Ευρωζώνη-Τράπεζες: «Παγώνει» η διανομή μερισμάτων καθ’ υπόδειξη της ΕΚΤ

Οι τράπεζες της Ευρωζώνης εγκαταλείπουν, έπειτα από σύσταση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα σχέδιά τους για διανομή μερισμάτων στους μετόχους τους, ενισχύοντας τα διαθέσιμά τους καθώς η εξάπλωση του κορονοϊού απειλεί να ρίξει τον κόσμο σε βαθειά ύφεση.

Καθώς τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας οδηγούν σε παράλυση της οικονομικής δραστηριότητας, οι τράπεζες βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή της μάχης για την επιβίωση των επιχειρήσεων που έχουν ανάγκη ρευστότητας, αν και τα πιστωτικά ιδρύματα άλλων χωρών, όπως της Ελβετίας και των ΗΠΑ, προχωρούν, αγνοώντας την κατάσταση, σε καταβολές μερισμάτων.

Η ΕΚΤ ζήτησε από τις τράπεζες την περασμένη εβδομάδα να μη διανείμουν μερίσματα και να μην προχωρήσουν σε επαναγορές μετοχών τους τουλάχιστον έως τον Οκτώβριο, εκτιμώντας ότι έτσι θα μπορούσαν αυτές να εξοικονομήσουν 30 δισ. ευρώ και να τα χρησιμοποιήσουν για τη στήριξη της οικονομίας. Το αίτημα της ΕΚΤ ήταν κάτι σαν «αντιστάθμισμα», καθώς η κεντρική τράπεζα βοήθησε τις τράπεζες να αντεπεξέλθουν, επιτρέποντάς τους να μειώσουν τα κεφάλαια και τα ταμειακά «μαξιλάριά» τους καθώς και να πάρουν φθηνά δάνεια.

Στην Ιταλία, που είναι το επίκεντρο της έξαρσης του ιού στην Ευρώπη, η Unicredit ανακοίνωσε χθες το πάγωμα της προγραμματισμένης καταβολής μερίσματος για το 2019 και της επαναγοράς μετοχών.

Η ολλανδική τράπεζα ABN Amro, η οποία επλήγη από την απώλεια σχεδόν 200 εκατ. δολαρίων κατά τη διάρκεια της πρόσφατης αναταραχής στην αγορά, ακολούθησε, ανακοινώνοντας επίσης τη μη διανομή μερίσματος επί του παρόντος.

Το ίδιο έπραξαν οι τράπεζες ING και Rabobank όπως και η βελγική τράπεζα KBC.

Στην Ιρλανδία, η Bank of Ireland και η Allied Irish Banks εγκατέλειψαν τα σχέδιά τους για πληρωμή μερισμάτων για το 2019.

ΔΝΤ: Ισχυρή απάντηση στην ύφεση τα μέτρα της ΕΚΤ

Η χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωζώνης και η στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) είναι κρίσιμης σημασίας για την ισχυρή απάντηση της περιοχής στην πανδημία του κορονοϊού, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν.

«Η αποφασιστικότητα των ηγετών της Ευρωζώνης να κάνουν ό,τι χρειάζεται για τη σταθεροποίηση του ευρώ δεν θα πρέπει να υποεκτιμάται», σημείωσε ο Τόμσεν σε ανάρτησή του στο blog του ΔΝΤ. Όπως σημείωσε, οι μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις της ΕΚΤ και η θέση των Ευρωπαίων ηγετών υπέρ της στήριξης των εθνικών δημοσιονομικών προσπαθειών από τον ESM μπορούν να επιτρέψουν στις χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος να αντιδράσουν σθεναρά στην κρίση.

Σύμφωνα με τον Τόμσεν, η βασική ανησυχία του ΔΝΤ για την Ευρώπη αφορά ορισμένες μικρότερες χώρες της, που δεν είναι μέλη της ΕΕ, όπου οι ρηχές χρηματοπιστωτικές αγορές και η περιορισμένη πρόσβασή τους σε εξωτερικά κεφάλαια θα κάνουν δύσκολη τη χρηματοδότηση μεγάλων αυξήσεων των δημοσιονομικών ελλειμμάτων τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ