Το σούπερ επιδόρπιο του καλοκαιριού αποτελεί μια γλυκιά απόλαυση, αλλά κρύβει και κινδύνους που σχετίζονται με τον τρόπο παρασκευής και συντήρησής του. Αν γνωρίζουμε αυτούς τους κινδύνους, θα μπορούμε να προφυλαχτούμε εύκολα…
Το παγωτό είναι παρασκεύασμα του γάλακτος, γνωστό από την αρχαιότητα και πολύ διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο. Η δροσιά, πάντως, ενός παγωτού είναι μόνο στιγμιαία. Οι πολλές θερμίδες που μας δίνει, όταν “καίγονται” στον οργανισμό μας, αυξάνουν το αίσθημα της θερμότητας και διψάμε περισσότερο από ό,τι πριν από την κατανάλωσή του.
Τα παγωτά διακρίνονται σε τυποποιημένα και χύμα και διατηρούνται αποκλειστικά στην κατάψυξη.
Τα τυποποιημένα πωλούνται σε σούπερ-μάρκετ, περίπτερα κ.α., και φυλάσσονται σε ειδικούς καταψύκτες που δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένοι στον ήλιο, να μην είναι υπερβολικά γεμάτοι και να περιέχουν άλλα προϊόντα. Πρέπει να είναι καθαροί και να έχουν θερμοκρασία κάτω από -18ο C.
Δεν πρέπει να αγοράζουμε τα τυποποιημένα παγωτά, όταν:
- παρουσιάζουν υπερχείλιση στο καπάκι
- είναι μαλακά και η υφή τους υδαρής
- εμφανίζουν ίζημα ή θρυμματίζονται σε μικρά κομματάκια ή περιέχουν μικρά παγάκια ή έχουν σχήμα παραμορφωμένο
- έχουν γεύση πικρή, ξινή ή αλμυρή
- η οσμή τους δεν είναι ευχάριστη
Τα χύμα παγωτά πωλούνται από ζαχαροπλαστεία και εργαστήρια παρασκευής παγωτών. Φυλάσσονται σε ειδικές βιτρίνες που πρέπει να είναι καθαρές και η θερμοκρασία τους να είναι κάτω από τους -10ο C. Επίσης, προσέχουμε:
- Οι ειδικές βιτρίνες πρέπει να είναι τοποθετημένες σε απόσταση ενός μέτρου από την είσοδο του καταστήματος, ώστε να μην εισέρχονται σ’ αυτές σκόνη και καυσαέρια.
- Επίσης, δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένες στον ήλιο.
- Το ειδικό κουτάλι σερβιρίσματος του παγωτού χύμα πρέπει να βρίσκεται μέσα σε διαφανές δοχείο με νερό συνεχούς ροής ή σε νερό που αλλάζεται κάθε μία ώρα.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος