο: Πρέπει να ξαναδούμε τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, εάν γίνονται συνομιλίες για τα ελληνοτουρκικά και την αναβάθμιση των τουρκικών F-16 (audio)

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα πρέπει  να επανεξετάσει της θέση της στο θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, εάν αυτή εντάσσονται διάφορα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την στρατιωτική αναβάθμιση της Τουρκίας εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

«Αυτό είναι το λογικό για μια χώρα που συμμετέχει σε έναν οργανισμό, να δει αν οι εξελίξεις συνάδουν τα συμφέροντά της. Εάν υπάρχουν συνομιλίες σε σχέση με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας και την αναβάθμιση των F-16 ή τα ελληνοτουρκικά ζητήματα, η Ελλάδα θα πρέπει να εξετάσει το τι μέλλει γενέσθαι. Υπάρχουν τρόποι αντίδρασης, αρκεί να υπάρχει σχέδιο», υποστήριξε.

Επισήμανε ότι τυχόν ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, με τρόπο που να βλάπτει τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα. «Θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να ενημερώσει για το τι ακριβώς συμβαίνει στις συνομιλίες που είναι σε εξέλιξη. Δεν μπορεί για παράδειγμα η Ελλάδα να δεχθεί ότι η Τουρκία θα θέσει ως προϋπόθεση τα F-16 για να μπουν η Φινλανδία και η Σουηδία στο ΝΑΤΟ. Δεν θα πρέπει να γίνει αποδεκτό. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει αυτό, εκείνο που χρειάζεται είναι η Ελλάδα να κάνει τις παρεμβάσεις της», εξήγησε, εκτιμώντας ότι «λείπει από τη χώρα μας η συνεκτική εθνική στρατηγική, με ένα όραμα που θα συμπεριλαμβάνει τα ελληνοτουρκικά, αλλά θα αναδεικνύει και τον ρόλο της χώρας μας», έτσι ώστε να μην βρίσκει έδαφος η «πολιτική των ίσων αποστάσεων» όταν υπάρχουν παραβατικές συμπεριφορές.

Ερωτηθείς για τις τουρκικές προκλήσεις, ο κ. Αμανατίδης είπε ότι «είναι η πρώτη φορά που συνδυάζονται όλα μαζί τα στοιχεία του αναθεωρητισμού σε ένα συνεκτικό – στερούμενο νομικής βάσης – αφήγημα από την τουρκική ηγεσία, το οποίο εκλαϊκεύεται φυσικά από τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης και προωθείται με δυναμικό τρόπο», επισημαίνοντας ότι «είναι μεγάλος ο κίνδυνος σε σχέση με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που τον έχω επισημάνει από το 2020, είναι ότι μπορεί να υπάρξει ενσωμάτωση των τουρκικών θέσεων για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου αμερικανοτουρκικού, ευρωτουρκικού, διατλαντικού ή περιφερειακού διαλόγου, από τον οποίον η Ελλάδα θα είναι απούσα» διευκρίνισε.

Αναφορικά με τη στάση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ  ο οποίος Ο τα συζητάει όλα με την Τουρκία, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Τουρκία προσπαθεί να ενσωματώσει τις θέσεις της στο γενικότερο διάλογο που γίνεται. «Αναμένω από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών τις δηλώσεις ή την αντίδραση που έπρεπε να έχουμε ως χώρα απέναντι στην “πολιτική των ίσων αποστάσεων” και στις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ», υπογράμμισε

Ο κ. Αμανατίδης επέκρινε τον κ. Στόλτενμπεργκ λέγοντας ότι κάνει λάθος με την πολιτική των ίσων αποστάσεων, «διότι ενισχύει έτσι την παραβατική και προκλητική συμπεριφορά μιας χώρας – μέλους του ΝΑΤΟ που έχει casus belli, απειλή πολέμου, εναντίον ενός άλλου μέλους του ΝΑΤΟ, που είναι η Ελλάδα». «Πρέπει να τοποθετηθεί το υπουργείο Εξωτερικών σε σχέση με όσα γίνονται αυτή τη στιγμή και να ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων και τον ελληνικό λαό για το τι ακριβώς συμβαίνει. Και να μας πει τη στάση της χώρας απέναντι σε όλα αυτά. Υπάρχει μόνο αυτό που λέει ο Στόλτενμπεργκ, ή υπάρχουν και άλλα ζητήματα όπως για παράδειγμα η αναβάθμιση των F-16», πρόσθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος