Δεκάδες μικρά χρυσόψαρα βρέθηκαν νεκρά μέσα στο φράγμα Αποσελέμη.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Φώτης Καζάσης, τόνισε ότι ελήφθησαν δείγματα του νερού από διαφορετικά σημεία του φράγματος προκειμένου γίνουν φυσικοχημικοί και μικροβιολογικοί αναζητούν τώρα μέσω εργαστηριακών ελέγχων οι ερευνητές ΕΛΚΕΘΕ.
Οι πρώτοι έλεγχοι δείχνουν την παρουσία παρασίτου το οποίο εκκολλάπτεται όταν υπάρχει περιορισμένη ποσότητα νερού σε υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα τα ψάρια να θανατώνονται όταν εγκλωβίζονται σε λιμνούλες λόγω της στάθμης πτώσης του νερού, τόνισε στην ΕΡΤ Χανίων ο Γενικός Δ/ντής του ΟΑΚ Φώτης Καζάσης.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο παράσιτο είναι παθογόνο μόνο για τα ψάρια και δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Επίσης, τα έως τώρα αποτελέσματα των φυσικοχημικών και μικροβιολογικών αναλύσεων δεν υποδεικνύουν ρύπανση των δειγμάτων νερού από ροή υγρών αποβλήτων.
Επιβάλλεται να επισημανθούν τα εξής.
Στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού Αποσελέμη, η ποιότητα του νερού που εισέρχεται από τον ταμιευτήρα του φράγματος προς επεξεργασία στην εγκατάσταση παραμένει σταθερή και το παραγόμενο επεξεργασμένο νερό που υδροδοτεί τις ΔΕΥΑ Ηρακλείου, Αγίου Νικολάου και Χερσονήσου με 42.000 m³ νερού ημερησίως είναι εξαιρετικής ποιότητας.
Η καθημερινή υποβάθμιση της στάθμης του ταμιευτήρα του φρ. Αποσελέμη (περίπου 4 cm ημερησίως), έχει ως συνέπεια αρκετός πληθυσμός ψαριών που διαβιεί στον ταμιευτήρα, να εγκλωβίζεται σε ρηχές περιοχές της όχθης του και να θανατώνεται.
Η ποιότητα των νερών είναι εξαιρετική, τόνισε ο κ. Καζάσης, ο οποίος επίσης ότι αναμένονται τα ολοκληρωμένα αποτελέσματα των εξειδικευμένων εργαστηριακών εξετάσεων που διενεργεί το ΕΛΚΕΘΕ.
Ακούστε τι δήλωσε στην ΕΡΤ Χανίων για το θέμα ο κ. Καζάσης:
Ρεπορτάζ: Κ. Πολύζου / Ηλ. Επεξεργασία: Φ. Περβολιανάκη
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος