Σερβία: Ξεκίνησε η Βαλκανική Αρχιτεκτονική Μπιενάλε στο Βελιγράδι

Η Βαλκανική Αρχιτεκτονική Μπιενάλε (BAB), ξεκίνησε στον κινηματογράφο «Balkan», και θα διαρκέσει έως τις 16 Δεκεμβρίου.

Στην πέμπτη αυτή κατά σειρά εκδήλωση, εκτέθηκαν περισσότερα από 350 έργα δημιουργών από την περιοχή των Βαλκανίων.

Το φεστιβάλ άνοιξε, ο Marko Stojčić, ο επικεφαλής Πολεοδομίας της πόλης. Επισήμανε ότι και σε αυτόν τον τομέα επιβεβαιώνεται ότι το Βελιγράδι είναι το κέντρο της περιοχής και ότι αυτή η αρχιτεκτονική παραγωγή στην πρωτεύουσα γίνεται σιγά σιγά παράδειγμα για όλες τις χώρες της περιοχής.

Έχουμε πιο πολύτιμα αρχιτεκτονικά επιτεύγματα, από αυτά που μπορούμε να δούμε στη Σλοβενία ​​και την Κροατία, και είμαι βέβαιος ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε περαιτέρω επιβεβαίωση του αρχιτεκτονικού επαγγέλματος στη Σερβία. Απόδειξη είναι ο μεγάλος αριθμός διαγωνισμών που έχουν προκηρύξει η πόλη και η Δημοκρατία της Σερβίας, κυρίως για δημόσιες εγκαταστάσεις. Είμαι περήφανος για αυτό που κάναμε μεταξύ των δύο μπιενάλε, καθώς και για το τι θα συμβεί τα επόμενα χρόνια καθώς και για τις διαδικασίες που διεξάγουμε στο Βελιγράδι – επεσήμανε ο Stojčić.

Ο στόχος αυτής της διεθνούς εκδήλωσης, είναι να συγκεντρώσει και να δικτυώσει εξέχοντες δημιουργούς από συναφείς τομείς της πολεοδομίας, της αρχιτεκτονικής και του σχεδιασμού από διαφορετικά αλλά τοπικά συνδεδεμένα υπόβαθρα. Σκοπός είναι η παρουσίαση παραδειγμάτων καλής πρακτικής, αλλά και η έναρξη συζήτησης για τα σημαντικότερα θέματα που ενδιαφέρουν την οικονομία και το επάγγελμα.

Το θέμα της Αρχιτεκτονικής Μπιενάλε, του Βελιγραδίου, είναι «Iconic Nomad in Global Village». Η τιμώμενη χώρα είναι η Κροατία. Η επιλογή των έργων, συγγραφέων και εισηγητών από την Κροατία επιλέχθηκε από τον επίτροπο καθηγ. Σάσα Μπέγκοβιτς.

Τα έργα από άλλες χώρες, επιλέχθηκαν από τους Επιτρόπους, Sonja Radović Jelovac, Igor Kuvač, Mihajlo Zinoski, Florijan Nepravišta, Ileana Tureani και Ana Kreč.

Οι διοργανωτές λένε ότι ο κινηματογράφος «Balkan», είναι και πάλι το σπίτι Βαλκάνιων αρχιτεκτόνων και σχεδιαστών που παρουσιάζονται σε πέντε εκθεσιακές κατηγορίες. Αυτά είναι η αρχιτεκτονική, η πολεοδομία, τα απραγματοποίητα έργα, η εσωτερική διακόσμηση και ο σχεδιασμός επίπλων.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, θα παρουσιαστούν τα έργα του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού «ArXellence2». Εκτός από την κύρια έκθεση, προγραμματίζονται μια σειρά από συνοδευτικές εκδηλώσεις, μαζί με εκθέματα με πάνελ συζήτησης “Brutalism in the Balkans – Protection and Reconstruction” και έκθεση με Συνέδριο εμπειρογνωμόνων, με θέμα “Σύγχρονο διαμέρισμα στο Βελιγράδι”.

Επιμέλεια: Γιελένα Τσβιέτκοβιτς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος