Πώς θα προστατεύσουμε τα αυτιά μας στη θάλασσα;

Οι περισσότεροι από εμάς το καλοκαίρι απολαμβάνουμε τον ήλιο και τη θάλασσα, κάνοντας τα μακροβούτια μας και ανακαλύπτοντας τη μαγεία του βυθού. Ωστόσο, τα αυτιά μας είναι ευαίσθητα στο νερό και πολλές φορές βουλώνουν, προκαλώντας πόνο και ενόχληση, τη γνωστή ωτίτιδα. Υπάρχει, όμως, τρόπος να προφυλάξουμε τα αυτιά μας και να κάνουμε ανενόχλητοι τα μπάνια μας, αρκεί να λάβουμε τα… μέτρα μας!

Πώς θα προστατεύσουμε τα αυτιά μας στη θάλασσα;
Οι δύτες με ή χωρίς μπουκάλες αντιμετωπίζουν συνήθως προβλήματα με τα αυτιά, λόγω των καταδύσεων σε μεγάλο βάθος.

 

Τα συνηθέστερα προβλήματα

  • Βύσμα κυψέλης. Η κυψέλη είναι η γνωστή κίτρινη έκκριση που παράγεται από το δέρμα του ακουστικού πόρου και φαίνεται στο εξωτερικό μέρος του αυτιού. Όταν όμως υπάρχει προδιάθεση ή όταν συνεχώς καθαρίζονται τα αυτιά με μπατονέτες, τότε η κυψέλη μπορεί να παγιδευτεί στο εσωτερικό του πόρου, με αποτέλεσμα να σχηματιστεί το βύσμα κυψέλης, ένα σκληρό μείγμα κίτρινης έκκρισης και νεκρών κυττάρων του δέρματος. Στη συνέχεια το νερό διαβρέχει αυτό το στερεό μείγμα και το φουσκώνει, συχνά μάλιστα αποφράσσοντας τελείως τον ακουστικό πόρο. Τα συμπτώματα είναι μπούκωμα στο αυτί, μειωμένη ακοή, κίνηση νερού ή άλλοι θόρυβοι. Το πρόβλημα, βέβαια, υποχωρεί εύκολα, φτάνει να γίνει άμεσα από τον γιατρό η αφαίρεση του βύσματος από το αυτί.
  • Άμμος στα αυτιά.
  • Εξωτερική ωτίτιδα. Πολύ συχνό πρόβλημα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το νερό διαβρέχει το δέρμα του ακουστικού πόρου και μειώνει την τοπική αντίσταση στους διάφορους μικροοργανισμούς, όπως μικρόβια και μύκητες. Δημιουργείται τότε φλεγμονή με συμπτώματα όπως έντονο πόνο, που μπορεί να είναι και αφόρητος, φαγούρα και έκκριση. Όσον αφορά τη θεραπεία, όταν το πρόβλημα είναι μικρής έκτασης αρκούν μερικές σταγόνες τοπικά κάποιου φαρμάκου. Όταν το πρόβλημα συνεχίζεται και ο πόνος δεν υποχωρεί, τότε πρέπει να γίνει χρήση αντιβιοτικών.
  • Καταδυτικά προβλήματα. Αφορούν κυρίως στους δύτες με ή χωρίς μπουκάλες και οφείλονται στη μεγάλη διαφορά πίεσης που υπάρχει στην επιφάνεια του νερού σε σχέση με τον βυθό. Τα συμπτώματα κυμαίνονται από απλό ερέθισμα του τυμπάνου μέχρι και διάτρηση, πτώση της ακοής και νόσο των δυτών.
  • Εξωστώσεις. Πρόβλημα που δημιουργείται στους έξω ακουστικούς πόρους και παρατηρείται σε άτομα που έχουν συχνή επαφή με το νερό. Το νερό εμποδίζεται να βγει έξω από το αυτί και να εξατμιστεί.
Πώς θα προστατεύσουμε τα αυτιά μας στη θάλασσα;
Εάν τα αυτιά σας είναι ευαίσθητα και παθαίνετε συχνά ωτίτιδα, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε ωτασπίδες για να απολαύσετε τα μπάνια σας χωρίς ενοχλήσεις!

Προληπτικά μέτρα

  • Μη χρησιμοποιείτε μπατονέτα, γιατί έχει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.
  • Στεγνώνετε καλά τα αυτιά σας μετά από το κολύμπι ή το μπάνιο σας σκουπίζοντας αργά και απαλά με μια μαλακή πετσέτα το εξωτερικό τμήμα τους.
  • Είναι καλό να γυρίζετε το κεφάλι σας στο πλάι μετά το μπάνιο, για να βοηθήσετε να απομακρυνθεί το νερό από το εσωτερικό τμήμα τους.
  • Εάν παθαίνετε συχνά εξωτερική ωτίτιδα, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε ωτασπίδες κατά τη διάρκεια της κολύμβησης.
  • Αν αισθανθείτε ότι το αυτί σας είναι βουλωμένο από το νερό, μπορείτε να προμηθευτείτε τις ειδικές σταγόνες από τα φαρμακεία, που βοηθούν στον απεγκλωβισμό του νερού και έχουν και αντισηπτικές ιδιότητες.
  • Αν έχετε ενόχληση στο αυτί, μπορείτε να στάξετε μερικές σταγόνες οινόπνευμα, που, επίσης, έχει αντισηπτικές ιδιότητες.

Tips

  • Αν έχετε ευαισθησία στα αυτιά σας, πριν φύγετε για διακοπές ενημερώστε τον ωτορινολαρυγγολόγο σας για να σας συμβουλεύσει καταλλήλως.
  • Η κακή χρήση της μπατονέτας μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα αυτιά: από απλή ωτίτιδα μέχρι ρήξη τυμπάνου ή ακόμη και να σπάσουν τα οστάρια του αυτιού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ